Under ett rabarberblad blir barnskiva!

Illustration av:

Lena Sjöberg

Publicerad:

2020-10-16

Poesi möter musik när Lena Sjöbergs hyllade bok Under ett rabarberblad blir barnskiva i tonsättning av Anja Bigrell.

Lena Sjöberg är en av våra mest hyllade barnboksskapare. I Under ett rabarberblad varvas verser om fåglar och fjärilar med höghus och borttappade vantar. Lena Sjöbergs stämningsfulla dikter och fantastiska bilder tar oss med till olika årstider, skiftande miljöer och annorlunda möten. Nu har hennes bok inspirerat till en helt ny skiva för barn, med samma namn som boken.

– Jag är övertygad om att barn klarar av – och uppskattar – när saker görs ”på riktigt”, även då det handlar om svåra saker, utan att man förenklar och skojar bort. Därför är jag så glad att det blev just Anja som tonsatte. Hon tar allvaret på allvar och hennes ton är så inbjudande och varm att man känner sig trygg även i det lite tyngre. Dessutom är det ålderslöst, oväntat, modigt och maffigt. Och fantasifullt! Det gillar jag, berättar Lena Sjöberg

Anja Bigrell tillhör landets mest uttrycksfulla sångerskor och låtskrivare. Hon har varit en del av indiescenen i Sverige sedan tidigt 00-tal med fyra album med den egensinniga feministiska hårdpopduon Montys Loco och två hyllade soloalbum samt en mängd samarbeten med andra artister och låtskrivare. 2010 startade hon ”Babygung” ett lekfullt musikprogram för spädbarn och har sedan 2011 spelat med det grammisbelönade barnrockbandet Bröderna Lindgren. 2019 emottog Anja SKAPS pris för ”årets indie”.

– Jag drabbades direkt av Lenas dikter då hon är så exakt i sin förmåga att med värme och närvaro skildra tankar och känslor som är universella och finns hos människor i alla åldrar. Under ett rabarberblad fick mig att vilja ge mig ut på ett korståg för poesin, säger Anja Bigrell. 

Under ett rabarberblad släpps den 16 oktober. Här kan du lyssna på skivan: https://open.spotify.com

”Ett unikt album, sublimt framfört, som inte underskattar barns behov att uttrycka svåra känslor.” Di Weekend

”Superkvalitet rätt igenom.” Jan Gradvall, TV4 Nyhetsmorgon

Relaterat

Under ett rabarberblad

Om boken

Skuggan svalkar, solen gassar,
morötter som står på rad.
Liten katt med vita tassar
sover under palmkålsblad.

Solen sina strålar häller
över pälsen blank och het.
Våran katt i sömnen gnäller.
Vad hon drömmer ingen vet.

Solen svalkar, solen gassar,
svansen rycker till ibland.
Liten katt med vita tassar
slumrar i vårt grönsaksland.

Verser om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Verser på rim om naturen och djuren. Om en borttappad vante och en frusen trädgårdsrabatt. Lena Sjöbergs stämningsfulla dikter och fantastiska bilder tar oss med till olika årstider, skiftande miljöer och annorlunda möten. Under ett rabarberblad bjuder in till läsning av kortare texter med mycket att fundera kring. Att läsa själv eller tillsammans, en vers i taget eller alla på en gång.

Lena Sjöberg är en av våra mest hyllade barnboksskapare. På Rabén & Sjögren har hon tidigare utkommit med tre böcker. Två av dessa har Augustnominerats.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Under ett rabarberblad

Relaterade artiklar

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.