Lena Sjöbergs finstämda Nattvisa tonsätts av Lars Winnerbäck

Foto av :

Illustratör: Lena Sjöberg

Publicerad:

2020-09-15

I Lena Sjöbergs nya bok, Nattvisa, får vi följa med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland hoande ugglor, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.

Natten, det är då det händer.

Mörkret vecklas långsamt ut.

Himlen sina stjärnor tänder.

Dagen sista ljus tar slut.

Lena Sjöberg är författare och illustratör. Hon har givit ut ett flertal titlar, främst för barn. Hon är flerfaldigt prisbelönad och har varit nominerad till Augustpriset två gånger för titlarna: Tänk om… och Cirkusloppor på luffen. Hennes senaste bok, Nattvisaär en finstämd berättelse på rim, om allt dramatiskt som faktiskt händer samtidigt som du ligger och sover lugnt.

– Boken Nattvisa började jag skriva ombord på en buss som i maklig takt slingrade sig genom finska Österbotten och söderut. Resan mellan Närpes och Åbo hamn tog fem timmar. Framme vid terminalen hade textens rytm satt sig i kroppen och jag fortsatte att skriva ombord på färjan och vidare på bussen mot Småland dagen därpå. När jag klev av vid hållplatsen i Blankaholm var texten klar, berättar Lena Sjöberg.

Bokens handling är just en slags slingrande resa, där man som läsare osynligt rör sig förbi stadens upplysta skyltfönster, väktaren och hennes hund på nattens första pass, glittrande långtradare och vägmaskiner som blinkar i mörkret. Fladdermössen vaknar och räven smyger på ängen.

Artisten Lars Winnerbäck har under hösten skapat en tonsättning av Nattvisa.

– Det är så roligt att Lars Winnerbäck ville ta sig an tonsättningen av Nattvisa. Hans vaggvisemelodi och sång rymmer ett slags finstämt vemod som jag tycker mycket om och som adderar flera extra dimensioner till texten, säger Lena.

Sagt om boken:
”Nattvisa är en vacker och poetisk bilderbok med rimmad, vaggande text, säkert lättsjungen om man vill det. [...] Helhetsbetyg 5” /BTJ

Relaterat

Nattvisa

Om boken

Vad händer på natten? När dagen tar slut, staden tystnar och snarkningar hörs från sovrummen. När stjärnorna tänds och fladdermössen vaknar. Följ med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland vakthundar, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.

Nattvisa är en finstämd berättelse på rim, om allt dramatiskt som faktiskt händer samtidigt som du ligger och sover lugnt. Lena Sjöberg fångar nattens mysterier och magi i stämningsfull vers och makalösa bilder.

Lena Sjöberg är författare och illustratör. Hon har givit ut ett flertal titlar, främst för barn. Hon är flerfaldigt prisbelönad och har varit nominerad till Augustpriset två gånger för titlarna: Tänk om ... och Cirkusloppor på luffen.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Nattvisa

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.