Mästerligt om kärlek och oro

Illustration av:

Erik Svetoft

Publicerad:

2023-01-27

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.

Fluff! ropar jag.

FLUFF! skriker jag.

Fluff, gråter jag.

Men du är borta.

Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur.

Fluff handlar om kärlek och oro. Man vill skydda den man älskar mot precis allt som är farligt, men det går ju inte. Ingen vill bli skyddad mot livet självt. Och Fluff är inte jättesugen på att leva sitt liv instängd i en bur.

Under sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?

– Att jag skrev just den här berättelsen beror nog på att jag är tonårsmamma. Då vet man en del om kärlek och oro. Det nästan pinsamt självbiografiska upptäckte jag förstås inte förrän berättelsen redan var skriven.

För bokens uttrycksfulla bilder står Erik Svetoft som hyllats för sina illustrationer i bland andra Mina husdjur och Våra stadsdjur och tilldelades Lennart Hellsing-stipendiet 2021.

– Det var väldigt kul och utmanande att illustrera Fluff, det blev rätt avskalade bilder för jag ville verkligen fokusera på fåtalet karaktärer och deras kroppsspråk och minspel på varje sida, hur de rör sig och interagerar som en liten teaterpjäs, mycket visuell info på liten yta i form av en pose eller en blick, berättar Erik Svetoft och fortsätter:

– Jag försökte blanda subtila miner och stora gester så det blev en rytm och balans förhållande till alla känslor från texten, det här vemodet som blir av att det är en berättelse om förändring, att det sker ett skifte, att saker går från ett tillstånd till ett annat ville jag ha med i bilderna så mycket som möjligt. Det är en övergång mellan årstider också och det var rätt tacksamt att jobba med den övergången i färger och miljöer, hur det skiftar från sommar till höst.

– Själva kaninen Fluff är väl minst uttrycksfull, han är mest nollställt gullig men det blev en fin kontrast av det mot all mognad och utveckling i övrigt.

Relaterat

Fluff

Om boken

Fluff! ropar jag.
FLUFF! skriker jag.Fluff, gråter jag.Men du är borta.Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Och kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Erik Svetoft.

Annica Hedin, Erik Svetoft

Fluff

Relaterade artiklar

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.