SÖMNSAGOR: sömnråd och sagor i unik mix

Foto av :

Illustratör: Laura Di Francesco

Publicerad:

2019-08-18

Sömnsagor, av psykologen Helena Kubicek Boye, bjuder på handfasta råd och sagor som lär barnen tekniker för att komma till ro och somna – mentala tekniker att ha med sig resten av livet.

Vuxna sover allt mindre och sömnproblemen ökar bland barn och unga, visar forskningen. Nya skärmvanor minskar tiden för lek och rörelse men varvar upp barnen mentalt och gör det svårare att somna, och att sova bra. Men sömnen är livsviktig. Särskilt för barn, vars hjärnor fortfarande utvecklas. 

– Området för sömnforskning är relativt nytt och vi får ständigt nya studier som visar hur viktig sömnen är för att vi ska återhämta oss, hålla oss friska och må bra. För lite sömn leder till att vi bli lättare sjuka, gör misstag, blir på sämre humör, och även kan känna oss deprimerade. För barn som växer är sömnen väldigt viktig, både för hjärnans utveckling och kroppens återhämtning, förklarar Helena Kubicek Boye som har jobbat med att behandla personer med sömnproblem sedan hon blev färdigutbildad psykolog 2005. 

Helena Kubicek Boye har tidigare skrivit flera böcker om sömn, kost och motion, och är nu aktuell med den nya boken Sömnsagor.

– Boken innehåller en del med instruktioner och goda tips till föräldrar om små barn och sömn. Därefter finns fem sagor att välja bland. Tanken är att läsa en saga per kväll och förhoppningsvis får barnet en favoritsaga. Sömnsagor baseras på KBT-metoder och mindfulness som har god evidens för att förbättra sömn för vuxna och för att skapa god sömn, och den har också inslag av acceptansövningar. I varje saga får barnet hjälp att slappna av och att acceptera och släppa taget om tankar och känslor för att kunna varva ner och somna i lugn och ro. Min tanke är att sagorna på så vis kan lära barnen att varva ner själva. Det hoppas jag är något de kan ha nytta av hela livet, säger Helena Kubicek Boye. 

Sömnsagor är genomillustrerad av den nya, spännande illustratören Laura Di Francesco. Bilderna och färgskalan skapar en suggestiv nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i.
Sagorna vänder sig till barn mellan tre och sex år, och varje saga tar ungefär fem minuter att läsa.

– När jag utvecklade sömnsagorna hade jag 20 testfamiljer som gav mig feedback. Det tog cirka fem minuter att läsa en saga och då varvade barnet ner. I många fall hade barnet somnat redan innan sagan var slut. I andra fall hade barnet kommit till ro och var så pass sömnigt och tryggt att det kunde ligga kvar och somna lugnt på egen hand, berättar Helena Kubicek Boye.

Relaterat

Sömnsagor

Om boken

Vad gör man när barnet inte kan somna? Jo, nu kan man ta hjälp av den här geniala, vackert illustrerade boken med handfasta råd till föräldrar plus suggestiva sagor som hjälper barnen att somna och som kan bidra till goda sömnvanor också i framtiden!

Författaren och psykologen Helena Kubicek Boye har under många hjälpt både vuxna och barn att komma ur sina sömnproblem och skapa goda sovvanor. Bokens första del består av tips och råd till föräldrarna liksom funderingar över hur man kan möta barnets frågor inför natten. I bokens andra del finns sömnsagorna, som riktar sig till barn mellan tre och sex år. De är upplagda på ett sätt som ska underlätta för barnet att slappna av i kroppen och varva ner mentalt, och på så sätt lättare kunna somna. Boken innehåller fem sömnsagor: Sömnlandet, Sömntåget, Sagohavet, Två moln och en rymdraket och Godnatt alla djur på gården. Sist i boken finns också ett recept på hur du eller barnet kan skapa en egen sömnsaga!

Boken är genomillustrerad av en ny, spännande illustratör: Laura Di Francesco. Hennes färgskala är magisk och bilderna skapar en fantastisk nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i både för barnet och för den vuxne som läser.

Helena Kubicek Boye, Laura Di Francesco

Sömnsagor

Relaterade artiklar

Följ med kompisarna på förskolan på utflykt!

Addi går på utflykt är den tredje delen om kompisarna på förskolan, en serie för de minsta läsarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. I böckerna får vi lära känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma – alla är olika och alla är kompisar! Den här gången handlar det om att vara minst i gruppen och om att våga prova nya saker. Perfekt för att prata om känslor och nya situationer på förskolan eller hemma.