Patrik Lundbergs debut i en uppdaterad pocket

Foto av :

Foto: Anna Wahlgren

Publicerad:

2016-06-03

Gul utanpå handlar om sökandet efter sina biologiska rötter och mottagandet går knappt att beskriva, berättar Patrik för oss.

Din debutbok Gul utanpå fick ett överväldigande mottagande när den utkom 2013. Hur upplevde du tiden då boken mötte sina läsare?

Boken handlar ju om sökandet efter mina biologiska rötter. Jag tänkte att den skulle engagera ett antal människor, men mottagandet går knappt att beskriva och då jobbar jag ändå med ord. Blev intervjuad från morgon till kväll i flera veckor. Blev hyllad av recensenterna. Tyvärr hann jag inte riktigt njuta av stunden. Jag brände nästan ut mig, men nu mår jag bättre.

Du är aktiv i adoptionsdebatten – ser du någon rörelse i den?

Massor har hänt på sistone. Framför allt har fler författare skrivit sina vittnesmål, inte minst Maja Lee Langvad med diktsamlingen "Hon är arg" och Lisa Wool-Rim Sjöbloms seriealbum "Palimpsest". Jag ser att samtalen om adoption börjar få fler dimensioner, inte bara svart eller vitt där både barn och föräldrar skuldbeläggs.

Nu finns Gul utanpå i pocket, lätt uppdaterad. Vad är nytt i pocketboken?

Tungt uppdaterad skulle jag säga! Fotografen Anna Wahlgren (obs, inte barnläkaren) har varit i Korea och gjort ett superreportage om adoptionsindustrin. Vi har bland annat besökt en så kallad "baby box" där ensamstående kvinnor anonymt går och lämnar bort sina barn om natten. Jag har aldrig blivit så berörd av någonting i hela mitt liv.

Vad ligger i framtiden? Skriver du på något nytt du vill berätta om?

Jag försöker skriva ett epos om kärlek, men jag räknar kallt med att den tar femtio år att färdigställa och att den får utkomma postumt. Däremellan jobbar jag med ett hemligt projekt som förhoppningsvis kommer att offentliggöras inom kort.

------------
Patrik Lundberg bor i Malmö och jobbar som författare, journalist och föreläsare. Han är kolumnist på Aftonbladet och aktiv i adoptionsdebatten. Gul utanpå är hans självbiografiska debut som författare. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och till Skånskans kulturpris och belönades med Sölvesborgs kulturpris. 2014 släpptes Patrik Lundbergs andra roman, Onanisterna.

Relaterat

Gul utanpå

Om boken

Jag gillar att träffa nya människor, men får samtidigt en klump i halsen när jag ska presentera mig för någon. Var kommer du ifrån? är en vanlig inledningsfras.

Malmö, svarar jag varpå följande scen brukar utspela sig:
Okej, men från början?
Sölvesborg i Blekinge.
Nej, det gör du ju inte.
Jo, jag lovar.
Men du vet vad jag menar.
Nej
Spela inte dum, du förstår vad jag menar.
Jaha. Jag adopterades till Sverige från Korea när jag var nio månader gammal.
Nord- eller Sydkorea?
Sydkorea.
Vilken tur, för i Nordkorea är de ju kommunister.

Jong Dae föddes i Korea 1983. När han var nio månader adopterades han till Sverige. Där fick han namnet Patrik Lundberg. Patrik växte upp i en vanlig dysfunktionell familj i Sölvesborg. Under uppväxten gjorde han allt för att höra till. Han blev clownen. Den som alla skrattade åt och den som inte tvekade inför att skämta om sin bakgrund och sitt annorlunda utseende.

När Patrik under högskoletiden fick möjlighet att resa till Korea och studera ställdes allt på ända. I Korea tvingades han konfrontera de fördomar som andra har haft om honom. Och där blev han plötsligt the awesome guy, västerlänningen som alla tjejer ville ha. Han upptäckte också att han plötsligt kunde slå andra killar på käften eftersom han var av (koreansk) medellängd.

Gul utanpå är en berättelse om utanförskap. Om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också en livsomvälvande resa och ett sökande. Efter rötter. Efter ursprung och efter tillhörighet.

---------------------------------------

Lyssna på Gul utanpå - soundtrack här

Patrik Lundberg

Gul utanpå

Relaterade artiklar

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!