Jag och alla nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Illustration av:

Sara Lundberg

Publicerad:

2021-03-25

I Jag och alla av prisbelönta duon Ylva Karlsson och Sara Lundberg möter vi tio olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle kännas att gå i någon annans skor.

Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig, eller att få lov att göra precis vad man vill utan någon vuxen som säger till en? Det är några av de funderingar som barnen i Jag och alla har.

Boken är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021 med juryns motivering:

”Vem har inte någon gång undrat hur det är att vara någon annan? Jag och alla tar med barnets perspektiv i fokus avstamp i denna existentiella frågeställning och målar med vackra illustrationer och text upp små och stora världar som berör.

Boken har formen av en sorts stafett, där ett barn i utkanten av ett uppslag – där hen ibland inte ens syns i bild – blir huvudperson på nästa. På så vis gestaltas hur våra liv tangerar varandra och hänger samman i ett finmaskigt nät.

Under resans gång möter både den stora och lilla läsaren världen, inte bara så som den ter sig utifrån, utan också genom det stora inre livet så som det kan vara för olika barn med olika personligheter och erfarenheter.

Författaren Ylva Karlssons empatiska text ger prov på en stark inlevelse i både det vardagliga och grubblerierna om livets mysterier. Hon väjer inte för barnets funderingar om döden, vare sig det gäller en farmor eller en vit katt. Istället visar hon hur döden är en del av det liv som boken med sitt tilltal rakt igenom hyllar. 

Illustratören Sara Lundbergs målningar samspelar harmoniskt med texten, utstrålar en stillsam eftertanke, samtidigt som de står för sig själva och tar precis lagom mycket plats. De flyter ut och ger texten luft samtidigt som de också i allra högsta grad bildar ett band till texten. Illustrationerna håller en genomgående färgskala som inte nödvändigtvis är dämpad, men ändå skänker ett lugn. De flytande akvarellaveringarna och tydliga penseldragen i kombination med hårdare kritstreck ger bilderna ett eget liv, låter färgerna vibrera mot varandra på ett sätt som nästan gör bilderna rörliga. Ändå har illustrationerna en viss suggestiv otydlighet som samspelar med berättelsens filosofiska ton, tillståndet mellan fantasi och verklighet. Ett nästan utflutet ansiktsdrag blir trots allt oerhört skarpt i världen som Lundbergs illustrationer och Karlssons text bjuder in till. 

Till sist får vi återkomma till historiens första barn i det som verkar vara en cirkelkomposition – men sedan lämnas stafettpinnen vidare till läsaren i ett slut som öppnar för vidare tankar.”

– Det känns så himla kul! Jag känner mig stolt och glad och hedrad, säger Ylva om nomineringen. Och tanken på att få åka till Köpenhamn i november, bo på ett hotell, ha på sig fina kläder och skåla med människor man inte ens bor tillsammans med känns ju nästan surrealistiskt underbar just nu.

– Jag bockar ödmjukt till nomineringen. Så roligt!, instämmer Sara. Hoppas verkligen att Ylva och jag kan åka och festa i Köpenhamn där årets ceremoni går av stapeln.

Om priset:

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången under Nordiska rådets session 2013 tillsammans med Nordiska rådets övriga priser. Utdelningen är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

Vinnaren av för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris presenteras tillsammans med vinnarna av Nordiska rådets övriga priser den 2 november i Köpenhamn i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor.

Läs mer om årets nomineringar HÄR!

Relaterat

Jag och alla

Om boken

Hur skulle det kännas att susa fram längs motorvägen i sin pappas lastbil, eller att växa upp på en plats där det är krig, eller att få lov att göra precis vad man vill utan någon vuxen som säger till en? Det är några av de funderingar som barnen i Jag och alla har. Här får vi möta tio väldigt olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor.

2017 års Augustprisvinnare Sara Lundberg (Fågeln i mig flyger vart den vill) har tillsammans med den prisbelönta författaren Ylva Karlsson skapat en finstämd bok med enastående illustrationer där varje uppslag är ett eget konstverk. En bok som väcker tankar om likheter och olikheter, fördomar och identitet, perfekt att läsa tillsammans och samtala kring.

Ylva Karlsson, Sara Lundberg

Jag och alla

Relaterade artiklar

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.