Vårt lilla landslag: Ny serie för fotbollsälskarna!

Publicerad:

2020-04-08

Nu kommer en ny serie med fotbollsböcker för de yngre fotbollsfansen. Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan har skapat serien Vårt lilla landslag som är framtagen i samarbete med Svenska Fotbollförbundet. En modern Åshöjdens BK som hyllar fotbollens ideal – vänskap, laganda och spelglädje!

Milan som driver områdets närbutik har kommit på en jättebra idé: Han ska ordna en fotbollsturnering! Norrgården, Tunnelgården och Sveagården får ställa upp med varsitt lag, sju spelare i varje. Så inleds den första boken, Vårt lilla landslag spelar VM. Emi och Ficke blir kärnan i Sveagårdens lag. Men vilka mer ska vara med? Hassan och William kan de ju fråga, och kanske Lara, men finns det några fler på gården som gillar att spela fotboll?

– Ett fotbollslag är den perfekta grunden för berättelser om allt som är viktigt här i världen, säger författaren Mats Wänblad. Alla stora känslor ligger så nära till hands, som gemenskap, vänskap, svek och lojalitet, avundsjuka, glädje och besvikelse. Allt det där ligger och bubblar precis under ytan i ett lag. Det är bara att skapa en situation där det får en chans att bubbla fram så har man en historia på gång.

– Instämmer med Mats, säger illustratören Maria Andersson Keusseyan. Alla dessa känslor är så roligt att få illustrera och att få till de olika känslorna i karaktärernas ansiktsuttryck är en utmaning som jag älskar!

Serien är framtagen i samarbete med Svenska Fotbollförbundet och går i linje med förbundets värdegrundsarbete. Tillsammans med de två första böckerna i serien, Vårt lilla landslag spelar VM och Vårt lilla landslag – revanschen, släpps också en pysselbok – Kul med fotboll – och ett Vem är vem-spel.

– Mitt eget fotbollsintresse vaknade med fotbolls-VM 1970, säger Mats Wänblad. Jag var sex år gammal och samlade spelarbilder i ett album och såg alla matcher som sändes på tv. Jag bodde i ett nybyggt radhusområde som var proppfullt med ungar i lämplig ålder, så det
var enkelt att få ihop ett gäng kompisar att spela upp matcherna vi sett på tv med.

– Mina första minnen av fotboll är från när jag var liten och min pappa tittade på engelska ligan på tv, säger Maria Andersson Keusseyan. Jag provade att spela på fotboll när jag var runt 7 år, men insåg snart att jag var bättre på att titta på fotboll än att spela.

Relaterat

Vårt lilla landslag - Vem är vem? Spel

Om boken

Vårt lilla landslag - vem är vem? är ett roligt och enkelt spel där det gäller att vara först med att identifiera en viss fotbollsspelare. Vem i laget har spelaren mitt emot valt? Ett roligt spel för alla åldrar.

Mats Wänblad, Maria Andersson Keusseyan

Vårt lilla landslag - Vem är vem? Spel

Relaterade artiklar

Lättläst med Katten Nils och Familjen Monstersson

I två helt nya böcker i vår populära Lättläst-serie löser Katten Nils och hans kompisar ett mysterium medan 10-årsjubilerande Familjen Monstersson skapar en skrämmande bra djurpark!