Här är alla nya böcker i oktober

Publicerad:

2021-10-04

Oktober bjuder på en bok full av bus, en gotisk spänningsroman, MASSOR av julstämning och mycket, mycket mer. Välkommen till en ny, fullmatad bokmånad!

Läsålder 0-3 år

Nyfikna öron - Djurungar och Nyfikna öron - Havet av Marion Billet

Lär känna hundvalpen, kattungen och de andra gulliga djurungarna. Hur låter havet? Hur ser sälen ut? Nu kommer två nya böcker i succéserien Nyfikna öron. Fina små kartongböcker med ljud för de allra minsta!

Utgivningsdatum: 22 oktober

Läsålder 3-6 år

Kom hit då! av Klara Persson och Marika Maijala

När kommer bebisen? Tre storasyskon väntar och väntar. Magen blir allt större, men när kommer deras nya syskon egentligen? De är ju färdiga med allt de hade att göra. De har gått ut och kommit hem, sett alla TV-program, sopat golvet och ätit mellis. De är redo. Och så plötsligt en dag, när de väntat och väntat så är äntligen bebisen också det!
En kärleksfull och varm berättelse av de hyllade bilderbokskonstnärerna Klara Persson och Marika Maijala.

Utgivningsdatum 1 oktober

Bakom affären av Annica Hedin och Karin Cyrén

En stor parkering framför en stormarknad. Asfalt, bilar och avgaser. Men finns där något mer? Om man tittar riktigt noga ... Följ med in i skogen som ingen annan lägger märke till och leta efter alla djur som bor där. En finstämd och interaktiv berättelse att läsa tillsammans från 2 år och uppåt, av kritikerrosade bilderboksskaparna Annica Hedin och Karin Cyrén.

Utgivningsdatum 1 oktober

Tre berättelser om Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg

Sveriges mest älskade spöke är tillbaka med tre berättelser i en bok! Samlingsvolymen innehåller: Lilla Spöket Laban får en lillasyster, Vem är det som låter, sa Lilla Spöket Laban och Pappa är sjuk, sa Lilla Spöket Laban.

Utgivningsdatum 1 oktober

Julmysteriet av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens adventsbok – en högläsningsbok i 24 kapitel. Ebbe älskar julen! Men i år känns det inte som vanligt och när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet blir Ebbe orolig på riktigt. Vad är det för mystiska fotspår som dyker upp ute i trädgården? Är det en jultjuv som härjar? Julmysteriet är en spännande berättelse om familjeliv, julmys och mysterium av Lisa Bjärbo med fantastiska illustrationer av Matilda Ruta.

Utgivningsdatum 8 oktober

Sjörövar-Pippi kortspel 

Ett klassiskt och roligt kortspel för hela familjen! De välkända Pippimotiven paras ihop och den som sist blir kvar med Sjörövar-Pippi förlorar.

Utgivningsdatum 8 oktober

Den magiska julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson

Det var dagen före julafton. Vi var i skogen och grillade korv. Det var då han dök upp, Sixten. "Usch!" ropade föräldrarna när de fick syn på honom. "Vilken äcklig katt! Rör den inte!" Men den stackars traskatten ser så frusen och hungrig ut att pojken inte kan låta bli att mata den. Han följer efter katten in i den snöiga skogen och snart börjar otroliga saker att hända. Är den slitna katten i själva verket någon helt annan – någon som verkligen har med julen att göra?
En vacker julsaga för hela familjen med fantastiska akvareller av den unga konstnären Maximilian Svensson.

Utgivningsdatum 15 oktober

En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä

"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg." Astrid Lindgren berättar, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva. Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Utgivningsdatum 15 oktober

Julpyssel med Astrid Lindgren 

Räkna äpplen hemma hos farfar, lös det kluriga julgodis-sudokut och hjälp Lotta genom vinterlabyrinten. En julpysselbok från Astrid Lindgrens och Ilon Wiklands magiska sagovärld.

Utgivningsdatum 15 oktober

Barnens julvisor

Nu är det jul igen – tryck på knappen, lyssna och sjung med! Här finns klassiska julsånger som Staffan Stalledräng, En sockerbagare och Nu är det jul igen i lekfulla nyinspelningar med både sång och ackompanjemang. Självklart finns sångtexterna i boken så att alla kan sjunga med! Underbara bilder av några av Sveriges främsta illustratörer förhöjer julstämningen: Eva Eriksson, Lena Anderson, Catarina Kruusval och många fler.

Utgivningsdatum 29 oktober

Läsålder 6-9 år

Lurad! 59 roliga bus och pranks av Vivi Wallin. Illustratör Sara Ljungdahl Holst

Finns det något roligare än att busa? Handen i ketchup, tandkrämsfyllda Oreos och ballonger i örngottet är bara några av de bus som intet ont anande familjemedlemmar kan råka ut för när ni har läst den här boken. Vivi Wallin har skapat den ultimata busbibeln med 59 roliga bus i olika svårighetsgrader!

Utgivningsdatum 1 oktober

Supersnabba dagboken av Elias och Agnes Våhlund

En inspirerande bok där du själv fyller sidorna med händelser och tankar från dagen. Drömmar, min dag på 1 minut, listor, dagens goda gärning och mycket mer. Röda Masken från bokserien "Handbok för Superhjältar" ger dig uppdrag och utmaningar och inspirerar med stärkande citat.

Utgivningsdatum 1 oktober

Julegrisen av J.K. Rowling och Jim Field

Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom. En julafton händer något förfärligt – LG är försvunnen. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv – även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan. Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa, för att leta efter det förlorade gosedjuret, och för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft.
Julegrisen är ett hjärtevärmande bladvändaräventyr som släpps i över tjugo länder runt om i världen.

Utgivningsdatum: 12 oktober

Världsrekord i jul av Anna Jansson

Det är juletid på Gotland och snart dags för jullov för Emil och hans kompisar. Men innan dess ska en extraordinär tillställning gå av stapeln, nämligen VM (Visby mästerskap) i pepparkakshus. Alla mellanstadiebarn på ön får vara med i tävlingen, och Emil, Ubbe, Alva och Sokrates sätter genast i gång att baka sina bidrag. Men när tävlingsbidragen ställs ut är ett av pepparkakshusen spårlöst försvunnet!

Utgivningsdatum 22 oktober

Ninas syskonbok av Emi Gunér och Loka Kanarp

Nina har äntligen blivit storasyster, men det är tyvärr inte bara så härligt som hon hade tänkt. Ibland känns det som att ingen har tid med Nina längre och att alla bara pratar om hur fin lillebror Bruno är fast han inte gör något annat än sover, skriker, äter och bajsar. Kanske skulle Nina rymma så att familjen förstår att de inte skulle klara sig utan henne ... Sådant tänker Nina på mycket just nu, förutom syskon, hundvalpar, vänner, rymden, stjärntecken och meningen med livet.

Utgivningsdatum 22 oktober

Läsålder 9-12 år

Imperiets arvingar 5: Fängelseflykten av Oskar Källner och Karl Johnsson

Alices och Elias resa genom galaxen fortsätter. Brock har blivit bortförd av azkalorernas flotta och Stillhetens besättning följer efter för att rädda sin kapten. De är oroliga för honom, men också för Alice. Efter det hon utsattes för hos minnesväktarna hör hon röster i huvudet och ibland är det som om någon annan styr hennes kropp.

Utgivningsdatum 1 oktober

Aldrig backa av Cina Friedner

Alltihop börjar med en lapp. Den är gul och lite skrynklig och landar på Lydias bänk precis när klassen har kommit in igen efter lunch. Lydia tar lappen, knycklar ihop den i sin hand och stirrar rakt fram. Hur kan Ivan vara så taskig? Och honom har hon gått omkring och varit kär i?! Det som händer mellan Ivan och Lydia är början på nåt större. Plötsligt har tjejerna i klassen fått nog!
Aldrig backa skildrar med humor och allvar en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar - för alla inblandade.

Utgivningsdatum 8 oktober

Förvandlad av Mårten Melin och Lina Neidestam

En morgon vaknar Måns med hår i munnen och smutsiga fötter. Han förstår snart att han har gått i sömnen, men han fattar inte varför alla gör en så stor grej av det. Det är väl inte så farligt? Men det verkar hans mamma tycka; hon vill till och med att han ska börja på internatskola!
Boken nominerades till Barnens romanpris 2012 och kommer nu i en nyutgåva illustrerad av Lina Neidestam.

Utgivningsdatum 8 oktober

Månfågel av Ingelin Angerborn

Det börjar med ett brev. Det där brevet Vendela skriver en kväll när hon känner sig ensammast i världen. Gabriel bryr sig inte om henne, mamma finns inte mer och till råga på allt har bästa kompisen Minna flyttat till London. Vendela tar med sig brevet ner till ån och stoppar in det mellan två stenar vid strandkanten. Kanske kommer någon att hitta det där. Någon som också känner sig ensam och behöver en vän. Och det dröjer inte länge innan Vendela får svar. Men vem är det egentligen som svarar? Ingelin Angerborns älskade rysare i nyutgåva.

Utgivningsdatum 8 oktober

Harry Potter: Ett magiskt år av J.K. Rowling och Jim Kay

En vacker presentutgåva med Jim Kays fantastiska illustrationer från de fyra Harry Potter-böcker han hittills illustrerat.
Boken leder läsaren genom årstiderna på Hogwarts. Jim Kays fantastiska illustrationer tillsammans med ett Harry Potter-citat för varje, ger liv åt magin och skönheten i trollkarlsvärlden.

Utgivningsdatum: 29 oktober

Läsålder Unga vuxna

Grim av Sara Bergmark Elfgren

Stockholm, 2010-tal: Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. Stockholm, 1980-tal: Sextonåriga Håkan och hans bästa vän Grim lever för sitt death metal-band. Men deras drömmar får ett abrupt slut efter Grims oförklarliga död. Håkan lägger ner bandet.

Nu försöker Håkans son Kasper ta reda på vad som egentligen hände. Vem var Grim? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?
Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin.

Utgivningsdatum 29 oktober