Emma AdBåge och Patrik Lundberg bland årets sommarvärdar

Foto av :

Foto: John Sandlund / Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Publicerad:

2020-06-11

Ingen sommar utan sommarpratare! Idag presenterades årets värdar för Sveriges Radios Sommar i P1 och bland namnen finns Emma AdBåge och Patrik Lundberg.

Emma AdBåge är uppmärksammad författare och illustratör. Mottog Augustpriset 2018 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för Gropen, en bok om rätten att få leka som man vill. Hon har även tagit emot Lennart Hellsing-priset och Elsa Beskow-plaketten.

Debuterade vid 18 års ålder och har sedan dess skrivit en rad böcker samt illustrerat åt flera andra författare.

Hösten 2019 släpptes skivan Folk – Dikt och toner om personer med artisten Britta Persson, till vilken Emma, tillsammans med systern Lisen Adbåge, har skrivit texterna och gjort omslag. I september utkommer bilderboken Naturen, om relationen mellan oss människor och naturen. Vem är det egentligen som bestämmer?

Att betrakta människor är det bästa hon vet. 

”Jag kommer prata om att vara ett flugpapper, om insamlandet av människor och situationer. Och om att bli läst – både som författare och som människa.” 

Emma AdBåge är sommarvärd den 21 juli.

Patrik Lundberg är kolumnist och kulturskribent i Expressen. Han debuterade 2013 med självbiografin Gul utanpå om adoption, identitet och utanförskap. Adopterades från Sydkorea vid nio månaders ålder.

Har skrivit ytterligare fyra böcker och är vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Arbetat på Aftonbladet och Helsingborgs Dagblad och undervisar blivande journalister på Skurups folkhögskola. Kommer i höst ut med boken Fjärilsvägen, en berättelse om hans mamma och det svenska klassamhället.

Fick Teskedsordens stipendium 2019 för att vara ”en outtröttlig röst för en nyanserad samhällsdebatt.”

”Jag ska prata om kärlek och pengar. Och jag ska spela Jerry Williams.”

Patrik Lundberg är sommarvärd den 6 augusti. 


Sommar i P1 är ett av Sveriges Radios flaggskepp. Idén till programmet kom från Tage Danielsson som då var chef för Radiounderhållningen och programmet har sänts sedan 1959. Läs mer om årets alla sommarpratare på sverigesradio.se 

Relaterade artiklar

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.