Nominerade till Barnradions bokpris 2021

Publicerad:

2021-06-02

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland dem finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet och psykisk ohälsa i familjen.

De två titlarna från Rabén & Sjögren som nominerats till Barnradions bokpris 2021 är Min storslagna död av Jenny Jägerfeld och Nåt trassligt inuti av Cina Friedner.

Jenny Jägerfeld har varit nominerad och till och med vunnit Barnradions bokpris två gånger för Comedy Queen (2018) och Mitt storslagna liv (2020). I år är hon nominerad för Min storslagna död som är en efterlängtad fortsättning på den förra boken.
Här möter vi återigen Sigge vars liv blivit mycket bättre sedan flytten från Stockholm. Mormors pensionat, The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka, känns som hemma och ingen i skolan är taskig. Ännu bättre blir det när de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med Sigge i sitt hip hop-band 6 10 Mushroom, som ska uppträda på skolans julshow. Men ju mer konserten närmar sig, desto mer stressad blir Sigge – tvillingarna verkar nämligen inte särskilt intresserade av att repa eller ens skriva låtar. Varför är det så svårt att få nya vänner utan att samtidigt svika sin bästa vän? Är priset man får betala för att vara populär att bli någon man egentligen inte är?

Cina Friedner debuterade 2019 med succéboken Så himla taskigt som följdes upp av den uppmärksammade och kritikerrosade Nåt trassligt inuti året därpå. I centrum står Isa vars pappa är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om.
I boken hamnar Isas pappa på sjukhus. Fast inte det vanliga, där man gipsar ben och tar bort blindtarmar, utan ett annat. Ett där man inte får ha skosnören och där alla fönster och dörrar är låsta.
Ungefär samtidigt händer det otroliga: Isa blir lucia när de lottar i klassen, fast det nog egentligen var meningen att det skulle bli Aisha. Hon är ju ändå den coolaste tjejen i femman. Men nu är det Isa som ska stå längst fram och läsa dikt och få stearin i håret. Men kan pappa komma och kolla? Kommer han att vara tillräckligt frisk?

Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Priset är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser vinnaren. Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av femte- och sjätteklassare i höst. Programmen sänds under läslovet vecka 44 och programledare är Manuel Cubas.

Läs mer på sverigesradio.se

De senaste vinnarna av priset:
2020: Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld
2019: F som i sämst av Cilla Jackert
2018: Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Relaterat

Min storslagna död

Om boken

Sigge är tillbaka!

Sedan flytten från Stockholm har Sigges liv blivit så mycket bättre! Mormors pensionat, The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka, känns som hemma och ingen i skolan är taskig. Ännu bättre blir det när de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med Sigge i sitt hip hop-band 6 10 Mushroom, som ska uppträda på skolans julshow. Men ju mer konserten närmar sig, desto mer stressad blir Sigge - tvillingarna verkar nämligen inte särskilt intresserade av att repa eller ens skriva låtar.
Varför är det så svårt att få nya vänner utan att samtidigt svika sin bästa vän? Är priset man får betala för att vara populär att bli någon man egentligen inte är?

Min storslagna död är den efterlängtade fortsättningen på Augustnominerade Mitt storslagna liv.

Jenny Jägerfeld

Min storslagna död

Relaterade artiklar

Jenny Jägerfeld nomineras till Deutscher Jugendliteraturpreis 2024

Jenny Jägerfeld nomineras till priset för sin bok Brorsan är kung!.