Mästerligt om fantasi och lek

Illustration av:

Lisen Adbåge

Publicerad:

2023-06-02

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge. 

En dag vaknar Åke upp och är en hund. Hur reagerar omgivningen på det och vad händer om det smittar och sprider sig i en hel förskolegrupp? Idag är Åke en hund är en bok om att få bestämma, att testa olika roller och om den livsviktiga leken. 

Per Nilsson är mest känd för sina ungdomsböcker men när han började få barnbarn började han skriva bilderböcker och nu är det dags för barnbarn nummer fem att få en bok.

– Jag bestämde mig att skriva varsin bok till mina barnbarn. Om farfar/morfar inte kan snickra eller dyka från trean så kan han iallafall författa. Till Alfred skrev jag boken Tvåan. Till Jonatan boken Tre. Till Tage boken Jag hatar kaniner och blommor och barn. Majkens bok heter Majken och Tassa. Och boken Idag är Åke en hund är till ... just det, Åke. Om allt går som det ska får jag två barnbarn till i år så jag kan inte riktigt dra mig tillbaka. Roligt att jag fått samarbete med några av de bästa illustratörerna – nu senast Lisen Adbåge, säger Per Nilsson.

Boken är en klassisk bilderbok i dialog där magin skapas i samarbetet mellan text och bild. Under arbetet med boken såg Lisen Adbåde många paralleller till sin egen vardag.

– Det var en lite glidande tillvaro mellan arbetet med Pers fiffiga text och min egen värld av hundar och barn där barnet liksom Åke i boken leker hund stor del av tiden. Ibland fick jag ha tre koppel i stället för två, och behövde gå lite extra sakta eftersom min treåring precis som Åke ville krypa på alla fyra ... Så, extremt hög igenkänning just medan boken gjordes, berättar Lisen Adbåge.

Relaterat

Idag är Åke en hund

Om boken

- God morgon, Åke. Dags att stiga upp.
- Vov. Vov vov.- Ojdå. Har du blivit en hund?- Vov.Idag sitter inte Åke vid bordet och äter sin frukost, istället har han en matskål på golvet. Idag kan Åke inte prata, inte ha nån jacka, och på förskolan blev visst alla ungar hundar så fort Åke kommer dit. Men är det inte lite tråkigt att inte kunna åka på cykeln hem? Familjen saknar sin fina gulliga Åke-pojke. Kommer han nånsin komma tillbaka?Idag är Åke en hund är en mästerlig bok om fantasi och lek, vissa dagar är man kanske helt enkelt en hund och det får faktiskt vuxna, förskolan – och ja faktiskt alla – bara ta och förstå.Per Nilsson och Lisen Adbåges böcker har på varsitt håll prisats och hyllats genom åren. Nu samarbetar betar de igen på hundtema. Bland Nilssons och Adbåges tidigare samarbeten finns böckerna Tre (2017), Jag hatar kaniner blommor och barn (2018), Majken och Tassa (2022).

Per Nilsson, Lisen Adbåge

Idag är Åke en hund

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.