Högsta betyg till nya diktsamlingar för mellanåldern!

Publicerad:

2019-10-22

Mårten Melin och Lena Sjöberg är aktuella med nya diktsamlingar om kärlek och saknad, bland annat.

I höst kan vi glädjande nog frossa i poesi! Rabén & Sjögren ger ut inte mindre än tre diktsamlingar: antologin Berör och förstör med urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar och två diktsamlingar för barn i mellanåldern av Mårten Melin och Lena Sjöberg.   

Mårten Melin har givit ut över sjuttio barn- och ungdomsböcker sedan debuten, bland annat Spöksystrar-serien. Men också flera diktsamlingar. Min längtan kvar är den åttonde i ordningen. BTJ utdelar högsta betyg till boken:

”Min längtan kvar är poesi när den är som bäst, som berör på djupet, texten rymmer så mycket i sin luftighet, vågar vara i det svåra och visar att ljuset finns där på andra sidan. Helhetsbetyg: 5.”

Temat är kärlek – tappad och hittad. Från det första hemliga trånandet, till förälskelsen, de utbytta blickarna, den första kyssen. Vidare in i relationen med de stormande känslorna och efterhand en första liten tvekan. Sedan fallet, separationen, saknaden och smärtan. Tomheten. Och slutligen, det lilla hoppet som åter tänds.
Mårten Melin visar förälskelsens upprymdhet, men även det som gör ont. Utan att censurera.

Lena Sjöberg har skrivit och illustrerat ett tjugotal böcker sedan debuten 2005, bland andra de Augustnominerade Tänk om … och Cirkusloppor på luffen.
BTJ utdelar högsta betyg till den nya diktsamlingen Min syster är ett spöke:

”Dikterna öppnar upp och ger en ingång till många stora frågor. Lena Sjöbergs estetiska illustrationer är i lite dova, ljusa naturfärger, mycket mönster och ytor som flyter i varandra och ibland kontrasteras mot varandra – det skapar djup och intressanta möten och perspektiv. Helhetsbetyg: 5.”

Till skillnad från Lena Sjöbergs förra diktbok Under ett rabarberblad, som handlade mycket om naturen och djuren, har de nya verserna mer fokus på ett du och ett jag, på relationer och på staden. I båda böckerna tar känslorna stor plats, både de härliga och de lite svårare. Det handlar om förlust och saknad, om bråk bakom stängda sovrumsdörrar, om kärlek och köpcentrum, om hav och höghus, om att vara kär, orolig, lycklig och ensam.
Texter skrivna på rim, ackompanjerade av de ljuvligaste illustrationer.

Relaterat

Min syster är ett spöke

Om boken

Lägg handen på min panna
och säg att jag är varm
och lova mig att stanna,
låt mig somna på din arm.

Nynna tyst de sånger
du sjöng för längesen
och viska många gånger:
- Allt blir bra igen.

Hur känns kärlek? Vad är saknad? Vad gör oron i min kropp? Min syster är ett spöke och andra dikter handlar om hur det är att stå på en parkering och se människor vara på väg hem till sitt. Om att se molnen gunga, att ha en syster som är ett spöke, om att vara kär, orolig, lycklig och ensam. I bild och text skildrar Lena Sjöberg starka känslor, förbjudna tankar och funderingar om mig och dig och livet runtomkring oss. Det är dikter på rim, om det stora i det lilla. Dikter som känns.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Min syster är ett spöke

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.