Humor, vardag och hoppfullhet i mellanåldersbok om psykisk ohälsa

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2020-10-12

Cina Friedners debut rosades av kritikerna i fjol. Nu kommer hennes andra bok, Nåt trassligt inuti, där hon på samma rappa vis skildrar livet på mellanstadiet. I centrum står Isa vars pappa är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om.

Isas pappa hamnar på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta.

– Jag ville skriva om det här svåra ämnet, men på ett lättillgängligt sätt, berättar Cina Friedner. Trots rädsla och förtvivlan får det inte bli för mörkt och tungt, humorn och vardagen måste hela tiden finnas där som drivkraft. Man ska kunna känna igen sig i Isa, även om man inte upplevt samma sak som hon gör. Isa är ju en helt vanlig tjej, trots att hennes pappa är svårt sjuk. Så måste det få vara.

När Isa lottas till klassens lucia ställs allt på sin spets. Hon ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret, men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk?

– Det pratas mer och mer om psykisk ohälsa, men jag upplever att det fortfarande är mycket skuld och skam inblandat. Om min bok kan hjälpa till att motverka det blir jag jätteglad, men först och främst hoppas jag att den kan vara en fin läsupplevelse för någon på mellanstadiet.
 

Sagt om Så himla taskigt:
”Författaren Cina Friedner flätar flinkt ihop hela den här historien och det är det som gör den väl värd att läsa.” Viveca Bladh, Sveriges Radio

”Stor igenkänning om relationer, hierarkier och vänskap.” Vi Läser

”…denna bok går faktiskt inte att lägga ifrån sig.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

”Debutanten Cina Friedner skriver flyhänt och lättsamt om hur snabbt makten skiftar i en klass.” Emma Holm, Dagens Nyheter


LÄRARHANDLEDNING! HÄR kan du ladda hem en lärarhandledning till boken helt utan kostnad.

Relaterat

Nåt trassligt inuti

Om boken

Aisha stod och väntade på mig utanför sin port. Vi gick alltid tillsammans, det hade vi gjort sen vi fick börja gå själva i trean.
Hon måste ha sett på mig att det var något, för hon rynkade ögonbrynen och tog min hand när vi gick mot skolan.
"Är det nåt?"
Bara sådär, är det nåt? Det var därför hon var min bästa vän.
"Pappa åkte in till sjukhuset i natt. Han var borta när jag vaknade."

Isas pappa hamnar på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta.

Ungefär samtidigt händer det otroliga: Isa blir lucia när de lottar i klassen, fast det nog egentligen var meningen att det skulle bli Aisha. Hon är ju ändå den coolaste tjejen i femman. Men nu är det Isa som ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret. Men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk?

En rapp skildring av livet på mellanstadiet, men också en berättelse om en förälder som är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om. Rädsla och förtvivlan blandas med humor, vardag och hoppfullhet, och det lämnar inte någon oberörd.

Cina Friedner

Nåt trassligt inuti

Relaterade artiklar

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.