Inte längre duktiga flickor

Publicerad:

2019-01-28

Vill inte, vill bygger på verkliga händelser som inbegriper kärlek, vänskap, trakasserier och utstuderade hämndplaner. – Jag visste direkt att jag ville skriva berättelsen, säger den Augustbelönade författaren Per Nilsson.

Jag har en berättelse som jag vill att du ska skriva.

Det var efter ett författarbesök på en gymnasieskola som Nora* kom fram till författaren Per Nilsson. Han svarade som han brukar göra, att det vore bättre om hon skrev sin berättelse själv. Hon menade att det var omöjligt.

– När jag lyssnat på henne förstod jag varför hon inte kunde skriva berättelsen själv – och jag visste direkt att jag ville skriva den, säger Per Nilsson.

Resultatet blev Vill inte, vill, en bok som handlar om Nora och hennes vänner under några dramatiska vardagsveckor. Det blev en berättelse om sexuella trakasserier i tunnelbanan och övergrepp i hemmet – men också om vänskap, kärlek och mod. Om starka tjejer, om hämnd, och om att kunna bli fri och gå vidare.

Augustvinnaren Per Nilsson får ofta frågan om han vill skriva om elever han möter på sina författarbesök (han är en av Sveriges mest turnerande författare och har hunnit med över 4000 besök under åren).

– Oftast är det barn och unga med trasiga och trassliga liv som undrar om jag kan berätta om dem och frågan är fullt begriplig. Många bär på bra historier.

Att han denna gång faktiskt bestämde för att skriva en ungdomsroman baserad på verkliga händelser berodde på att Noras berättelse dels hade ett stort allvar, dels handlade om vänskap och lojalitet. Dessutom har ”testpubliken” tyckt om innehållet i boken.

– När jag har besökt gymnasieklasser har jag läst upp bokens första kapitel, där Nora hugger en trakasserande kille i pungen med en spetsig nyckel. Det har varit slående vilken koncentration som har uppstått i rummet under högläsningen. Och när jag har berättat om resten av handlingen har det varit ett stort engagemang. Det har verkligen varit något speciellt.

Boken började skrivas långt före #metoo och före diskussionerna om killgängs tafsande på unga tjejer under festivaler, men knyter ändå an till de senaste årens debatter.

– Tyvärr är varken tafsande eller övergrepp i relationer är särskilt ovanliga och man kan så klart reagera olika på det man har utsatts för. I Vill inte, vill blir en av huvudpersonerna så bruten att hennes vänner inte kan komma på någon annan lösning än att hämnas på förövaren – och en bisarr hämndidé tar form.

Vill inte, vill består av flera röster utöver Noras: Självsäkra Nadin, som blir en annan efter ett trauma, Liv, som alltid ska protestera, Adam, som blir röd om öronen av Nora – och flera andra, däribland författaren själv.

– Det var en lång process att skriva och det var viktigt att göra personerna omkring Nora levande, säger Per Nilsson.

*Nora heter egentligen något annat.

Relaterat

Vill inte, vill

Om boken

Det är jag som är Nora.
Nora, c´est moi.
Jag är en duktig flicka. Alltså, jag är schysst och ganska smart. Bra betyg, sköter mig, bryr mig om andra. Det är det jag menar med duktig.
Duktig betyder inte tråkig. Duktig betyder inte att jag är en liten mes.
Jag är en duktig flicka som en gång huggit en kille i pungen med en spetsig nyckel för att han tafsade på mig.
Varför säger jag duktig flicka? Äsch, glöm det.
Jag är Nora bara.
Nadin, Liv, Amina, Adam och Christian är människor som finns omkring mig. Eller fanns. Eller kommer att finnas.
De är i alla fall människor som finns omkring mig i den här berättelsen.

Prisbelönade Per Nilsson är tillbaka med en brännande ungdomsroman som bygger på verkliga händelser.

Per Nilsson

Vill inte, vill

Relaterade artiklar

Mästerligt om fantasi och lek

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge.