Fartfyllt och faktaspäckat i ny bok om Halvan

Foto av :

Illustratör: Jonas Burman

Publicerad:

2021-05-04

Halvan har genom åren fått prova en lång rad olika fordon, från långtradare till rymdskepp. När författaren Arne Norlin fick höra talas om att glassbilsmelodin används i sökandet efter barn som gått vilse fick Halvan ett nytt spännande uppdrag.

Halvanböckerna är faktaspäckade med realistiska bilder och stor detaljrikedom, vilket uppskattats av både barn och vuxna. I Här kommer glassbilen får vi följa med Halvan på en spännande dag i glassbilen – en rullande frysbox. Här får vi får lära oss om frysarna, att bilen fylls med nya glassar varje morgon och hur länge Halvan kan stanna på varje stopp för att hinna till alla ställen innan arbetsdagen är slut. Men också om hur glassbilen faktiskt hjälper räddningsorganisationer att hitta barn som gått vilse.

– De flesta tänker nog på glassbilen bara som en bil där man köper glass. Men bilarna har varit med flera gånger när Missing People har letat efter barn som gått vilse. Sirenen från en polisbil kan barnen bli rädda för. Men för de flesta barn är glassbilens melodi något positivt – och så går de mot den, berättar Arne Norlin.

Som vanligt ligger gedigen research bakom både text och bild.

– Alltid lika kul och spännande att grotta ner sig i ett nytt ämne. Älskar glass så när möjligheten att få göra ”glassbilen” äntligen dök upp så blev jag extra glad. Jag har i vanlig ordning lärt mig mycket längs vägen. I förra Halvanboken Här kommer skogsmaskinerna upptäckte jag hur kul det var att rita skog. Och det fick jag ju göra även denna gång, säger Jonas Burman.

Relaterat

Här kommer glassbilen

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer glassbilen

Relaterade artiklar

Ny efterlängtad Halvanbok

Arne Norlin och Jonas Burman får ofta förslag på vad nästa Halvan-bok ska handla om. Taxin är ett av de allra vanligaste. I nya Här kommer taxin får vi följa chaufförernas omväxlande vardag och lära oss vad en hybridmotor är, hur en taxameter funkar och hur den första svenska taxin såg ut.