”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Foto av :

Fotograf: Anna Wahlgren

Publicerad:

2021-01-28

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!

Berättelsen om Sverige tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister. Boken gjuter mod i förstagångsväljarna och alla de som inte tror att de kan påverka. Det är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Vad gör boken aktuell nu?

– Vi är mitt i en mandatperiod. Det är då demokratin sätts på prov. Veckorna före valdagen pratar alla om demokrati och påverkan, men det är nu samtalen spelar större roll. Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag. Under pandemin är det extra viktigt att vara uppmärksam. Politiker – både lokalt och nationellt – tar många drastiska beslut som kommer att påverka ungas framtid.

Vad har du fått för respons på boken?

– Jag har åkt runt i landet och diskuterat boken med mängder av unga vuxna. De känner att texterna öppnar dörrar, att de kan påverka sina liv mer än vad de tidigare har trott. Inte minst personer som bor på landsbygden och i förorterna. Jag kan inte tänka mig en bättre respons.

Nyligen nominerades du till Begriplighetspriset och belönades med Guldpennan. Vad betyder det för dig?

– Det betyder att jag gör mitt jobb. Det vill säga att jag skriver så att läsarna förstår. Att värna det svenska språket och skriva begripligt är grunden för allt jag gör.

Relaterat

Berättelsen om Sverige

Om boken

I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.

Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. Berättelsen om Sverige består av tankeväckande och inspirerande texter och vi får möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.

Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Patrik Lundberg

Berättelsen om Sverige

Relaterade artiklar

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!