Annakarin Nyberg

Foto av:

Paulina Harr

Mitt namn är Annakarin Nyberg och jag är född 1975 och bosatt i Västerbotten. Som liten ville jag bli sekreterare eftersom de verkade så glada och så fick de skriva på skrivmaskiner och se lite viktiga ut. Sedan ville jag bli författare.

Hemma blev jag uppmuntrad att läsa och skriva och avlönades med 2:50 för varje bokrecension jag skrev. Men för att få mina kronor var jag också tvungen att besvara frågor om författarens syften, vilka värden jag upplevde i en bok eller vad den kunde tänkas tillföra andra läsare. Som sjuåring tyckte jag att motprestationen var väl hög för mina 2:50.

Efter högstadiet drömde jag om att bli elektriker och så småningom sökte jag till systemvetenskapliga programmet på universitetet. Anledningen var att jag avskydde datorer, men att jag nog ändå ville lära mig lite mer för att bättre kunna förklara varför jag aldrig skulle jobba med dem.

Det är märkligt hur det kan bli. Idag är jag filosofie doktor och forskare i informatik vid Umeå universitet, och jag är också författare och föreläsare. I huvudsak går alltså mitt arbete ut på att analysera samhällets datorisering. Därutöver skriver jag även en hel del. Kanske inte alltid lika glatt som sekreterarna i min dröm, däremot kan jag se ganska viktig ut om jag måste.

Parallellt med mitt arbete vid universitetet gör jag en mängd andra saker! Bland annat arbetar jag med produkt- och tjänsteutveckling både digitalt och analogt och så har jag tillsammans med Clara Lidström utvecklat konceptet till en ny bokserie med gör-det-själv-böcker för barn, Baka, Fixa och Odla, som vi skriver för Rabén & Sjögren.

Tidigare har jag gett ut boken Digitalt entreprenörskap som visar hur bloggande på sina håll har kommit att professionaliseras och formas till jobb och motorer i växande företag. Hösten 2014 gav jag också ut boken Sociala medier och härskartekniker som analyserar de sociala spel som pågår på nätet och visar på hur vi kan förstå och förhålla oss till dem. Den senare skrev jag tillsammans med min kollega Mikael Wiberg.

Jag gillar helt enkelt att ha många saker på gång samtidigt, och jag gillar dessutom att göra väldigt olika saker! Kanske skulle någon beskriva mig som spretig. Själv skulle jag beskriva mig som en person med mod att välja sin egen väg.

Relaterat

Gör det själv

Om boken

Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan inblandning från föräldrar? Ur den tanken föddes idén till Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör-det-själv-böcker för barn. En serie böcker som vänder sig till lågstadiebarnet som gillar att baka, fixa och odla.

Den här boken innehåller listor, mallar, kalendersidor, mönsterpapper, klistermärken och några av de allra bästa tipsen, idéerna och projekten hämtade ur den populära steg-för-steg-serien. Här får du inspiration till att fortsätta skapa.

Så sätt igång och klistra, klipp och skriv egna listor och recept för att skapa din alldeles egna personliga bok.

Clara Lidström, Annakarin Nyberg, Katy Kimbell

Gör det själv

Relaterade artiklar

”Barnens stora kokbok” vinnare i Årets svenska Måltidslitteratur

Ett varmt grattis till Clara Lidström och Annakarin Nyberg!