Nathalie Ruejas Jonson

Foto av:

Eva Whitebrook

Nathalie Ruejas Jonson, född 1986, är verksam som illustratör och grafisk formgivare i Stockholm. Hon är utbildad på konstfack och sedan debuten 2017 har hon gjort illustrationer till ett flertal bilderböcker, bland annat Ligg still! 2020 till vilken hon även skrivit texten.
År 2020 blev hon också den första mottagaren av det nyinstiftade Lennart Hellsing-stipendiet med motiveringen:
"Nathalie Ruejas Jonsons bilder utstrålar styrka och kraft. Ofta i en dov färgskala, men aldrig mörka eller avståndstagande, utan snarare modiga och nyskapande. I Nathalie Ruejas Jonsons bilderböcker skildras barnets blick på världen, stora och starka känslor är alltid närvarande, oavsett om det handlar om utanförskap, kärlek, ilska eller frustrationen i att inte vilja gå och lägga sig. Här finns ett ifrågasättande av givna perspektiv, en spänning och en detaljrikedom som väcker nyfikenhet och en vilja till fördjupning. Det här är ett bilderboksskapande och konstnärskap som vi vill följa, uppmuntra och se mer av."  

Relaterat

Mina tantkompisar

Om boken

Vänskap över generationsgränserna - nytt spännande samarbete mellan uppmärksammade Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson.

"I vår trädgård har pappa byggt en trädkoja.
- Där kan du och dina kompisar leka rövare, säger pappa.
Han har byggt en lådbil också, som jag kan racea med.
Men det bästa jag vet är att gå hem till mina tantkompisar."

Elis bor på Kyrkogatan 5 och han har hela gatan full av kompisar! De är tanter allihop, men förutom det är de väldigt olika. Berit, Simin, Gun, Sivan - och Elis favorit: Elsa. Det är egentligen inget särskilt med Elsa men ändå är hon den allra bästa tantkompisen. Hos Elsa kan Elis sitta i hammocken och bara vara. Men en dag är Elsa inte där när Elis knackar på.

En stark bok om vänskap och sorg, med både humor och värme skildrar Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson den starka vänskapen mellan Elis och hans tantkompisar, och början på något som kanske kan bli en ny vänskap?

Ester Roxberg har skrivit flertalet uppskattade böcker, bl.a. Min pappa Ann-Christine som även filmatiserats: "Min pappa Marianne" 2020. Nathalie Ruejas Jonson är bland annat verksam som bilderbokskonstnär och belönades med Lennart Hellsing-stipendiet 2020.


Ester Roxberg, Nathalie Ruejas Jonson

Mina tantkompisar

Relaterade artiklar

Varmt och kärleksfullt om vänskap och sorg

Elis har annorlunda bästisar – han är helst med granntanterna. Mina tantkompisar av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson är en ömsint berättelse om vänskap över generationsgränserna, som går rakt in i hjärtat.