”Århundradets barnboks-prequel”

Foto av :

Illustratör: Sven Nordqvist

Publicerad:

2020-09-07

Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år och sjutton böcker om det omaka radarparet har Jujja Wieslander och Sven Nordqvist skapat under åren. Nu kommer historien bakom historien: berättelsen om när Mamma Mu och Kråkan träffades för allra första gången.

När Mamma Mu mötte Kråkan första gången är en bok om att hitta en vän, och om en alldeles speciell vänskap. Det är en berättelse om hur underbart det är med nya kompisar, men också om utmaningarna med att lära känna en svårflörtad Kråka.

Berättelsen utspelar sig en solig försommardag, när korna släpps ut i hagen efter den långa vintern. Mamma Mu tar ett jätteskutt och snubblar plötsligt över något gråsvart som ligger i gräset, halvt gömt bakom en buske. Kråkan! Det är knappast kärlek vid första ögonkastet. Kråkan ligger alldeles still och är deppig, trots att solen skiner, det äntligen är sommar, och dagen därpå är det visst Kråkans födelsedag.

– Det fanns en fånig sång när jag var barn som gick: ”Om man inte är glad, på sin födelsedag, Ja, när ska man då vara glad?” Men tänk om man ÄR ledsen då? tänkte jag, berättar Jujja Wieslander. Kråkan är inte bara ledsen, han är deprimerad! ”Deprolerad, oj då! säger Mamma Mu.” Hon vet nog inte vad deprimerad betyder, men att Kråkan är ledsen, det förstår hon. Fast han har födelsedag. Och är det nån som kan muntra upp även en deprimerad kråka, så är det nog Mamma Mu.

Den här ljumma sommardagen är början på vänskapen mellan Sveriges mest älskade ko och självaste Kråkan. Resten är, som man brukar säga, historia. Med mycket humor och kärlek gestaltar Jujja Wieslander och Sven Nordqvist vänskapen och den speciella relationen mellan Mamma Mu och Kråkan. Sven Nordqvists bilder är ikoniska, detaljrikedomen, stämningen och skildringen av den svenska landsbygden har älskats av tusentals läsare genom åren.


Vid sidan av den nya bilderboken släpps nu även en pusselbok med 5 olika pussel med 12 bitar i varje, en klurig pysselbok och ett roligt familjespel: Mamma Mu och Kråkan Pusselbok, Mamma Mu och Kråkan: Lek med ord och Titta, hitta, vinn.

 

Relaterat

Titta, hitta, vinn med Mamma Mu och Kråkan

Om boken

Samlas runt spelplanen och bli först med att hitta rätt bild. Spelplanen går att bygga ihop på flera olika sätt vilket skapar större utmaningar för att hitta bilderna som krävs för att vinna. Spelet går att anpassa till olika nivåer och antal spelare.

Titta noga, bli först med att hitta matchande bilder på spelplanen och ropa MUUU för att vinna spelet.

Ett roligt och lustfyllt familjespel för alla åldrar. Inspirerat från böckerna om Mamma Mu skrivna av Jujja Wieslander och rikligt illustrerat av Sven Nordqvist.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Titta, hitta, vinn med Mamma Mu och Kråkan

Relaterade artiklar

”Har man en vän ska man hälsa på den.”

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists radarpar Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Den nya bilderboken Mamma Mu blir ledsen är en varm berättelse om vänskap och försoning.