Patrik Lundberg får Teskedsordens stipendium 2019

Foto av :

Fotograf: Anna Wahlgren

Publicerad:

2019-09-27

Teskedsordens årliga stipendier delas ut till människor eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle.

Journalisten och författaren Patrik Lundberg debuterade 2013 med sin självbiografiska bok Gul utanpå som handlar om utanförskap, om hur det är att växa upp som svensk med asiatiskt utseende. Boken nominerades till debutantpriset Slangbellan och till Skånskans kulturpris och belönades med Sölvesborgs kulturpris. Sedan dess har han skrivit flera böcker, senast Berättelsen om Sverige: Texter om vår demokrati. Patrik Lundberg har varit verksam på Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet och skriver idag kolumner i Expressen.

Han får Teskedsordens stipendium "för att han i sitt arbete som journalist, författare och föreläsare är en outtröttlig röst för en nyanserad samhällsdebatt där varje enskild människas betydelse står i centrum. Hans övertygelse att språket ska vara en brygga till gemenskap i ett hållbart och demokratiskt Sverige inspirerar och engagerar."

Teskedsorden delar varje år ut stipendier till människor eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle. Syftet är att uppmuntra och belöna dem som i ord och handling bidrar till en respektfull dialog mellan människor och river murar av etnicitet, social ställning, ålder, kön, religion och politik. 

Relaterat

Berättelsen om Sverige

Om boken

I Sverige brukar det informellt talas om tre statsmakter. De två första är regeringen och riksdagen, den tredje är massmedia. Men det finns fler. Vår demokrati består av så mycket mer än valet vart fjärde år. Det är snarare dagarna, månaderna, åren däremellan som spelar roll.

Utanförskap finns överallt, landet är segregerat. Samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. Berättelsen om Sverige består av tankeväckande och inspirerande texter och vi får möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra.

Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till nationalister.

Berättelsen om Sverige är läsning för alla, både för de som känner sig inkluderade i majoritetssamhället och de som inte gör det.

Patrik Lundberg

Berättelsen om Sverige

Relaterade artiklar

”Jag menar att demokrati är någonting som skapas varje dag.”

Patrik Lundbergs bok Berättelser om Sverige utkom inför valet 2018 och innehåller tankeväckande och inspirerande texter om vår demokrati. Nu ges den ut i pocket!