Magiskt äventyr om att tappa bort sina föräldrar

Illustration av:

Katarina Strömgård

Publicerad:

2021-08-18

Augustprisbelönade duon Ylva Karlsson och Katarina Strömgård är tillbaka med ännu en sagolik berättelse om ett av barndomens stora trauman. Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären kombinerar magi, vardagsrealism och ett ämne som både barn och vuxna kan känna igen sig i.

Ester är och handlar med sina pappor, men just när de ska åka rulltrappa får pappa Ludde syn på en jacka han vill titta på. Fast det vill verkligen inte Ester göra så hon och gosekängurun åker i förväg upp för rulltrappan i den stora affären. Men när Ester försöker åka tillbaka visar det sig att nästa rulltrappa också går uppåt och den efter det med! Till slut hamnar Ester och kängurun på leksaksavdelningen. De bestämmer sig för att sätta sig ner och vänta på papporna, för det ska man göra om man är ett barn vars vuxna har kommit bort. Då hör de någon som morrar ... Alla gosedjur på leksaksavdelningen piper av skräck. Det är KROKODILEN som kommer. Tur att både Ester och kängurun är vana vid äventyr! Men hur ska det gå för de stackars borttappade papporna?

Bilderboken Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären är en fristående uppföljare till rosade Nappresan eller när Ester slutade med napp som utkom förra våren.

– Strax innan Nappresan var klar hittade vår redaktör Ellen på att den skulle ha en undertitel. Jag tyckte det var jättefint. Och på samma gång var det som om det öppnade en dörr i mig – en undertitel antydde ju att det fanns fler berättelser om Ester! Jag började grubbla över vad den skulle kunna handla om, och försöka komma på trauman av samma dignitet som att sluta med napp. Morgonen därpå vaknade jag med en ny berättelse om Ester i huvudet. Medan jag promenerade till jobbet föll bitarna på plats – den uppblåsbara krokodilen, rulltrapporna, slutet, berättar Ylva Karlsson.

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären är ett fartfyllt äventyr för bilderboksåldern där vardagsrealism och klassisk saga går hand i hand. För illustrationerna står Katarina Strömgård.

– En bild säger mer än tusen ord men ibland kan ett ord göra att man måste rita tusen saker! Ylva skrev tex att det finns gosedjur, och sen måste ju jag som tecknar hitta på och måla hyllor fulla med olika gosedjur. Men det är bland annat därför det är så kul att jobba med Ylva, som lämnar precis rätt saker åt min fantasi. Det var också skönt att få vistas i en grön rulltrappsdjungel med fåglar och bakelser hela dagarna, när det var vinter och pandemi ute i verkligheten. Precis som den förra boken är det också ett äventyr, med mycket action och en (förhoppningsvis lagom) läskig krokodil, berättar Katarina Strömgård.

Sagt om Nappresan:

”Katarina Strömgårds böljande, blå illustrationer placerar Ester i mitten av sitt livs äventyr.” Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

”Nappresan är en fantasifull och vacker berättelse som både tar barnets ledsnad och fantasins helande på allvar. Med Katarina Strömgårds mjuka penna blir den blåa natten varm och nappresan både äventyrligt och trösterik.”

Norra Skånes Tidningar

Relaterat

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären

Om boken

Fartfyllt äventyr för bilderboksåldern om att tappa bort sina föräldrar!

Ester är och handlar med sina pappor, men just när de ska åka rulltrappa får pappa Ludde syn på en jacka han vill titta på. Fast det vill verkligen inte Ester göra så hon och gosekängurun åker i förväg upp för rulltrappan i den stora affären. Men när Ester försöker åka tillbaka visar det sig att nästa rulltrappa också går uppåt och den efter det med!

Till slut hamnar Ester och kängurun på leksaksavdelningen. De bestämmer sig för att sätta sig ner och vänta på papporna, för det ska man göra om man är ett barn vars vuxna har kommit bort. Då hör de någon som morrar ... Alla gosedjur på leksaksavdelningen piper av skräck. Det är KROKODILEN som kommer. Tur att både Ester och kängurun är vana vid äventyr! Men hur ska det gå för de stackars borttappade papporna?

Magisk vardagsrealism om ett ämne som både barn och vuxna kan känna igen sig i. Fristående uppföljare till Nappresan - eller när Ester slutade med napp av den Augustprisbelönade duon Ylva Karlsson och Katarina Strömgård.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären

Relaterade artiklar

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.