Sveriges mest älskade ko drömmer sig bort

Foto av :

Illustration: Sven Nordqvist

Publicerad:

2018-10-02

”Att låtsas är kanske det viktigaste sättet att förstå sig på världen”, säger författaren Jujja Wieslander om den nya Mamma Mu-boken.

Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. När Mamma Mu låtsas, den sjuttonde boken nu släpps blir det ett kärt återseende med den småknasiga kon och den skeptiska kråkan. Boken är en charmig hyllning till lek och fanstasi. 

– Barn har många kloka och roliga sätt att begripa sig på oss och världen. Att låtsas är kanske det viktigaste, säger Jujja Wieslander. I låtsasleken övar och prövar de allt som dyker upp i deras värld. Mamma Mu gör som barnen. Att låtsas att man pangar rutor är inte samma sak som att panga rutor. Kråkan – och många vuxna – kan inte riktigt skilja på det.

I Mamma Mu låtsas sitter Mamma Mu i sitt klätterträd och ser ut över sin värld. Hon drömmer om sommaren och minns allt roligt hon och Kråkan gjort. Den gråa, kalla vintern är för lång för en ko, trots att Kråkan påpekar att kor ska ta det lugnt på vintern. Kanske blir allt roligare om man helt enkelt låtsas att det är sommar? Med med fantasins hjälp blir istappen snart en god glass och den snötunga grenen ett klätterträd fullt med gröna blad. Och plötsligt känns vintern inte så tråkig. Att leka i snön är roligare än man kunde tro när rutschkanan blir en snöplog och vackra kråkänglar dyker upp i snön.

Mamma Mu låtsas är ett vinteräventyr som varvar långa samtal och funderingar med lek och påhitt. Och som Mamma Mu diktar:

Dagen är inte så grå
När man är två

Illustratör är som tidigare Sven Nordqvist, som med sin sedvanliga humor och kärlek ger Mamma Mu och Kråkan deras utseende.

– Jag kan egentligen inte begripa hur han kan veta så precis hur Mamma Mu och Kråkan är, hur de rör sig och uttrycker sig, säger Jujja Wieslander. Varje gång jag får skisser på en ny bok så känner jag: PRECIS så där ser det ut! Underbart!

Mamma Mu låtsas kommer ut 5 oktober 2018 och läsåldern är 3–6 år.

Relaterat

Mamma Mu låtsas

Om boken

Kråkan, vi måste göra nånting! Vi kan låtsas att det är sommar! Kom, vi går ut!

Mamma Mu petade på en istapp. Pling! Den gick av.

-Mu, jag låtsas att det är en glass!

Mamma Mu drömmer om sommaren. Om solen, värmen och grönt gräs. Den gråa, kalla vintern är för lång för en ko. Vad händer om man LÅTSAS att det är sommar? Med fantasins hjälp blir Mamma Mus istapp en glass och den snötunga grenen ett klätterträd fullt med gröna blad.

Och plötsligt känns vintern inte så tråkig. Att leka i snön är roligare än man kunde tro när rutschkanan blir en snöplog och vackra kråkänglar dyker upp i snön.

Mamma Mu och Kråkan är några av våra mest älskade barnbokskaraktärer. Följ med dem på ett roligt och lekfullt vinteräventyr där långa samtal och funderingar varvas med lek och påhitt.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Mamma Mu låtsas

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.