bok

Janis den magnifika

Johanna Nilsson

Författare

Beskrivning

2009-03-13
Svenska
12-15

Författare

Johanna Nilsson

Jag heter Janis och du kanske tycker att jag är galen som gör allt det här, men det är jag inte, jag är bara ledsen, så ledsen man kan vara som människa, och så är jag arg på Emelie, för att hon gjorde det där hemska, för att hon svek. Fast jag tänker ibland att det var jag som svek henne. Är det därför hon spökar för mig?

Nu har jag stulit min brorsas bil. Jag är sjutton år och har inget körkort, men det struntar jag i, för jag måste norrut, bara norrut, för att hitta det ultimata som jag och Emelie sa att vi skulle hitta tillsammans. Och så ska jag sörja tills ingen sorg finns kvar och det vill jag göra ifred!

Den prisbelönta författaren Johanna Nilsson tar oss med på en hisnande resa kantad av katastrofer och glimtar av lycka.Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-03-13

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670561

Antal Sidor

208

Ryggbredd (mm)

19

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.355

Bredd (mm)

138

Recensioner

Pressröster om Janis den magnifika

"Känsloläget är högt uppskruvat i ”Janis den magnifika”. Berättelsen rusar fram i lika hög hastighet som bilen Janis kör. /.../ Med sin slagfärdighet och galghumor lyckas berättarjaget Janis för det mesta ta udden av det alltför emotionella. Annars hade historien lätt kunnat bli bara patetisk. Nu ges läsaren istället möjlighet att le, ja rent av att skratta, i all bedrövelse. Vissa episoder glimmar till och visualiseras i minnet som korta filmsekvenser. Helt obetalbar är till exempel skildringen av den pianokonsert som Janis och Jim ordnar för gästerna på ett motell."Lena Kåreland, Svenska Dagbladet"Johanna Nilsson vet hur man skriver in flickor i historien och skapa romanfigurer som besitter den outgrundliga förmågan att resa sig ur det mest hopplösa. /.../ Relationen som växer fram mellan Jim och Janis är mångbottnad, både realistiskt komplicerad och vackert lidelsefull."Hanna Larsson, Aftonbladet "Johanna Nilsson har också ett språk som är både lättläst tydligt och rikt på nyanser. Trots berättelsens höga tempo gör hon plats för poetiska kalhyggen och balanserar perfekt Janis djupa filosoferande och naivitet, omnipotens och osäkerhet – den där underbara blandningen som utgör själva essensen av att vara tonåring."Lisbeth Sommarström, Södermanlands Nyheter

 

Jag överger mig aldrig

Om boken

Lykke kan inte sova. I stället svischar hon runt Uppsala nätterna igenom på sina inlines, försöker överleva timme för timme. Försöker överleva utan Charlie. Ibland besöker hon hans grav på Gamla kyrkogården, ibland drar hon bara runt planlöst, utan mening eller mål.
En ångestnatt möter hon Sami. Han står och gråter i en vattenpöl i Engelska parken och det är kärlek vid första ögonkastet. Kan han vara den hon väntat på, den som ska göra smärtan och saknaden uthärdlig? Men Sami har egna problem att fightas med, egna strider att utkämpa. Ska han våga gå emot familjens krav och göra det han själv önskar med sitt liv? Och är en trasslig kärlekshistoria det han behöver just nu?Lykke och Sami dras till varandra, men för henne är det ständigt höga toppar och djupa dalar, allt eller inget, himmel eller helvete. Klarar han av att följa med på den resan?Johanna Nilsson har flera gånger nominerats till Augustpriset och hon beskriver tonårens starka känslostormar som ingen annan. Hon väjer inte för något utan närmar sig svåra och tunga ämnen på ett mjukt men samtidigt kompromisslöst sätt och ingen läsare lämnas oberörd.

Johanna Nilsson

Jag överger mig aldrig

Relaterat

Nyheter

Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan

Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.

Roman om att vara född i en kropp med fel kön

Augustprisnominerade Johanna Nilsson är tillbaka med en ungdomsroman som inte väjer för livets svåra ämnen.

Johanna Nilsson får Borlänge kommuns kulturpris 2017

Författaren får priset för att ”hon har inspirerat oerhört många barn och unga till både läsning och att själva skriva”.

Johanna Nilsson nominerad till Augustpriset

Idag har årets nomineringar till Augustpriset tillkännagivits. Johanna Nilsson är nominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2017 för sin bok För att väcka hon som drömmer.