En kärleksfull bok på rim om en kramgo pappa

Foto av :

Illustratör: Erik Svetoft

Publicerad:

2020-01-20

Gosiga mjuka pappa, som är bra precis som han är. Men mamma tycker att pappa är för tjock och att han måste börja träna och banta. Nils Andersson och Erik Svetoft har skapat en oemotståndlig bilderbok om matglädje och kärlek som kommer ut i januari lagom till alla nyårslöften kring vikt och träning.

Pappor ska va tjocka,
det har jag alltid tyckt.
Det tycker jag är härligt
och underbart och snyggt.

Min pappas tjocka mage,
den har sån ståtlig prakt!
Att pappor ska va tjocka,
det har jag alltid sagt.

I Pappor ska va tjocka får vi följa ett litet barn vars far måste börja träna och äta nyttigt för att gå ner i vikt. En resa som barnet vill stoppa eftersom hen vill ha kvar sin kramgoa pappa. Nils Andersson är både musiker och författare och har skrivit flera underfundiga böcker på rim, mest känd är han kanske för Pixiböckerna om Lillebror Berglund och jag.

– Eftersom jag hållit på med rimmade musiktexter hela livet så faller det sig väldigt naturligt att skriva på rim, säger Nils Andersson. Några av de barnböcker som jag i yngre åldrar tyckt allra bäst om var också rimmade. Tanken att jag själv borde börja skriva barnböcker kom när jag läste Lennart Hellsings fantastiska ramsor för min dotter. Hellsing är kanske min största inspiratör som barnboksförfattare.

– Bokens titel är ett citat från barnet i boken. Jag vill inte propagera för något särskilt, utan bara berätta en historia. Det enda jag själv tycker är att det är töntigt att hålla på och träna och banta, och mycket tuffare att äta och slappa.

För illustrationerna står illustratören och serieskaparen Erik Svetoft som bilderboksdebuterar.

– Själva pappan var såklart viktig från början, att den karaktären var bra rent visuellt så det var första steget, att rita honom, berättar Erik Svetoft. Jag tänkte att i och med att berättelsen är från ett barns perspektiv så är ju "tjock" ganska relativt, han är liksom lite lagom tjock på mitten.

– Och så ville jag göra bilderna färgglada och varierade med mycket detaljer att kolla på, det är sådana böcker jag själv tyckte var bäst när jag var liten. Så många varierade karaktärer och miljöer, på varje sida händer något nytt och det går att hitta nya saker och detaljer.

Relaterat

Pappor ska va tjocka

Om boken

Gosiga mjuka pappa, som är bra precis som han är. Men mamma tycker att pappa är för tjock och att han måste börja träna och banta.

Men jag blir arg och ledsen, jag vill ha pappa kvar!
Min tjocka, varma pappa, min runda glada far!

Min pappa som vill leka, och hinner läsa bok,
och inte jämt ska jogga, och träna som en tok.

Ja nånting måste göras! Det måste få ett slut!
Det kanske finns en lösning, som går att klura ut.

Att pappa vill bli mager och hälsosam och trist,
det kan jag kanske hindra med lurighet och list

En oemotståndlig bok om matglädje och kärlek.

Erik Svetoft, Nils Andersson, Erik Svetoft

Pappor ska va tjocka

Relaterade artiklar

Lekfullt om att tappa en tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.