”Förutom rymdskepp är skördare det enda fordon jag inte kört”

Foto av :

Illustration: Jonas Burman

Publicerad:

2020-09-18

Genom åren har författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman berättat om Halvans äventyr med en rad olika fordon. Nu bär det av ut i skogen. Som skogsmaskinist får Halvan köra den gigantiska skördaren och vi får lära oss mer om en av Sveriges grundläggande näringar. Barnböckerna om Halvan har sålt i mer än 2 miljoner exemplar sedan mitten av 90-talet!

Böckerna om Halvan är faktaspäckade med realistiska bilder och stor detaljrikedom, vilket uppskattats av både barn och vuxna. Inför arbetet med den nya bilderboken Här kommer skogsmaskinernahar duon Arne Norlin och Jonas Burlin som vanligt gjort noggranna studier och varit på studiebesök ute i skogen.

– Förutom rymdskepp är dock skördaren det enda fordon som jag inte har kört. Det var för svårt, berättar Arne Norlin. Annars har jag provat nästan allt, från grävskopa till tåg till helikopter.

I den nya boken är Halvan skogsmaskinist. Han jobbar i skogen och kör en skördare, nio meter lång, 3 meter bred och 4 meter hög på nästan 25 ton. Den har en kran längst fram på en arm som når 11 meter bort och både griper, skär och skalar av bark och grenar för att sen kapa träden i lämpliga längder som den märker upp med sprejfärg så man ser vad trädet ska bli. Vi får följa med under avverkningen och se hur arbetet går till när man avverkar skog och planterar ny, allt enligt kartan som Halvan har.

Här kommer skogsmaskinerna är en spännande och lärorik berättelse om skogen och livet som skogsarbetare i både idag och förr i tiden, när det behövdes hela trettio skogshuggare för samma jobb som en skördare utför.

Vid sidan av den nya boken kommer nu Här kommer Halvan – en figurskuren pekbok med fordon för de minsta barnen – och en extra tjock pysselsamling Halvans stora pysselbok. Här får du lösa knepiga ordflätor, prick-till-prick-uppdrag, färglägga och pyssla med fordon. Dessutom innehåller den roliga klistermärken med några av alla de fordon som går att upptäcka i böckerna.

Relaterat

Halvans stora pysselbok

Om boken

Under ett par decennier har vi fått följa med Halvan när han berättar om hur olika fordon fungerar och hur de används. Och det är inte bara i böckernas värld som vi fått ta del av all spännande fordonsfakta och uppdrag som Halvan varit med om. Det finns även en massa pyssel- och målarböcker, pussel, spel och mycket annat att upptäcka. Här kommer en extra tjock pysselsamling med det bästa från utgivningen. Och såklart finns det även roliga klistermärken med några av alla de fordon som går att upptäcka i böckerna!

Arne Norlin, Jonas Burman

Halvans stora pysselbok

Relaterade artiklar

Ny efterlängtad Halvanbok

Arne Norlin och Jonas Burman får ofta förslag på vad nästa Halvan-bok ska handla om. Taxin är ett av de allra vanligaste. I nya Här kommer taxin får vi följa chaufförernas omväxlande vardag och lära oss vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut.