Kompisarna på förskolan: Ny serie för de minsta om deras vardag

Illustration av:

Laura Di Francesco

Publicerad:

2021-08-11

Lär känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma – alla är olika och alla är kompisar! Kompisarna på förskolan är en serie böcker helt på barnens nivå med text av den Augustprisvinnande författaren Ellen Karlsson och underbara bilder av Laura Di Francesco.

I Mille går till förskolan får vi följa Mille när han förbereder sig för att gå till förskolan. Det är en bok om en helt vanlig morgon när det är lite svårt att säga hejdå. Perfekt för att prata om morgonbestyr i familjen, eller som förberedelse inför förskolestart. Maj och Zarah bråkar är en bok om att bråka med en kompis och bli sams igen, en bok som öppnar upp för samtal om känslor och konflikter.

Ellen Karlsson har skrivit för olika åldrar men befinner sig ofta i förskolans värld när hon skriver.

– Mitt yngsta barn har just slutat förskolan och för mig innebär det att en 8 år lång period av att ha förskolebarn är över. Det här är lite ett sätt för mig att få stanna kvar i förskolemiljön som jag tycker så otroligt mycket om. Jag är väldigt fascinerad av förskolan som plats och små barns sätt att kommunicera med varandra, säger Ellen.

I böckerna får vi följa de fem kompisarna som alla är olika djur. Det är färgglada krabater som är lätta att lära känna och tycka om.

– När jag läste Ellens text för första gången var det färgerna som kom till mig först. Jag ville ha mycket färger som kunde sprida positivet och glädje! Jag ville fokusera på barnens olika personligheter och känslor, så att alla barn kan känna igen sig. Djur passade perfekt till det, säger Laura.

– Vi pratade redan från start om att det vore roligt att porträttera barnen som djur. På så sätt kan barnens egenskaper få ta mer plats och det går också att ta ut svängarna lite. En förhoppning är också att det ska göra det lättare att identifiera sig med den man känner sig lik till sättet snarare än den man är lik till utseendet, säger Ellen.

Relaterat

Maj och Zarah bråkar!

Om boken

Maj och Zarah har gjort en kakaffär i sandlådan. Alla får smaka, i alla fall de som betalar. Fast inte på blomkakan tycker Maj, för den är allra finast. Men när Maj tittar åt ett annat håll tar Zarah blomkakan och äter upp den! Nu blir det bråk!
En bok om att bråka med en kompis och bli sams igen, perfekt för att prata om känslor och konflikter.

Kompisarna på förskolan är en helt ny seriesatsning för 1-3-åringarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. Lär känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma - alla är olika, men alla är kompisar! En serie böcker helt på barnens nivå med text av den Augustprisvinnande författaren Ellen Karlsson och underbara bilder av Laura Di Francesco.

Ellen Karlsson, Laura Di Francesco

Maj och Zarah bråkar!

Relaterade artiklar

Följ med kompisarna på förskolan på utflykt!

Addi går på utflykt är den tredje delen om kompisarna på förskolan, en serie för de minsta läsarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. I böckerna får vi lära känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma – alla är olika och alla är kompisar! Den här gången handlar det om att vara minst i gruppen och om att våga prova nya saker. Perfekt för att prata om känslor och nya situationer på förskolan eller hemma.