Ny efterlängtad Halvanbok

Illustration av:

Jonas Burman

Publicerad:

2023-09-11

Arne Norlin och Jonas Burman får ofta förslag på vad nästa Halvan-bok ska handla om. Taxin är ett av de allra vanligaste. I nya Här kommer taxin får vi följa chaufförernas omväxlande vardag och lära oss vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut.

Det finns två typer av Halvan-böcker. Dels de där äventyren ger sig själv, som Här kommer polisbilen och Här kommer ambulansen. Dels böcker där det inte ska vara så mycket farligheter. Barn ska ju inte bli rädda för att flyga, åka tåg eller ta bussen. Taxin är ett typiskt sådant exempel.

– För att komma på vad boken ska handla om brukar jag prata med så många som möjligt, säger Arne Norlin, som skriver texterna. Under arbetet med taxiboken träffade jag säkert minst fyrtio taxiförare. Varje gång jag åkte taxi själv berättade jag om boken och frågade föraren om han eller hon hade varit med om något speciellt.

Alla historierna i Här kommer taxin har faktiskt hänt på riktigt, även om de kommer från olika förare. Märta som åker färdtjänst till kyrkogården för att lägga en blomma vid sin döda mans grav. Tjejgänget på väg till en konsert som kräver att föraren ska spela idolens låtar. Tjejfotbollslaget som är sena till sin match, tills Halvan hämtar bussen. Och huvudberättelsen om passageraren som får en infarkt och måste till sjukhuset. Där får man också lära sig att en taxi inte får köra fortare än hastighetsbegränsningarna utan poliseskort. Men att många ändå, som Halvan i det här fallet, struntar i det när det är fråga om liv eller död.

Illustratören Jonas Burman tycker om att teckna bilar, nördiga detaljer och miljöer. Längst tid tar bilder som innehåller många människor, som bilderna på fotbollslaget eller staden i helikopterperspektiv och han älskar att teckna dessa miljöer och se hur de växer fram. Jonas Burman har ett stort bilintresse och de som har läst tidigare Halvan-böcker kommer i vanlig ordning känna igen några av fordonen som figurerar lite i periferin. En VW Karmann Ghia bland annat, samma modell som en av Jonas egna gamla Volkswagen-bilar.

– Jag försöker alltid ligga ett steg före när det gäller bilmodellerna i böcker om Halvan. I Här kommer taxin kör Halvan bland annat en Toyota Prius hybridbil. Böckerna lever länge och jag vill att de skall kännas moderna så länge det bara går. Så därför kör Halvan en Prius av 2023 års modell. En modell som kanske inte har dykt upp hos så många taxibolag ännu, berättar Jonas Burman.

Boken innehåller också ett avslutande uppslag med taxihistoria. Taxibilar har nämligen funnits över hundra år. Namnet kommer av apparaten som räknar ut hur mycket kunden ska betala, taxametern. Förr sa man droska i stället för taxi, eftersom de första ”taxibilarna” drogs av hästar.

Relaterat

Här kommer taxin

Om boken


Sätt dig i Halvans taxi och lär dig vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut!Halvan är taxichaufför och han bryr sig verkligen om sina kunder. Han kör en musiker till tåget, ett barn till skolan och en dam till sin mans grav. Och Halvan ställer upp när knattelaget i fotboll behöver skjuts till en match. Dessutom lyckas han ta sig till sjukhuset så snabbt att den medvetslösa mannen i baksätet hinner räddas.Vilken tur att Halvan och hans taxi finns!Böckerna om Halvan skildrar spänningen i vardagen och är fulla av roliga detaljer. Inför varje Halvan-bok gör författare och tecknare noggrann research. Därför står Halvan ständigt på barnens önskelistor och på bokhandelns topplistor.Författaren Arne Norlin har tidigare arbetat som reporter på Aftonbladet och illustratören Jonas Burman levandegör skickligt hur alla spännande fordon ser ut både inuti och utanpå.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer taxin

Relaterade artiklar

Ny efterlängtad Halvanbok

Arne Norlin och Jonas Burman får ofta förslag på vad nästa Halvan-bok ska handla om. Taxin är ett av de allra vanligaste. I nya Här kommer taxin får vi följa chaufförernas omväxlande vardag och lära oss vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut.