Spännande och faktaspäckat om kampen mot skogsbränder

Illustration av:

Jonas Burman

Publicerad:

2022-05-30

Eftersom jorden har blivit varmare och torrare brinner det allt oftare i våra skogar. När de stora bränderna härjade i Sverige 2018 uppstod idén att skapa en faktabok för barn och låta Arne Norlins och Jonas Burmans populära barnbokskaraktär Halvan prova på brandflygaryrket.

– Sommaren 2018 fick vi hjälp av vattenbombare från Italien, Frankrike och Portugal. Men det dröjde till 2020 innan Sverige skaffade två egna plan. Sedan 2021 finns fyra gula brandflygplan (eller "skopande flygplan för brandbekämpning" som det formellt heter) av modellen Air Tractor AT-802F på flygplatsen i Skavsta, Nyköping. I början hade de svenska piloterna hjälp av erfarna piloter från Spanien, men på sikt ska de klara sig själva. I år har flygplanen redan varit ute på några uppdrag, bland annat när det brann på Järvafältet i Stockholm före påsk, berättar Arne Norlin.

I Här kommer brandflygplanet är Halvan brandflygare, en pilot med uppdrag att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Halvan och hans kollega Marta får ett larm och måste rycka ut. De skopar upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Här får vi får lära oss om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer. Som vanligt ligger gedigen research bakom både text och bild.

– Jag brukar ibland skryta om att jag har kört nästan alla fordon i Halvan-serien. Det häftigaste var att jag fick styra polishelikoptern en stund, säger Arne Norlin och fortsätter: Jag flög över en sjö och sedan fick jag stiga upp över träden bredvid. Det var ingen fara. Piloten satt bredvid med en egen styrspak. Första gången jag gick bet var med rymdskeppet. Nu blev det heller ingen provkörning med brandflygplanet. Det är för svårt. Och för trångt. Och för farligt. Men tecknaren Jonas Burman och jag fick i alla fall krypa ner i sittbrunnen fyra meter upp och uppleva hur det skulle kännas att släppa tretusen liter vatten över en brinnande skog.

– Att göra research inför en ny Halvanbok är alltid lika kul och spännande. Det innebär nästan oändligt många fotografier på detaljer från alla möjliga (och omöjliga) vinklar. Allt får naturligtvis inte plats i den färdiga boken, men här har vi ändå lyckats få med en hel del nördiga detaljer. Vem tänker till exempel på att det ”rycker till” i cockpit då man släpper ut tretusen liter vatten eller att man faktiskt kan tanka flygbränsle i vattentanken då man skall göra långflygningar. Sedan har vi naturligtvis alla pilar och små förklarande bilder som jag älskar att teckna, säger Jonas Burman.

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Relaterade artiklar

Ny efterlängtad Halvanbok

Arne Norlin och Jonas Burman får ofta förslag på vad nästa Halvan-bok ska handla om. Taxin är ett av de allra vanligaste. I nya Här kommer taxin får vi följa chaufförernas omväxlande vardag och lära oss vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut.