Blä för allt gulligt!

Illustration av:

Lisen Adbåge

Publicerad:

2018-09-18

I Jag hatar kaniner och blommor och barn får läsaren följa med på en kurragömmalek med en mycket grinig hund som inte gillar gulligt tjafs.

Att vara inne är dumt, lekande barn är jobbiga och katter är onödiga. Men halvätna korvar med grus på är toppen! Per Nilsson och Lisen Adbåge är aktuella med ett humoristiskt mästerverk från en hunds markperspektiv.

"Blommor är så onödiga. De bara står där och försöker se vackra ut. Likadant med fjärilar. Helt meningslösa. De smakar inte ens gott, som papper bara. Jag hatar kaniner och blommor och barn och fjärilar."

I denna oemotståndliga bok med barnbokshöstens kanske roligaste titel får vi möta en riktigt suris, som inte gillar något. Jo, vissa saker. Han gillar gamla korvar, döda kråkor, kiss och bajs och Tage. Mest älskar han Tage.

Lisen Adbåges underbara bilder är i perfekt harmoni med Pers schvungiga text och gör högläsningen till en fröjd för både stora och små. Per Nilsson är mest känd som ungdomsboksförfattare, men ibland gör han undantag. Inte minst för sina barnbarns skull.

– Jag har bestämt mig för att skriva varsin bilderbok till mina barnbarn, säger författaren Per Nilsson. Alfred och Jonatan har redan fått varsin bok, nu var det Tages tur. Han är två år, snart tre, och bor i Malmö.

Även den sura hunden har en verklig förlaga, labradortiken Trille:

– Tage blev alldeles fnitterlycklig bara av att se henne. Trille å sin sida älskade alla våra barnbarn, hon var lycklig när de kom på besök, och mycket snäll och tålig. Annars var hon egensinnig, vaktade mycket, skällde dovt på alla som passerade förbi, och tyckte inte om barn som cyklade eller skejtade på gatan. Men hon älskade skogen och strandängarna. Tyvärr dog Trille nu i augusti, och det känns fortfarande väldigt tomt i vårt hus.

Bakom Jag hatar kaniner och blommor och barn står ett riktigt dream team:

Lisen Adbåge är illustratör, serietecknare och barnboksförfattare. I dagarna mottog hon den prestigefulla Elsa Beskow-plaketten 2018 för boken Samtidigt som (som ges ut på annat förlag) – och för sin samlade produktion av bilderböcker för barn.

Per Nilsson är en våra mest produktiva och hyllade författare, som bland annat nominerats till Augustpriset hela sju gånger – och för Svenne mottog han Augustpriset 2006. 2005 utsågs hans ungdomsroman Du & du & du till Bästa ungdomsbok vid Los Angeles Times Festival of Books.

– Ungdomsromaner är en värld jag bygger och lever i under lång tid, en berättelse ska grävas fram, den ska få sin form och sitt språk, säger Per Nilsson. Bilderboken bygger mer på en enda god idé. Men skillnaden framför allt: Bilderboken har två upphovspersoner, och nu har jag haft glädjen att för andra gången samarbeta med Lisen Adbåge, och det är en sann fröjd!

Relaterat

Jag hatar kaniner och blommor och barn

Om boken

"Blommor är så onödiga. De bara står där och försöker se vackra ut. Likadant med fjärilar. Helt meningslösa. De smakar inte ens gott, som papper bara. Jag hatar kaniner och blommor och barn och fjärilar." I denna bok får vi möta en riktigt sur suris, som inte gillar något. Jo, vissa saker. Han gillar gamla korvar, döda kråkor, kiss och bajs och Tage. Mest älskar han Tage.
En kurragömmalek med en mycket sur hund som inte gillar gulligt tjafs.

Per Nilsson, Lisen Adbåge

Jag hatar kaniner och blommor och barn

Relaterade artiklar

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.