Per Nilsson tilldelas Emilpriset

2019-10-31

Foto av :

Lena Ehrin
Smålandsakademin har nu utsett sina pristagare. Emilpriset, som delas ut med stöd av Astrid Lindgren AB, går i år till författaren Per Nilsson.

Per Nilsson är en våra mest produktiva och hyllade författare. Med Hjärtans fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutcher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999. Sedan dess har han skrivit många uppmärksammade och prisbelönta böcker. Han har nominerats till Augustpriset hela sju gånger – och för boken Svenne fick han priset 2006. Per Nilssons senaste bok Vill inte, vill bygger på verkliga händelser som inbegriper kärlek, vänskap, trakasserier och utstuderade hämndplaner. Upprinnelsen till boken var ett av hans många författarbesök i skolor. 

Nu får han Emilpriset av Smålandsakademin med motiveringen: 
”För ett författarskap som gett oss ett pärlband av inkännande och litterärt drivna ungdomsromaner av yppersta kvalitet. I mer än tre decennier har Per Nilsson stått i nära dialog med samtiden och dess unga hjärtan med berättelser som bränner och berör.”

Priset delas ut vid Smålands Akademis högtidssammankomst i Jönköping den 9 november. Prissumman är på 30 000 kronor. 

Relaterade artiklar

Per Nilsson när han är som bäst!

I Augustprisade Per Nilssons nya roman Allt ska bli bra förlorar Pi fotfästet och hittar det igen med hjälp av Eli: ett ”Jesus-barn” med kraften att trösta.