”Den går faktiskt inte att lägga ifrån sig”

Publicerad:

2019-02-18

Cina Friedners debutroman Så himla taskigt är en riktig samvets-rysare för både barn och vuxna. Varning för hög igenkänningsfaktor …

Så himla taskigt handlar om de bästa vännerna Manda och Lilly som tillsammans gör upp en plan för att störta klassens coolaste tjej Henrietta Nilsson. Henrietta styr och ställer precis som hon vill och fast hon är världens taskigaste vill alla tjejer vara med henne och nästan alla killar vara ihop med henne. Något måste göras! Så himla taskigt är en rolig och kaxig roman om hierarkier i en mellanstadieklass och kritikernas hyllningar lät sig inte vänta. 

Viveca Bladh berättar i Sveriges Radio om hur hon under läsningen tvingats att lägga ifrån sig boken en stund då hon blivit så spänd: ”Att jag ändå plockar upp boken och fortsätter att läsa igen handlar mycket om att vi alla någon gång sagt något dumt och att Cina Friedner tar oss tillbaka till de där stunderna man helst vill glömma och hon gör det med glimten i ögat.”

I BTJ skriver Anna Hjerpe: ”Språket är lätt att ta till sig; här finns både djup och innebörd, och det varvas med humor och en känsla av ärlighet. Det här är en mycket bra bok, främst att läsa själv, men den passar även utmärkt för högläsning.”

Vidare skriver Göteborgs-Postens kritiker Stina Nylén att det inte är ovanligt att böcker skrivna för mellanstadieåldern handlar om flickor som gaddar ihop sig och inte alltid är snälla mot varandra. Men hon menar också att Friedner på ett skickligt sätt ruskar liv i en annars ganska tradig genre. ”Denna bok går faktiskt inte att lägga ifrån sig. Hur intim vänskap och solidaritet kan slås sönder över en dag och lappas ihop utan att någon vet hur skildras i hejdlös fart och inte så lite humor.”

Borås Tidnings recensent Peter Grönborg är också med på tåget och skriver: ”En förklaring till att berättelsen är spännande hela tiden är dess oförutsägbarhet. Med enkla medel trixar författaren till kompositionen, vilket skapar en stimulerande nyckfullhet, särskilt när det gäller psykologiska processer.”


Nu finns det en lärarhandledning till boken som passar för åk 4-6. Den kan du ladda ner här

Relaterat

Så himla taskigt

Om boken

En kort lista över taskiga saker Henrietta Nilsson har gjort:
1. Hon drog ner Lillys shorts på gympan, så att hela klassen såg hennes trosor.
2. Hon berättade med hög röst att Agge hade kissat på sig på fritids, så nästa dag frågade alla hela tiden om han inte behövde gå på toa och skrattade.
3. Hon bjöd alla tjejer i klassen utom mig, Lilly och Iris på sitt kalas. Till och med Nadia fick komma, fast jag vet att Henrietta Nilsson tycker att hon är töntig. Det har hon nämligen sagt högt, flera gånger.

Henrietta Nilsson styr och ställer i klassen. Alla tjejer vill vara med henne och nästan alla killar vill vara ihop med henne, fast hon är världens taskigaste och bjuder alla utom tre på sitt kalas och tvingar Nadia att hämta mjölk åt henne i matsalen. Något måste göras! Och det är Manda och hennes bästis Lilly som måste göra det. Men hur ska de komma åt Henrietta Nilsson? Kanske genom hennes Youtube-kanal Cool Girl?

Kul och rappt om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass. Alla som någon gång har gått i skolan och haft, eller varit, en störig klasskompis kommer garanterat att känna igen sig!

Cina Friedner

Så himla taskigt

Relaterade artiklar

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.