Hjärtans Fröjd – nyinstiftat pris för ungdomslitteratur

Foto av :

Lena Ehring

Publicerad:

2020-10-08

Den flerfaldigt prisade författaren Per Nilsson har genom sin roman Hjärtans Fröjd fått ge namn åt ett nytt litteraturpris som ska delas ut till "årets svenska ungdomsroman".

Litteraturpriset Hjärtans Fröjd ska delas ut årligen, för att prisa årets bästa svenska ungdomsroman, av Region Blekinge. 

– Att uppmärksamma författare som skriver för unga är viktigt. Genom priset positionerar sig Blekinge på den svenska litteraturkartan. Dessutom bidrar priset till att uppmuntra författare att skriva ungdomslitteratur och inspirerar unga att läsa, säger Kristina Hedberg, avdelningschef biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Namnet Hjärtans Fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Med Hjärtans Fröjd vann han Rabén & Sjögrens pristävling som bästa kärleksroman 1992. Boken belönades också med det prestigefyllda Deutcher Jugendliteraturpreis 1997 och holländska The Silver Kiss 1999. Boken har översatts till flera språk och har även blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. 

Hur känns det att det nyinstiftade litteraturpriset har fått sitt namn efter din hyllade roman?

– Jag känner mig hedrad, säger Per Nilsson. Boken Hjärtans Fröjd har blivit mycket läst på högstadiet, jag har pratat om den i många hundratals klassrum, och gör det fortfarande. Också i många andra länder har jag mött läsare – och fått tillfälle att prata om kärlek och vänskap och killar och tjejer, om ärlighet och spel och lögner och om hur vi kan drabba varandra ...
Sedan tycker jag förstås att det är extra roligt att ungdomsromanen uppmärksammas, det känns som om den genren hamnat alltmer i skuggan – trots att det skrivs både nyskapande, unika och spännande böcker. Och att vi i Sverige har en god tradition när det gäller ungdomslitteratur.

Pristagaren kommer att väljas ut av en expertjury bestående av bland andra författaren Per Nilsson och en ungdomsbibliotekarie i Blekinge. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor och delas ut på Blekinge bokmässa.

Relaterade artiklar

Mästerligt om fantasi och lek

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge.