Ny bilderbok av hyllade Hellsing-stipendiater

Illustration av:

Erik Svetoft

Publicerad:

2022-03-11

Myror, antiloper, lamm och kackerlackor… Dyk ner i en underhållande bok med halsbrytande rim i full fart. Fylld med fantastiska myllrande bilder att titta länge på!

Snigeln glider, hästen rider
Seglar gör en havstulpan
Och en taxi med en tax i
åker också in till stan


I Våra stadsdjur myllrar det av djur som gör de knäppaste, knasigaste saker och allt pågår samtidigt! Uvar som tjuvar och ålar som skålar samsas med en grispolis och flodhästgäst i den här fartfyllda och humoristiska bilderboken av den uppmärksammade duon Nils Andersson och Erik Svetoft. Deras bilderbok Mina husdjur från 2021 blev kritikerrosad, hamnade på kritikers favoritlistor och belönades med Hellsing-stipendiet.

– Det var sablans underbart så klart! Den här sortens nonsensrimmande är det jag helst skriver, så då är det ju extra kul att det också är det som får bäst respons. Ett tecken på att man är på rätt spår, säger författaren Nils Andersson.

Att det blev just barnböcker på rim är en självklarhet för Nils Andersson.

– Det sägs att jag lyssnade extra uppmärksamt på rimmad vers redan innan jag kunde tala. Jag var även rappare på mellanstadiet, och senare startade jag ett popband och började skriva låttexter fulla av rim. Jag har lyssnat mycket på JustD, Povel Ramel och svensk vismusik, så mycket kommer därifrån.

Så här i efterhand kan det framstå som logiskt att ett hus ska följas upp med en stad, men det tog ett tag att pröva sig fram till rätt idé.

– Den stora skillnaden, upptäckte jag, var att i ett hus så finns det bara ett begränsat antal rum. De flesta lägenheter är ju typ treor. I en stad finns det däremot hur mycket olika grejer som helst att välja på, säger Nils Andersson.

Illustratören Erik Svetoft tillägger:

– Ja, det är en annan skala att arbeta med en hel stad i stället för bara olika rum så jag fick tillfälle att rita dit allt möjligt. Det blev ytterligare en dimension med interaktionerna mellan djur och människor, det blir lite extra kaos där som var rätt roligt att utforska. Exempelvis människor som ser väldigt förvånade ut över alla djur som är och handlar.

Erik Svetoft gjorde bilderna i omgångar och fyllde på med detaljer efter hand.

– Sedan blev det en massa egna små scener och händelser som kom med där det fick plats plus alla små detaljer som finns i en stad; arkitektur, skyltar och liknande. Man kan faktiskt upptäcka hel del riktiga hus och byggnader som finns avbildade.

Relaterat

Våra stadsdjur

Om boken

Våra stadsdjur är en rimmad bilderbok som galopperar, ilar och älgar fram över boksidorna. En tungvrickare som är perfekt för högläsning!

Snigeln glider, hästen rider
Seglar gör en havstulpan
Och en taxi med en tax i
åker också in till stan

I vår stad myllrar det av djur som gör de knäppaste, knasigaste saker och allt pågår samtidigt! Uvar som tjuvar och ålar som skålar samsas med en grispolis och flodhästgäst i den här fartfyllda och humoristiska bilderboken av den uppmärksammade duon Nils Andersson och Erik Svetoft som belönades med Hellsing-stipendiet 2021. En fartfylld och rolig bok i samma anda som kritikerrosade och prisade Mina husdjur som kom samma år.

En fantasieggande, komisk och färgstark bilderbok full av ordglädje och underbara bilder.

Sagt om Mina husdjur:
"Helt oemotståndlig!" Ingalill Mosander, Aftonbladet

Nils Andersson, Erik Svetoft

Våra stadsdjur

Relaterade artiklar

Lekfullt om att tappa en tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.