Sjungandet bor i gungandet

Foto av :

Pia Nordlander

Publicerad:

2023-06-07

De allra flesta små barn sjunger, nynnar, tjoar och diktar – när de leker. Sjungandet bor i gungandet. Poetandet finns i spretandet med armar och ben och med orden som ska formuleras, skriver Jujja Wieslander.

Klappa händerna så fort man kan.

Klappa händerna så fort man kan.

Klappa bakom och klappa fram.

Klappa rumpan lite grann.

Klappa fötterna så fort man kan.

Klappa fötterna så fort man kan.

Klappa bakom och klappa fram.

Klappa rumpan lite grann.

”Barn använder sin kropp till att utforska omvärlden. De övar och prövar, klämmer och smakar, petar och pillar, hoppar och springer, går på tå och hoppar på ett ben, bär tunga grejer och kastar saker. Med språket gör de likadant. De tuggar, smakar och spottar ut, vrider och vänder på ljuden, rimmar, ramsar och tramsar med orden. I den vevan uppstår inte sällan ljuv poesi.

Tomas Wieslander och jag gjorde sånger av allt det där under några år. Vi hade öronen öppna och bandspelaren beredd. Mamma Mu tog gestalt ur sångerna. Hon skulle göra allt det där som de små barnen gör. När en ko ska balansera, klättra i träd och cykla så blir det rätt kul. Och när en kråka dessutom började klappa takten så uppstod en helt egen värld. När sen Sven Nordqvist skapade Mamma Mu och Kråkan och den världen i bild fördjupades deras karaktärer med humor och värme. Nu har de en självklar plats också i sångerna.”

Så skriver Jujja Wieslander i Sjung med Mamma Mu och Kråkan – en oumbärlig visbok i vadderat, behändigt format med ljudmodul. Här finns några av de mest välkända sångerna om vännerna Mamma Mu och Kråkan som Klappa händerna så fort man kan, Min lilla kråksång och Vipp-på-rumpan-affärn. En vis-skatt som bjuder in till sång, dans och rörelse. Den oefterhärmliga Sven Nordqvist står för de fantastiska illustrationerna.

För den som älskar busiga och roliga pyssel finns en lyxig pysselbok i färg där du får leka med Mamma Mu och Kråkan. Hjälp Kråkan genom labyrinten, räkna godsaker med Mamma Mu och finn fem fel i kråkboet. Mamma Mu och Kråkan Stora pysselboken innehåller 32 fullmatade sidor med fina klistermärken i mitten!

Dessutom ges två älskade klassiker ut på engelska: When Mamma Moo met Crow for the first time och Mamma Moo goes swimming

Relaterat

Mamma Moo goes swimming

Om boken

Mamma Moo was on the lane, standing astride her bike.
Crow landed on the handlebars.“Caww, Mamma Moo, what are you doing?”“Hello, Crow. Lina and I are going for a ride to the swimming pool. She told me you can take swimming medals there and slide down a tube.”“Pull my feathers! Cows can’t take swimming medals. Cows shouldn’t go sliding down tubes. They can get stuck!”“Come on, Mamma Moo,” said Lina. “Let’s hurry away so that no one sees you sneak off.”

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Mamma Moo goes swimming

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.