Saga möter kalla kriget

Foto av :

Foto: Göran Segeholm

Publicerad:

2017-09-20

Vi pratar med författarna bakom den nya boken Övergångarna, en övernaturlig spionroman för unga. 

Andreas Kundler är skådespelare och regissör på Stockholms stadsteater samt medverkar i film och tv (Sameblod, Gåsmamman m.fl.). Lisa Linder är dramatiker, författare och översättare. Båda är födda och uppväxta i Stockholm och gick i samma skola som små, men lärde känna varandra ordentligt först på en förberedande teaterutbildning för ca 25 år sedan.

För några år sedan fick Andreas en idé om att skriva en övernaturlig spionroman för unga. Ett slags kalla kriget-historia där järnridån går mellan vår levande värld och livet efter detta, i stället för mellan öst och väst. Men eftersom han inte skrivit för barn tidigare frågade han Lisa om hon ville vara med.

Lisa har alltid velat skriva en lite bredare anlagd ungdomsroman men har inte hittat rätt ingång tidigare. När Andreas kom med sin idé föll allt på plats och Lisa svarade självklart ja.

Hur skulle ni beskriva er bok Övergångarna?

- En blandning mellan Bröderna Lejonhjärta och John le Carré. Saga möter kalla kriget.

Vad är landet Verdisia?

- Det är "livet efter detta", vår historias Nangijala. En gång var det en paradisisk plats, men nu har mörka krafter tagit över och förslavat folket. Bara en liten grupp motståndskämpar – De svarta liljorna – sätter sig upp mot makten.

Har ni några litterära förebilder?

- Den största förebilden för oss har varit Astrid Lindgren, för att hon med så lätt hand lyckas berätta hjärtskärande och gastkramande historier som går på djupet. Det är åt det hållet vi strävar... Sen har vi låtit oss inspireras av den mer hårdkokta stilen hos John le Carré, för att hitta spionromankänslan. Vi gillar också Maria Gripe och John Ajvide Lindquist som lyckas få det övernaturliga att glida in i vardagen på ett vackert och oväntat sätt.

Kan ni avslöja något om handlingen i bok två?

Bok två utspelar sig till största delen i Verdisia, men inte bara. Även den här gången handlar det om spioner, hemligheter, förrädare och djup längtan.

Relaterat

Övergångarna

Om boken

Antons morfar har precis dött i en bilolycka, och på begravningen dyker en främmande man upp. Han säger att han och morfar var arbetskamrater för länge sen, men stämmer det? Ingen verkar känna honom.

Några dagar senare får Anton ett mystiskt brev. Brevskrivaren vill träffa honom, hen har något viktigt att berätta. Vem var morfar egentligen? Vad var han inblandad i? Och var hans död verkligen en olycka? Hemligheten visar sig vara större och hemskare än Anton hade kunnat föreställa sig. Den innefattar vålnader, hemliga agenter och en tunnel som leder någon helt annanstans.

Övergångarna är en spännande historia som tar sin början här i vår värld men fortsätter in i en annan. Urban fantasy när den är som allra, allra bäst!

Lisa Linder, Andreas Kundler

Övergångarna

Relaterade artiklar

”Jag vill att vi ska våga hoppas på något bättre”

Lisa Linders nya roman, Presidentens dotter, är en skarpsynt och samhällskritisk framtidsskildring, och samtidigt en oemotståndlig ungdomsroman om kärlek, vänskap och identitet.