”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Foto av :

Hugo Thambert

Publicerad:

2024-03-13

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.

Cina Friedner debuterade 2019 med succéboken Så himla taskigt som följdes upp av den uppmärksammade och kritikerrosade Nåt trassligt inuti året därpå. Efter hennes populära trilogi om klass 5A (Aldrig backa, Inte helt sant och Bara glida med) är hon nu tillbaka med en bok som balanserar gapskratt med hulkgråt.

I boken möter vi Belle som oroar sig för allt från orkaner och bilolyckor till kärnvapenkrig och eldsvådor. Hon vill vara förberedd på allt och har därför börjat bygga ett hemligt preppingförråd i källaren. Ingen i familjen får veta något, den enda som känner till förrådet är bästa kompisen Saga. Men när klassen ska åka på lägerskola kan ingenting längre lugna Belle. Så många hemskheter som kan ske där ute i ödemarken! Det är bara att huka sig och invänta katastrofen. Eller har den kanske redan inträffat?

– Jag tror att många barn kan känna igen sig i Belles tankar och funderingar, även om alla kanske inte går så långt att de börjar bygga ett eget preppingförråd. Att världsläget ser ut som det gör just nu påverkar ju alla, oavsett ålder, säger författaren och fortsätter: 

– Det var en utmaning att skriva om en 11-årig prepper. Var hennes rädslor samma som mina? Jag landade i att de nog var det, men upphöjt till ungefär hundra. Det visade sig vara rätt kul, att utgå från sina egna rädslor men sen vrida och vända på dem och överdriva åt olika håll. Det måste finnas humor när man skriver om tunga och jobbiga ämnen, annars tror jag ingen vill läsa. Då kan man lika väl gå och lägga sig i ett djupt hål och låta mörkret ta över.

Relaterat

Det värsta som kan hända är allt

Om boken

Orkaner.
Bilolyckor.
Kärnvapenkrig.
Eldsvådor.
Det finns så mycket hemskt som kan hända, och Belle vill vara förberedd på allt. Därför har hon börjat bygga ett hemligt preppingförråd i källaren. Där samlar hon konserver, toapapper och stora flaskor med vatten. Det känns tryggt, nere i källaren har hon kontroll. Ingen i familjen får veta något, den enda som känner till förrådet är bästa kompisen Saga. Men när klassen ska åka på lägerskola kan ingenting längre lugna Belle. Så många hemskheter som kan ske där ute i ödemarken! Det är bara att huka sig och invänta katastrofen. Eller har den kanske redan inträffat?
En berättelse full av humor, vänskap och sorg som får dig att skratta högt och hulkgråta rakt ut. Det värsta som kan hända är allt är en rapp vardagsskildring om livet på mellanstadiet, men också en berättelse om hur man tar sig upp på fötter igen när livet har slagits i spillror.

Cina Friedner

Det värsta som kan hända är allt

Relaterade artiklar

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.