Patrik Lundberg får Guldpennan 2020

Foto av :

Fotograf: Anna Wahlgren

Publicerad:

2020-12-10

Journalisten och författaren Patrik Lundberg tilldelas Publicistklubbens Guldpenna 2020.

Motiveringen lyder: ”Med sitt levande eftertänksamma och precisa språk är Patrik Lundberg en sansad röst i den samhällsdebatt som annars ofta består av överdrifter och skrik efter uppmärksamhet.”

– Jag är så överväldigad. Av alla priser som finns för skrivande människor tycker jag att Guldpennan är det finaste. Det handlar om vad hantverket går att koka ned till, hur väl du skriver för läsarna, säger Patrik Lundberg till DN

Patrik Lundberg debuterade 2013 med sin självbiografiska bok Gul utanpå och har sedan dess skrivit flera böcker, senast Fjärilsvägen (Albert Bonniers Förlag). Han är reporter och krönikör på Dagens Nyheter och var vice ordförande i Sveriges Författarförbund 2018–2020. Han har under åren tilldelats flera priser och nominerades nyligen till Begriplighetspriset. 

I januari 2021 kommer hans bok Berättelsen om Sverige: texter om vår demokrati i pocket. 

Om priset:
Publicistklubbens pris Guldpennan instiftades 1974 och utdelas årligen till ”en person som i sin journalistiska yrkesutövning värnar om det svenska språket”.

Relaterat

Berättelsen om Sverige

Om boken

I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.

Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. Berättelsen om Sverige består av tankeväckande och inspirerande texter och vi får möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.

Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Patrik Lundberg

Berättelsen om Sverige

Relaterade artiklar

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!