Vårt lilla landslag dribblar vidare!

Foto av :

Illustratör: Maria Andersson Keusseyan

Publicerad:

2020-07-31

Nu kommer den tredje boken i Mats Wänblads serie Vårt lilla landslag – om fotboll, kompisar och laganda! I den här berättelsen uppstår frågan om det är så kul att storsatsa – egentligen?

Storvikens SK, ortens stora idrottsklubb ska ordna fotbollsdag för barn som vill börja spela fotboll. Samtidigt funderar Emi och Ficke på hur Lilla landslaget ska kunna ordna nya matcher. Tänk om de kunde bli en del av stora klubben, men ändå behålla kontrollen över laget (för de tänker minsann inte låta några vuxna bestämma över viktiga saker) …

Boken handlar om på vems villkor barn ska idrotta. Men också om tidigare ärkefienden Jusse som plötsligt står utan lag – ska han få vara med i Lilla landslaget, han som alltid vill göra alla mål själv? Inte kan väl han passa in i deras sköna gäng?

– Men som blyga Frida säger: ”Man kan väl inte ha ett lag där alla passar in … utom vissa. Det blir ju jättekonstigt.”, säger författaren Mats Wänblad.

Vårt lilla landslag kämpar kort och gott vidare i Vårt lilla landslag och stora klubben, den tredje boken i serien, som tagits fram i samarbete med Svenska Fotbollförbundet.

– Ett fotbollslag är på många sätt perfekt för att tvinga fram en historia. Man har en massa olika viljor som måste samarbeta för att nå ett tydligt och enkelt mål –bokstavligt också. Det räcker med att peta en aning på förutsättningarna, skapa ett aldrig så litet problem, så är dramatiken igång, säger Mats Wänblad och fortsätter:

– Jag ville skapa ett lag som drivs och fungerar på barnens egna villkor, med Emi och Ficke som motorer. Den ende vuxne som släpps in är fotbollsentusiasten Milan vars roll begränsar sig till att bära tunga saker, se vuxen ut så att andra tror att det han som har ansvaret och att heja på alla – även motståndarna.

Böckerna har högt tempo och det märks tydligt att både författaren Mats Wänblad och illustratören Maria Andersson Keusseyan har ett brinnande fotbollsintresse.

– Marias bilder lyfter texten till en ny nivå. Samtidigt som de förstärker känslorna – för alla berättelser handlar i grunden om känslor– skapar de en lekfull stämning som passar laget perfekt.

Vårt lilla landslag och stora klubben ges också ut som ljudbok i samband med boksläppet. Läser gör Jonas Karlsson. De tidigare delarna i serien finns som ljudbok sedan i somras.

Relaterat

Vårt lilla landslag och stora klubben

Om boken

En morgon står det en kvinna och delar ut lappar på skolgården. Hon kommer från Storvikens SK och vill bjuda in alla barn till en fotbollsdag. Emi och Ficke bestämmer sig för att gå, och de tar med sig resten av Lilla landslaget.

Men måste man vara med i en riktig klubb för att spela fotboll? Lilla landslaget har ju redan sin tränare Roya, och Milan som dömer när de spelar matcher på planen hemma på gården. Det här med laguttagning och klubbtröjor och vuxna som ska bestämma verkar mest krångligt, tycker Ficke. Särskilt om alla kompisar inte hamnar i samma lag. Och om alla inte har råd med medlemsavgiften
Vårt lilla landslag dribblar vidare i den här tredje boken i serien, som tagits fram i samarbete med Svenska Fotbollförbundet.

Mats Wänblad skriver de populära, lättlästa böckerna om Familjen Monstersson och Maria Andersson Keusseyan har illustrerat ett flertal roliga faktaböcker för slukaråldern, till exempel Ormtjusarna och Råttsvansarna. Både författaren och illustratören har ett stort fotbollsintresse.

Mats Wänblad, Maria Andersson Keusseyan

Vårt lilla landslag och stora klubben

Relaterade artiklar

Lättläst med Katten Nils och Familjen Monstersson

I två helt nya böcker i vår populära Lättläst-serie löser Katten Nils och hans kompisar ett mysterium medan 10-årsjubilerande Familjen Monstersson skapar en skrämmande bra djurpark!