”Århundradets barnboks-prequel”

2020-09-07

Foto av :

Illustratör: Sven Nordqvist
Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år och sjutton böcker om det omaka radarparet har Jujja Wieslander och Sven Nordqvist skapat under åren. Nu kommer historien bakom historien: berättelsen om när Mamma Mu och Kråkan träffades för allra första gången.

När Mamma Mu mötte Kråkan första gången är en bok om att hitta en vän, och om en alldeles speciell vänskap. Det är en berättelse om hur underbart det är med nya kompisar, men också om utmaningarna med att lära känna en svårflörtad Kråka.

Berättelsen utspelar sig en solig försommardag, när korna släpps ut i hagen efter den långa vintern. Mamma Mu tar ett jätteskutt och snubblar plötsligt över något gråsvart som ligger i gräset, halvt gömt bakom en buske. Kråkan! Det är knappast kärlek vid första ögonkastet. Kråkan ligger alldeles still och är deppig, trots att solen skiner, det äntligen är sommar, och dagen därpå är det visst Kråkans födelsedag.

– Det fanns en fånig sång när jag var barn som gick: ”Om man inte är glad, på sin födelsedag, Ja, när ska man då vara glad?” Men tänk om man ÄR ledsen då? tänkte jag, berättar Jujja Wieslander. Kråkan är inte bara ledsen, han är deprimerad! ”Deprolerad, oj då! säger Mamma Mu.” Hon vet nog inte vad deprimerad betyder, men att Kråkan är ledsen, det förstår hon. Fast han har födelsedag. Och är det nån som kan muntra upp även en deprimerad kråka, så är det nog Mamma Mu.

Den här ljumma sommardagen är början på vänskapen mellan Sveriges mest älskade ko och självaste Kråkan. Resten är, som man brukar säga, historia. Med mycket humor och kärlek gestaltar Jujja Wieslander och Sven Nordqvist vänskapen och den speciella relationen mellan Mamma Mu och Kråkan. Sven Nordqvists bilder är ikoniska, detaljrikedomen, stämningen och skildringen av den svenska landsbygden har älskats av tusentals läsare genom åren.


Vid sidan av den nya bilderboken släpps nu även en pusselbok med 5 olika pussel med 12 bitar i varje, en klurig pysselbok och ett roligt familjespel: Mamma Mu och Kråkan Pusselbok, Mamma Mu och Kråkan: Lek med ord och Titta, hitta, vinn.

 

Relaterat

När Mamma Mu mötte Kråkan första gången

Om boken

Det här är berättelsen om när Mamma Mu och Kråkan träffades för allra första gången. Det var en härlig försommardag, solen sken och bonden hade precis släppt ut korna ur lagårn. De hade stått inne hela vintern och nu rusade de ut i hagen. Mamma Mu tog ett jätteskutt och plötsligt snubblade hon över något gråsvart som låg i gräset, halvt gömt bakom en buske. En liten fågel?

Men det var inte vilken fågel som helst, det var självaste Kråkan! Var det kärlek vid första ögonkastet? Nja. Kråkan låg alldeles still och var deppig. Mamma Mu förstod ingenting: solen sken, det var äntligen sommar, och dagen därpå var det visst Kråkans födelsedag. Hur kan man då vara deprolerad ? Mamma Mu ville fira Kråkan, men fick inte komma på kråkkalaset. Hon ordnade istället ett eget litet kalas, med både tårta och överrakning åt sin nyfunne vän, och till slut gick han med på att bli firad av en ko.

Den här ljumma sommardagen är början på vänskapen mellan Sveriges mest älskade ko och självaste Kråkan. Resten är, som man brukar säga, historia.

När Mamma Mu mötte Kråkan är en bok om att hitta en vän, och om en alldeles speciell vänskap. En berättelse om hur underbart det är med nya kompisar, men också om utmaningarna med att lära känna en svårflörtad Kråka.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

När Mamma Mu mötte Kråkan första gången

Relaterade artiklar

Mamma Mu och Kråkan för de minsta

Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists Mamma Mu och Kråkan har varit barnfavoriter i över 30 år. Kråkan säger SEN! är en ny, underfundig berättelse för de allra yngsta läsarna.