Hur skulle det kännas att vara någon annan?

Foto av :

Illustration: Sara Lundberg

Publicerad:

2019-01-22

Hjalmar är en stillsam hen, Magdalena tänker på kriget långt borta och Nikki åker lastbil med pappa. I Jag och alla porträtteras tio 5-åringar av den prisbelönta duon Ylva Karlsson och Sara Lundberg. Barnen är lika och olika och undrar allihop nyfiket hur det skulle kännas att vara någon annan.

Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig, eller att få lov att göra precis vad man vill utan någon vuxen som säger till en?

Det är några av de funderingar som barnen i bilderboken Jag och alla har. Här får vi möta tio olika barn på tio olika platser, som alla undrar hur det skulle vara att gå i någon annans skor. Sara Lundberg och Ylva Karlsson har skapat en filosofisk bok med enastående illustrationer där varje uppslag är ett eget konstverk. En bok som väcker tankar om likheter och olikheter, fördomar och identitet, perfekt att läsa tillsammans och samtala kring.

Jag och alla kom till utifrån en stark känsla och övertygelse om att vi alla hör samman och att det inte går att svara på frågan om huruvida vi är lika eller olika. Den kom till ur en längtan efter att skapa tillit och samhörighet mellan människor. Det är en bok som vill ställa frågor och förmedla känslor och starta samtal, men inte komma med svar. Barnen i boken är valda för att de är olika och lika, för att de är unika. Ingen av dem representerar någon annan än sig själv.

– Sen pusslade vi förstås och funderade över vilka vi berättade om, och vad vi berättade, säger Ylva Karlsson

Ylva Karlsson har skrivit allt från ungdomsböcker till bilderböcker, bland annat. En liten bok om Malin-böckerna på Alfabeta och senast Den stora vännen med Eva Lindström (Urax förlag). Hon mottog Augustpriset 2009 (tillsammans med bland andra Sara Lundberg) för Skriv om och om igen och har även belönats med Heffaklumpen och Slangbellan.

Sara Lundberg har bland annat studerat på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Hennes bilderbok Vita streck och Öjvind blev nominerad till Augustpriset 2011, och sedan dess har hon fått ytterligare en nominering samt vunnit priset två gånger, nu senast 2017 med den kritikerrosade Fågeln i mig flyger vart den vill (som även belönades med Snöbollen 2018).

Relaterat

Jag och alla

Om boken

Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig, eller att få lov att göra precis vad man vill utan någon vuxen som säger till en? Det är några av de funderingar som barnen i Jag och alla har. Här får vi möta tio väldigt olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor.

2017 års Augustprisvinnare Sara Lundberg (Fågeln i mig flyger vart den vill) har tillsammans med den prisbelönta författaren Ylva Karlsson skapat en finstämd bok med enastående illustrationer där varje uppslag är ett eget konstverk. En bok som väcker tankar om likheter och olikheter, fördomar och identitet, perfekt att läsa tillsammans och samtala kring.

Ylva Karlsson, Sara Lundberg

Jag och alla

Relaterade artiklar

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.