Årets skolstartsbok är här!

Illustration av:

Jennifer Berglund

Publicerad:

2023-05-08

Abbe börjar skolan är en blandning av kapitelbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Den perfekta högläsningen inför den pirriga skolstarten!

Om tre dagar ska Abbe börja förskoleklass. Storasyster Maja har berättat ALLT: var man får vara på skolgården, att man måste äta med bestick, att man kör fem tysta i matsalen och att man ska torka sig själv när man gått på toa.

– Idén till Abbe kom från två håll, dels från en text jag skrev till en börja skolan-antologi, och dels från mitt eget barn som började f-klass förra året. Hans bästa kompis från förskolan är några månader äldre och gick redan i skolan, och vi funderade en del på hur det skulle bli, om de skulle ses på rasterna och fritids och så, berättar Cina Friedner.

Vissa grejer Maja säger gör Abbe lite nervös. Tänk om han inte kan, hur blir det då? Men så tänker han på allt det roliga med att börja skolan också: att ha idrott i en riktig gympasal med lianer och ribbstolar! Och läsa och skriva, det gillar Abbe. Så det ska nog bli bra i skolan. Särskilt eftersom Luca är där, bästisen som redan gått ett år i skolan och säkert kommer vilja leka på rasterna ...

– Jag ville att berättelsen om Abbe skulle beskriva nyfikenheten men också oron som kan finnas inför skolstart, men att det i grund och botten skulle vara en positiv och peppig historia. Att börja f-klass ska ju vara kul och spännande!, säger Cina Friedner.

Relaterat

Abbe börjar skolan

Cina Friedner, Jennifer Berglund

Abbe börjar skolan

Relaterade artiklar

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.