Här är alla nya böcker i maj!

Publicerad:

2021-04-30

Maj bjuder på massor av fina bilderböcker med både välkända och nya karaktärer, otroligt coola djur – några med superkrafter – spännande och humoristiska äventyr och magiskt pyssel. Välkommen till en maxad bokmånad!

Läsålder 0-3 år

Dagen av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen

Följ med en dag till förskolan! Lämning, samling, lekstund, vila, mellis … Hur kan en vanlig dag se ut? Med mycket humor och värme skildrar Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen vardagsdramatik för de yngsta.

Utgivningsdatum: 21 maj

Nödig av Anne-Marie Körling och Louise Winblad

Att sluta med blöja och börja gå på pottan är ett viktigt steg i alla små barns liv, men det är inte alltid så lätt. Nödig är en peppande bok om att gå på pottan med text av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling och illustrationer av Louise Winblad alias hejhejvardag!

Utgivningsdatum: 21 maj

Läsålder 3-6 år

Här kommer glassbilen av Arne Norlin och Jonas Burman

Tänk dig att få köra en glassbil! Det gör Halvan, han kör från kvarter till kvarter runt om i stan samtidigt som han spelar den välkända melodin och säljer glass till alla barn. Följ med på en spännande dag i glassbilen.

Utgivningsdatum: 5 maj

Jag målar med Halvan av Arne Norlin och Jonas Burman

En formskuren målarbok med roliga motiv att färglägga baserade på den älskade bilderbokserien om Halvan.

Utgivningsdatum: 7 maj

Halvan – pusselbok av Arne Norlin och Jonas Burman

Läs och pussla ihop bilder i en bok med Halvan! Här finns 5 olika pusselmotiv med 12 bitar i varje pussel.

Utgivningsdatum: 7 maj

Stora boken om Nicke Nyfiken av H.A. Rey och Margret Rey

De tre mest älskade berättelserna om den omåttligt populära apan Nicke Nyfiken är samlade i en maffig samlingsutgåva! Innehåller böckerna: Nicke Nyfiken får ett jobb, Nicke Nyfiken får en cykel och Nicke Nyfiken på sjukhus.

Utgivningsdatum: 5 maj

Saltkråkan: Pelle hittar en önskesten av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore

Välkommen tillbaka till Saltkråkan! Till skärgårdsidyll och sommaräventyr med Pelle, Tjorven, Båtsman, Melker och de andra.
En dag ligger dimman tät över Saltkråkan. Teddy, Freddy, Johan & Niklas har åkt ut på sjön tidigt på morgonen för att ta upp nät. Hur ska de hitta hem i den tjocka dimman?

Utgivningsdatum: 7 maj

Fallet med det mystiska blodet av Helena Kubicek Boye och Andrea Femerstrand

När Jojos hund Doris hittar blod på en bänk i den lilla staden förstår Jojo genast att något mystiskt måste ha hänt. Tillsammans med sina vänner tvillingarna Otto och Einar bestämmer hon sig för att lösa fallet. En rolig och fartfylld bilderboksdeckare för kluriga barn som vill ha lite mer text än i en vanlig bilderbok.

Utgivningsdatum: 7 maj

Jag lär mig mäta och väga av Ingela P Arrhenius

I den här aktivitetsboken tränar och pysslar vi med vikter och mått. Här får du räkna, rita och klura. Hur lång är en näbbmus egentligen? Sortera rätt på posten och använd rätt mängder i bullbaket.

Utgivningsdatum: 7 maj

Apor bananer storm och orkaner av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn

En badutflykt för tio apor blir ett äventyr till havs när vågorna går höga i en oväntad storm. Nu gäller det att snabbt ta sig till livbåten, ska alla tio apor klara sig? Lekfulla rim och maffiga bilder i sprakande färger gör detta till en riktig bok-karamell.

Utgivningsdatum: 17 maj

Det djupa blå av Emily Joof och Matilda Ruta

En vacker och stämningsfull bilderbok om att övervinna rädslan för vatten och upptäcka havets magi. Om att övervinna rädslan i simhallen med en trygg förälder vid sin sida, och till slut faktiskt våga göra ett litet hopp från kanten.

Utgivningsdatum: 21 maj

Valpen av Ingrid Flygare

Valpen är andra delen i Ingrid Flygares bokserie om djurens ungar som inleddes med Fölet. Mysig läsning om människans bästa vän, perfekt från 2 år och uppåt.

Utgivningsdatum: 28 maj

Världens coolaste djur enligt Julia av Julia Wiberg och Hedvig Häggman-Sund

Läs, skratta och förundras tillsammans över allt tokigt, roligt och häftigt som pågår i djurens värld! Visste du att gorillor borstar tänderna med en pinne, koalaungar äter sin mammas bajs eller att kameleonter kan titta åt två olika håll samtidigt? En härligt rolig och färgglad bok med lättillgänglig och oväntad fakta!

Utgivningsdatum: 28 maj

Prosit av Klara Persson

Isabella är den som alltid hamnar lite bakom alla andra, den som säger "Prosit!" när de andra nyser. De märker knappt att hon är där. Så har det alltid varit. Men en dag händer något!
Finstämt om att hitta sin plats i världen av flerfaldigt prisbelönta bilderbokskonstnären Klara Persson.

Utgivningsdatum: 28 maj

Läsålder 6-9 år

Djur med superkrafter av Ulla Karlsson-Ottosson och Marie Åhfeldt

Visste du att det finns djur som har superkrafter? Lekfullt och kunnigt presenteras här 18 superdjur som kan hjälpa oss människor på olika sätt. De illustreras med färgstarka och fantasieggande bilder som garanterat lockar både stora och små läsare att lära sig mer om samspelet mellan natur och teknik - och det kittlande ämnet biomimetik!

Utgivningsdatum: 7 maj

Vårt lilla landslag – seriespelet av Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan

Dags för seriespel! Lilla landslaget får möta en massa lag från olika klubbar. Egentligen spelar det inte så stor roll om man vinner eller förlorar, det viktigaste är att alla får vara med och göra sitt bästa. Fast det tycker inte Jusse … Kul och viktigt om laganda, samarbete och kompisar. Och om fotboll såklart!

Utgivningsdatum: 7 maj

Familjen Monstersson: Djurparken Skräcken av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och Boris har besökt en djurpark, och när de kommer tillbaka hem till Boris får de en jättebra idé: De ska öppna en egen djurpark i Familjen Monsterssons trädgård! Att hitta djur är inga problem, det finns grodor och änder – och Polly och Mysis, förstås. Det kan ju inte bli annat än succé, eller ...

Utgivningsdatum: 17 maj

Katten Nils och mysteriet med diamantstölden av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson

När katten Nils leker kurragömma med sina kompisar Morris och Lisa Sylt, hittar de en spännande grotta som leder in i ett övergivet hus. Det verkar som om vännerna hamnat hos Enigma Katt, en gång i tiden känd som världens bästa detektiv.
Så plötsligt börjar Enigma Katts mysterie-radar att blippa, det betyder att det finns ett mysterium att lösa. Vilken tur att Katten Nils, Morris och Lisa Sylt finns på plats för att ta sig an fallet!

Utgivningsdatum: 17 maj

Ett rum till Lisen av Elin Johansson och Ellen Svedjeland

Det är inte alltid så kul att bo ensam med sin mamma långt ute på landet, i en pytteliten by där det bara finns tre hus. Särskilt inte när det är sommarlov och det regnar hela tiden. Naima surar och har tråkigt. Men en dag förändras allt: Lisens familj flyttar in i huset intill och Naima och hon blir snabbt vänner. En varm och rolig berättelse om den första, stora kärleken.

Utgivningsdatum: 21 maj

Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren och Björn Berg

Nu kommer Astrid Lindgrens älskade klassiker om Emil i ny, fyrfärgsutgåva. Alla hans hyss får du inte höra om, men här kan du läsa om när Emil fastnade med huvudet i soppskålen och nästan inte kom loss, om när han hissade upp lilla Ida i flaggstången så att hon kunde se ända till Mariannelund, och hur han levde loppan i Hultsfred.
Björn Bergs illustrationer är restaurerade och färglagda.

Utgivningsdatum: 28 maj

Nya hyss av Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren och Björn Berg

Nu kommer Astrid Lindgrens älskade klassiker om Emil i ny, fyrfärgsutgåva. Här kan du läsa om hur han hällde paltsmet över sin pappa och täljde sin hundrade trägubbe, om när han köpte en häst och gick på styltor, och om när han och Alfred ställde till med det stora tabberaset i Katthult.
Björn Bergs illustrationer är restaurerade och färglagda.

Utgivningsdatum: 28 maj

Än lever Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren och Björn Berg

Nu kommer Astrid Lindgrens älskade klassiker om Emil i ny, fyrfärgsutgåva. Här kan du läsa om när Emil försökte dra ut Linas tand, om när han målade Ida illande blå, när han släppte grodan i kaffekorgen, och när han gör sin modigaste bravad någonsin.
Björn Bergs illustrationer är restaurerade och färglagda.

Utgivningsdatum: 28 maj

Läsålder 9-12 år

Imperiets arvingar 4: Minnesskrinet av Oskar Källner och Karl Johnsson

Alice och Elias och deras vänner på rymdskeppet Stillheten har anlänt till imperieplaneten Tenia och besättningen behöver pengar för att reparera skeppet. Av en släkting till Syndra får de i uppdrag att hämta ett stulet minnesskrin. Men uppdraget blir inte alls så lätt som Stillhetens besättning trott. Snart är de inblandade i en kamp på liv och död, där hela imperiets framtid står på spel.

Utgivningsdatum: 5 maj

Ett evigt jag: Projekt Pisces av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

Ett evigt jag: Projekt Pisces är den tredje delen i författarduon Carin Gerhardsens och Petter Lidbecks populära Zodiakserie, hårdkokta thrillers för slukarläsarna. Här hamnar Rasmus, Amanda, Juanita och Bim mitt i ett skräckinjagande experiment. Kan åldrandet verkligen bromsas, är evig ungdom möjlig?

Utgivningsdatum: 17 maj

Allt ska bli bra av Per Nilsson

Pis liv förändras i ett slag precis innan höstterminen börjar. Hans föräldrar ska skiljas och Pi känner sig ensammare än någonsin. Men så börjar Eli i klassen. Han är annorlunda, liknar inte någon Pi mött tidigare.

Utgivningsdatum: 21 maj

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehacksberoende av Moa de Bruin

Välkomna tillbaka till Veras universum! Vera Linnea Svanson har en ny dagbok som hon har döpt till … (trumvirvel) … Dammtuss! I Dammtuss skriver hon om allt som händer i familjen: Om storebror Svantes alla knäppa challenges, lillasyster Olivias jobbighet, mammas plötsliga intresse för yoga och pappas klantiga försök att renovera köket.

Utgivningsdatum: 28 maj

Harry Potter: Magiskt pyssel

Tillverka din egen trollstav, skapa en tidvändare eller varför inte en hoppande chokladgroda. Den här officiella pysselboken från Harry Potters magiska värld innehåller beskrivningar till 22 pyssel i olika svårighetsgrad med enkla, illustrerade steg-för-steg-instruktioner!

Utgivningsdatum: 28 maj

Läsålder: Unga vuxna

Midnattsblot av Camilla Sten

För de flesta i Järvhöga har livet återgått till det vanliga efter den dramatiska händelsen i skogen, men för Julia är inget sig likt. Det som lurade bland träden är kvar. Det som lockar pojkar in i skogen, det som alltid funnits i Järvhöga, finns fortfarande där ute. Midnattsblot är den fristående fortsättningen i Järvhögatrilogin!

Utgivningsdatum: 28 maj