Här är våra boknyheter i maj

Publicerad:

2020-04-30

Fartfyllda bilderböcker, roliga tips på allt kul man kan göra i skogen och ett nytt spännande äventyr för Röda masken! Maj är en fullmatad bokmånad med spännande nyheter och efterlängtade uppföljare.

0-3 år

Matens färger av Fredrica Isenborg och Lotta Kühlhorn

Vilken färg har tomaten, gurkan och bananen? Här får de yngsta läsarna utforska matens alla färger med hjälp av Lotta Kühlhorns former, mönster och fantastiska bilder.
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

Mat, mat, mat av Fredrica Isenborg och Lotta Kühlhorn 

Vad blir det för mat idag? Öppna kylskåpet så får du se. Med en liten människas blick får vi följa med på ett matäventyr som väcker lust och tankar kring former, färger, konsistenser och smak. 
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

En elefant balanserade av Ellen Ekman

En av de första och mest beroendeframkallande, evighetslånga barnvisorna kommer nu illustrerad i pekbokformat av Ellen Ekmans oefterhärmliga penna.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

Blinka lilla stjärna av Ellen Ekman

Titta, peka och sjung tillsammans. Boken är i kraftig papp och tål många sångstunder.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

3-6 år

Nappresan: Eller när Ester slutade med napp av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

Det har blivit dags för Ester att sluta med napp, det tycker i alla fall hennes pappor. Innan de åker hem från landet slänger Ester napparna i soptunnan. Alla tre. Men på natten, hemma i sängen i stan, är mörkret så mörkt att Ester vaknar. Hon måste ha sina nappar tillbaka! Ett magiskt bilderboksäventyr om ett av barndomens stora trauman.
Utgivningsdatum 1 maj
Läs mer här

Hajbarnet av Barbro Lindgren och Charlotte Ramel

Hajbarnet handlar om ett nyfiket hajbarn och en orolig hajmamma. Hajbarnet tycker att allt är roligt, han vill leka, uppleva och komma bort Men hur ska han upptäcka världen utan att mamma haj blir orolig? 
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

Vem kan hitta Putte? av Ester Roxberg och Elisabet Ericson

I huset mittemot femårige Francis bor tant Aina och hennes undulat Putte, och på våningen under dem bor monstret Lundin. När Francis går upp till Aina måste han smyga, för annars öppnar Lundin sin dörr och skriker på honom! En dag när Francis leker hemma hos Aina försvinner Putte.
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

Vi är monsterbarn av Eva Whitebrook och Lotta Geffenblad

Här möter vi sex små monster som är precis som vilka barn som helst (fast monstrigare förstås). Varje litet monster har sitt eget sätt att vara på: ett är tyst, ett blir aldrig trött, ett har ingen vän - känslor och egenskaper vi alla kan identifiera oss med. Alla monsterbarn är olika, men i slutändan lyckas de hitta sin alldeles egen plats.
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här 

Mamma Mu och Kråkan gör ett zoo av Jujja Wieslander

Mamma Mu och Kråkan ska starta zoo i hagen hos bonden, men de har inte bestämt vilket sorts zoo det ska bli än. Ett kråk-zoo kanske? Tre serienoveller som utkom för första gången 2015 i boken Mamma Mu firar Kråkan nu i Klumpe Dumpe.
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

Nella har inte tid att gå och lägga sig av Peter Kvist och Astrid Tolke 

Nu är klockan nästan halv nio och Nella ska sova, men hon har inte tid att gå och lägga sig. Hon måste leka färdigt! En varm och fartfylld historia om lek och en pappa som hänger på och inte väjer för fantasin.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

Ligg still! av Nathalie Ruejas Jonson

Det är svårt att sova speciellt om kroppen vill nåt annat. Ikväll är det en massa, snurr, hopp och lek i Inos kropp som bara måste ut. Det går inte att ligga still då. Inte förrän föräldrarna, syskonen, katten och gosedjuret fyllt sängen blir det trångt och lugnt, och äntligen möjligt att slappna av och komma till ro.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här 

Fölet av Ingrid Flygare

Det finns så mycket nytt och spännande att titta på i hästhagen för det lilla fölet. Han springer förbi huset och tuppen och stallet och traktorn och Stina och ladan. Och plötsligt dyker ett barn upp på andra sidan staketet, ett barn med mjukt hår och snälla ögon. Kanske kan de bli vänner?
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

Sommar - pyssla med mig av Anna Ribbing

Möt sommaren med pyssel, tips och allt som hör till årstiden. Den andra boken i Anna Ribbing och Mia Nilssons fina serie pysselböcker om årstiderna.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

ABC sa lilla t av Lena Anderson

Med finurliga rimmade verser och bedårande bilder i omisskännlig stil tar bilderbokskonstnären Lena Anderson med oss genom alfabetet. Lejon, igelkottar och rädisor, alla har de sin egen bokstav, precis som lilla t.
Utgivningsdatum: 25 maj
Läs mer här 

Kul i skogen – Fakta, tips och lekar av Julia Wiberg och Maja Sten

Välkommen in i skogen! En spännande och förtrollande plats, men vad ska man hitta på där egentligen? Vad sägs om att bli en bajsdetektiv, en skogsakrobat eller kanske en experimentexpert? Julia Wiberg, känd från SVT:s barnprogram Djur med Julia, ger sina allra bästa tips på allt kul man kan göra i skogen.
Utgivningsdatum: 28 maj
Läs mer här

Den nya lekplatsen av Per Gustavsson

Den nya lekplatsen är fantastisk! Ryktet säger att den har mekaniska bilar, lianer och en djungel. Och dessutom en rutschkanekrokodil som man kan åka ner i halsen på. Men vägen dit är lång och snårig. Hur tar man sig förbi bajsonoxar, laserkanoner och jobbiga pappigojer? 
Utgivningsdatum: 29 maj
Läs mer här

6-9 år

Bästisar ibland av Kajsa Gordan och Sofia Nordin

Anna-Klara och Herman är bästisar. I alla fall för det mesta. Om han bara kunde hålla på lite mindre med sina insekter och framför allt sluta ta med dem till skolan. Tänk om Anna-Klara inte får komma på Kerstins kalas bara för att hon är bästis med Herman?
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här 

Virrigt väder av Laura Ertimo och Mari Ahokoivu

Vad är det för skillnad på väder och klimat? Vad är klimatförändringar egentligen? Och vem drabbas av dem? I Virrigt väder ger geologen Laura Ertimo tydliga och hoppfulla svar på barnens frågor om klimatförändringar, utan att försköna verkligheten.
Utgivningsdatum: 8 maj
Läs mer här

Monsterdeckarna 4: Attack från yttre rymden av Mårten Melin och Jimmy Wallin

När monsterdeckarna Leo och Loretta är ute i skogen och plockar svamp dimper det plötsligt ner en rymdvarelse på marken. Blobba är jättegullig och verkar både övergiven och hjälplös, så Leo och Loretta tar med sig hen hem. Men det skulle de inte ha gjort ...
Utgivningsdatum: 25 maj 
Läs mer här

Familjen Monstersson - samlingsvolym av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och har älskats av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare sedan första boken kom ut 2011. Den här samlingsvolymen innehåller de tre första delarna i serien: Min vän BorisMonster-maskerad och Ett monster sover över.
Utgivningsdatum: 25 maj 
Läs mer här

Fasliga fakta om rysliga varelser och märkliga platser av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan 

I serien Fasliga fakta presenteras företeelser som sällan tas upp i vanliga faktaböcker. Kittlande och skruvad fakta, som med en stor portion humor och kluriga illustrationer lockar även den mest ovilliga läsare att läsa vidare. Den här samlingsvolymen innehåller två av delarna i serien: Fasliga fakta om rysliga varelser och Fasliga fakta om märkliga platser.
Utgivningsdatum: 25 maj 
Läs mer här

Handbok för superhjältar 5: Försvunna av Elias och Agnes Våhlund

Det börjar försvinna barn på nätterna i Rosenhill. Ett efter ett försvinner spårlöst. Folk blir allt mer rädda och arga, och de undrar varför superhjältarna inte hittar barnen. Samtidigt försöker Lisa lära Nick och Robert superhjältekrafter, men inte heller det går bra. Plötsligt är alla emot Lisa, och Lisa själv vet inte längre vem hon kan lita på?
Utgivningsdatum: 29 maj
Läs mer här

Handbok för superhjältar. Sommarlovsbok: Omöjligt uppdrag av Elias och Agnes Våhlund

Följ med med på ett spännande soloäventyr där du är delaktig i att lösa ett brott och får chansen att bli en superhjälte. Här finns även allt från sommarbingo, ordpyssel och skrivarskola till kluriga pyssel att lösa som räcker hela sommaren.
Utgivningsdatum: 1 maj
Läs mer här

Läsålder 9-12 år

Bleckmossen - Giftgrodans hämnd av Oskar Ekman och Carolina Ståhlberg

De tre vännerna Emil, Amir och Siri har sommarlov, och förorten Bleckmossen ligger öde. Men det är något skumt som pågår i zoo-affären på stora torget. Vem är egentligen den mystiske ägaren, och finns det kopplingar till de exotiska ingredienser som dykt upp på menyn pizzerian San Fransisco?
Utgivningsdatum: 25 maj 
Läs mer här

Diamantkungen av Peter Lindström

I vindsrummet på Åsögatan sitter Esther, Harry och Sigge - medlemmarna i den nystartade deckarklubben De tre tigrarna. De funderar över gåtan som de just fått höra av portvakten Alfred: Att det en gång i deras kvarter bott en stormrik diamanthandlare, vars förmögenhet var som bortblåst den dagen han dog.
Utgivningsdatum: 15 maj
Läs mer här

Sorgfjäril av Ingelin Angerborn

Ingelin Angerborn har skrivit en lång rad oändligt älskade böcker, bland annat Mebel-trilogin: Rum 213, Sal 305, Fyr 137, där den första delen filmatiserats. Sorgfjäril gavs ut första gången 2010, lagom till sitt tioårsjubileum kommer den nu i nyutgåva.
Utgivningsdatum: 25 maj 
Läs mer här