Humor och allvar när mellanstadietjejerna får nog

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2021-10-15

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet. I nya boken Aldrig backa får vi ur två olika perspektiv följa konflikten i klass 5A, som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade.

Ivan och Lydia är inte ihop. Inte så att de har bestämt, i alla fall. Men det finns ändå något där, något speciellt. Inte så konstigt då att de andra killarna säger att det är just Ivan som ska skicka det där meddelande till Lydia efter bråket på fotbollsplanen. Om någon annan gör det blir det inte lika kul, inte lika mycket kaos. Lydia kommer såklart att bli ledsen, men lite får hon väl tåla. Har hon ingen humor, eller?

– Tjejerna har fått nog och vill slå tillbaka. I många sammanhang känns det som om killar tillåts ta väldigt mycket plats. Men det är inte svart eller vitt, många killar hamnar också i kläm om det finns en ”grabbig” kultur i klassen eller skolan. Det har jag också velat skildra, berättar Cina Friedner.

Det som händer mellan Ivan och Lydia är början på något större. Plötsligt har tjejerna i klassen fått nog. Varför ska killarna alltid få göra som de vill, bara för att de är många fler och skriker högst? Det är slut på det nu! Ingen ska få kalla det platta brännbollsracket tjejracket och killarna får faktiskt inte tränga sig i matkön. De ska sättas på plats, en gång för alla!

– Idén fick jag från att min egen dotter går i en klass med väldigt många killar och väldigt få tjejer. Det funkar bra och läraren har koll på problematiken som kan uppstå, men jag började tänka: vad skulle hända om det spårade ur? Sen har jag plockat en del moment från min egen skolgång. Jag tror att många av oss som växte upp under 80- och 90-talen har fått agera ”krockkudde” och sitta bredvid en stökig kille, och det verkar fortfarande förekomma, även om man i dag är mer medveten om problemet. Jag hoppas att boken kan leda till bra och givande samtal, men framför allt att det blir en spännande och rolig läsupplevelse och en berättelse man kan känna igen sig i!

Aldrig backa är första delen i en planerad bokserie om klass 5 A. Boken släpps som ljudbok i november. 

Relaterat

Aldrig backa

Om boken

Ivan och Lydia är inte ihop. Inte så att dom har bestämt, i alla fall. Men det finns ändå nåt där, nåt speciellt. Inte så konstig då att dom andra killarna säger att det är just Ivan som ska skicka det där meddelande till Lydia efter bråket på fotbollsplanen. Om nån annan gör det blir det inte lika kul, inte lika mycket kaos. Lydia kommer såklart att bli ledsen, men lite får hon väl tåla. Har hon ingen humor, eller?

Det som händer mellan Ivan och Lydia är början på nåt större. Plötsligt har tjejerna i klassen fått nog. Varför ska killarna alltid få göra som dom vill, bara för att dom är många fler och skriker högst? Det är slut på det nu! Ingen ska få kalla det platta brännbollsracket tjejracket och killarna får faktiskt inte tränga sej i matkön. Dom ska sättas på plats, en gång för alla!

Humor men också mycket allvar i en berättelse om en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar - för alla inblandade.

Aldrig backa är första delen i serien om klass 5 A.

Cina Friedner

Aldrig backa

Relaterade artiklar

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.