bok

Baka

Steg för steg

Clara Lidström

Författare

Annakarin Nyberg

Författare

Katy Kimbell

Illustratör

Beskrivning

2014-05-13
Svenska
6-9

Författare

Clara Lidström, Annakarin Nyberg

Illustratör

Katy Kimbell

Formgivare

Anders Bergström

Formgivare omslag

Li Söderberg

Varför finns det inte fler faktaböcker som barn kan använda utan inblandning från föräldrar? Ur den tanken föddes idén till Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör det själv-böcker för barn. En serie böcker som vänder sig till lågstadiebarnet som gillar att baka, fixa och/eller odla.

Böckerna är skrivna för barn, och känslan som förmedlas är "det här kan jag göra själv"! Med lekfulla illustrationer och tydliga instruktioner är det omöjligt att inte smittas av skaparglädjen. Cajsa Wargs devis "Man tager vad man haver" genomsyrar böckerna, vars ledord är kreativitet och återbruk. Det ska inte krävas dyr och avancerad utrustning för att baka eller bygga enligt recept eller ritningar, inte heller krävs det en stor tomt för att odla.

Baka är den första boken som släpps i serien. Den innehåller 10 lätta recept såsom chokladbollar, snabba krispkakor och finfina blåbärsmuffins. Allt lekfullt illustrerat, steg för steg, av Katy Kimbell och Li Söderberg.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2014-05-13

Omslagsfotograf

Clara Lidström

Produktion

Papper

Amber Graphic

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129689525

Antal Sidor

53

Ryggbredd (mm)

11

Höjd (mm)

247

Vikt (kg)

0.371

Bredd (mm)

197

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Miljöpåverkan

265g CO2e
Papper
ca 131 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 21 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 113 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

ikon1931.se

”Ett perfekt koncept som lär tilltala de lite yngre förmågorna i köket.”

elinjosefina.wordpress.com

”Doppresentinspiration”

sarahsandstrom.blogg.se

”Jag gillar idén och jag tror att det stärker barnen att exempelvis kunna baka själva.”

lundagard.blogspot.se

”En mycket snygg och tilltalande bok utseendemässigt. Barnen gillade att bläddra i den och blev genast inspirerade till att baka.”

www.pitea-tidningen.se

”Betyg: 5”

 

Barnens stora kokbok

Om boken

Släpp loss barnen i köket! Våren 2014 släpptes Baka, första delen i den prisbelönta Steg-för-steg-serien av Underbara Clara Lidström och Annakarin Nyberg, och framgången lät inte vänta på sig. Baka blev samma år utnämnd till årets bästsäljare i kategorin kokbok av Adlibris.

Sedan dess har fler titlar i serien släppts, och nu har det blivit dags att samla några av dem i Barnens stora kokbok. Den här kokboken vänder sig direkt till barnen, och känslan som förmedlas är "det här kan jag göra själv"! Instruktionerna är tydligt och lekfullt illustrerade i steg-för-steg-form av Katy Kimbell och Li Söderberg - och det är omöjligt att inte smittas av skaparglädjen som genomsyrar boken.

Barnens stora kokbok innehåller alla recept från Baka, Laga och Kalas samt tio nya recept på mellanmål.

Priser och utmärkelser:

Baka: Årets bästsäljare i kategorin kokbok, 2014 (Adlibris)
Odla: Årets måltidslitteratur, kategorin barn och ungdom, 2015 (Måltidsakademien)
Odla: Nominering till Carl von Linné-plaketten i kategorin bästa fackbok för barn eller ungdomar, 2015 (Svensk biblioteksförening)

Clara Lidström, Annakarin Nyberg, Katy Kimbell

Barnens stora kokbok

 

Relaterat

Jag fixar middan!

Om boken

Jag fixar middan är en dröm jag har närt sedan länge och som är en del i allt jag gör - att få in barnen i köket. Med glädje och lust såklart, men kanske kan det börja med att man bestämmer att barn fixar middagen en dag i veckan.

Tänk er revolutionen. En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige! Och varje gång de ställer sig vid grytorna så lär de sig något nytt. De lär sig experimentera med matvaror, att handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär de bli modigare och mer nyfikna, och få bättre självförtroende på kuppen.

Att kunna laga mat från grunden lär oss nämligen att uppskatta matens värde. Med riktiga kunskaper kan vi göra bättre val och bli mer kreativa. Matlagning är en oerhört stor och viktig del av livet, och att laga mat är ett sätt att visa omsorg, kärlek och uppmärksamhet. Det gör också att vi värnar om miljön, vår framtid och vår hälsa.

Jag fixar middan består av 52 recept - en dag i veckan året runt. Recepten är uppdelade efter säsong och mer än hälften av recepten är vegetariska eftersom det ingår i ett modernt miljötänk som känns relevant och viktigt i den tid vi lever i. Förutom rena recept finns det flera utbildande "skolor" för att ge mer trygghet i vid spisen. Hackskola, redskapsinformation, fiskskola och mycket annat.

Recepten är uppbyggda för ett mer effektivt och strukturerat sätt att laga mat. Man förbereder och preppar innan man sätter igång för att det ska bli mindre kaotiskt och för att göra det lättare för barnen att lyckas i köket.
/Johanna Westman

Johanna Westman

Jag fixar middan!

Nyheter

”Barnens stora kokbok” vinnare i Årets svenska Måltidslitteratur

Ett varmt grattis till Clara Lidström och Annakarin Nyberg!

Att tänka på när du går på auktion

Ska du på auktion i sommar? Här tipsar Annakarin Nyberg om hur du lyckas med att göra riktiga auktionsfynd.

Vi bjuder på ett recept från ”Barnens stora kokbok”

Underbara Clara Lidström och Annakarin Nyberg kommer äntligen med en ny kokbok där de samlar alla sina bästa recept från steg-för-steg serien.