Böcker i alla regnbågens färger

Publicerad:

2019-07-26

Våga bryta läsnormen! Här är 12 tips på böcker med HBTQ-tema för barn och unga. Det rör sig om glädjepirr, kärlek som struntar i normer och om att vara könsöverskridande.

Länge lyste böcker med HBTQ-tema med sin frånvaro i barnbokshyllorna. Men på senare år har äntligen något hänt på den fronten. Här listar vi 12 böcker om kön, kärlek och normer för barn och unga. De handlar om att komma ut, omgivningens fördomar och om passionerad kärlek – och mycket mer!

3–6 år

NY! Julian är en sjöjungfru av Jessica Love

En dag när Julian åker tunnelbana med sin mormor ser han tre fascinerande personer, de ser ut som sjöjungfrur med fantastiskt hår och klänningar med släp. Tänk att få se ut som en sjöjungfru! Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter börjar drömmen bli verklighet.
Utgivningsdatum: 30 juli

Lill-Zlatan och morbror raring av Pija Lindenbaum

Ella har flera morbröder som alla är lika tråkiga. Utom underbara morbror Tommy. Han friserar folk, kallar dem ”raring” och har alltid tid för Ella (eller Lill-Zlatan, som han kallar henne). Men en dag sitter en främmande man, Steve, i Tommys kök. Och han verkar inte vilja gå hem. Kanske måste Ella dela sin morbror med någon annan?

6–9 år

Monstret Frank-serien av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

Dagen då Frank Steen fyller nio år förändras hans liv. Grannens hund råkar bita Frank i handen, och snart börjar han drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad och gosad med. Men varför blir alla så rädda? En berättelse om andras rädsla för det som är annorlunda, att inte passa in och om att söka och hitta sin egen flock.

9– 12 år

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld

Måns har följt med sin mamma till Malmö över sommaren. Där träffar på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut och utmanar Måns på skateboard. Från och med den dagen börjar de hänga, och kallar varandra för brorsan. Det är första gången någon kallat Måns för bror. Han föddes med snippa istället för snopp och trots att han själv alltid vetat att han är kille verkar andra ha svårt att fatta det. Men vad händer när ens nya vän inte tycker att man varit ärlig med allt?

Kärlek: 11 berättelser om för mellanstadiet (en antologi)

Vi har samlat elva pirriga noveller för dig som går på mellanstadiet. De är ganska olika varandra, men alla handlar egentligen om en och samma sak: kärlek. Här kan du läsa novellen Träningen är inställd av Johanna Lindbäck, om när Henry och Willem har en smygdejt på gång.

12–15 år

Henrietta är min hemlighet  av Maja Hjertzell

Måsen älskar Henrietta. I smyg. För eftersom Henrietta är perfekt och Måsen är en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur så kommer det aldrig att bli något mellan dem. Trots stort engagemang från bästisen Rebecka så sumpar Måsen alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Så Måsen börjar samla mod för att våga gå till handling…

Love, Simon  av Becky Albertalli

Simon är gay, men har inte kommit ut. Istället kanaliserar han sina känslor via en hemlig mejlväxling med Blue, den mest bedårande kille han aldrig har mött. Samtidigt som han försöker klura ut vem som döljer sig bakom pseudonymen så riskerar hans hemlighet att avslöjas för hela skolan… Boken blev även en framgångsrik film som lanserades förra året.

Det händer nu av Sofia Nordin

Stella är 15 år och går i nian. Hon har just insett något som både är fantastiskt och komplicerat: Hon är kär i sin bästa vän Sigrid. Men tänk om hon stöter bort Sigrid om hon berättar? Men det svåraste är nästan att bemöta alla andra som står henne nära – föräldrar, syskon och kompisar.
Boken Augustnominerades år 2010.

Unga vuxna

Du, bara  av Anna Ahlund

Du, bara är en romantisk historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre dansaren Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Det handlar om att vara ung, att vara syskon, att vilja vissa saker litegrann och att vilja andra saker så mycket att det gör ont. Och så en hel del om sex.
Boken, som är Anna Ahlunds debut, nominerades till Årets bok på QX Gaygala.
 

Saker ingen ser  av Anna Ahlund

Boken följer sex artonåringar på ett estetgymnasium under ett års tid. Under det här året trasslar de in sig i varandras liv på flera olika sätt. Saker ingen ser handlar om kärlek och vänskap, hur vi ser på oss själva och på varandra.
Även denna bok nominerades till Årets bok på QX Gaygala med motiveringen: ”Ahlunds story om ett år i några gymnasieungdomars liv på ett läroverk bjuder på ett kul persongalleri med olika kön och sexuell läggning. På ett smart sätt sätter hon också den icke-binära könsidentiteten som norm och skapar intressant berättande.”

Hetare – elva noveller som känns (antologi)

Vi gav ett tiotal orädda författare uppdraget att skriva varsin berättelse. Kravet var att inte stanna utanför sovrumsdörren, utan följa med in och låta läsaren vara med. Resultatet blev en samling heta berättelser om sex. Om kärlek. Och om bristen på detsamma. Det är allt från fantasier, hungrande blickar och nattligt surfande på mobilen till möten, hångel och sex.
I Hetare är homosexualitet och trans inget undantag, utan norm. En självklarhet.

Sjöhästar av Niklas Mesaros

Poetry Slam-mästaren Niklas Mesaros har berättar en normbrytande kärlekshistoria utan hon eller han. Nilo och Nasim har varit ett par i fem år, men en höst är det kanske inte så längre. Nasim finns inte längre kvar i lägenheten och under en vecka satsar Nilo allt för att rädda sitt förhållande, för att försonas med tanken på att det kanske är slut.