Här är våra nya böcker i januari

Publicerad:

2022-01-03

Bokåret 2022 inleds med en ny pekbok med det älskade radarparet Mamma Mu och Kråkan, en vacker diktsamling av en av Sveriges främsta konstnärer, tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges hyllade känsloserie, massor av lättläst och första delen i en spännande trilogi för slukarna.


LÄSÅLDER 0-3

Kråkan säger SEN! av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Mamma Mu vill leka med Kråkan, men Kråkan har aldrig tid. Han håller på med något mycket hemligt. Hur ska Mamma Mu orka vänta? "SEN" är ju så tråkigt! Populära Mamma Mu och Kråkan i en stadig kartongbok för de yngsta.
Utgivningsdatum 25 januari

Rädd av Lotta Olsson och Emma AdBåge

Tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie som inleddes med kritikerrosade Ledsen och följdes av Glad. När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!
Utgivningsdatum 21 januari

LÄSÅLDER 3-6

Året runt av Jockum Nordström

I Jockum Nordströms nya diktsamling skildrar han årstidernas växlingar, stjärnor på himlen och städer som luktar piss och snus. Här träffar vi återigen myran, gräshoppan och pudeln, som vi känner från tidigare böcker (Vart ska du? och Fabler och andra berättelser). Vi får räkna katter, snöflingor och tändsticksaskar och stifta bekantskap med spännande karaktärer. Året runt är en vacker bok för alla åldrar av en av Sveriges mest hyllade konstnärer!
Utgivningsdatum 28 januari

LÄSÅLDER 6-9

Spionen av Lena Lilleste och Lena Forsman

Max och Penny är med Pennys föräldrar i Stockholm över helgen. De bor på hotell och har fått ett eget rum! Efter middagen ser Max och Penny en äldre man som går runt med ett förstoringsglas i korridoren, och senare på kvällen knackar han på deras hotelldörr och ropar på Penny. Vem är mannen - och hur kan han veta vad Penny heter? Nästa dag smyger de efter mannen till en park och då förstår de att han är riktigt farlig ... Sjunde delen i populära Lättläst-serien Skoldeckarna!
Utgivningsdatum 3 januari

Stölden av Lena Lilleste och Johanna Arpiainen

Elsa är så glad för hon har fått en ny kompis i klassen. Hon heter Amanda och ska sova över hos Elsa ikväll. Tillsammans ska de göra en slimevideo och lägga upp på Elsas Youtube-kanal. De filmar och leker och har jätteroligt, men så snart Amanda åkt hem visar det sig att hon stulit pengar från Elsa, och i skolan nästa dag är hon jättetaskig. Elsa förstår inte vad som har hänt med hennes nya bästis. Varför vill Amanda inte vara hennes vän längre? Tredje delen i den populära Lättläst-serien Elsa Star!
Utgivningsdatum 3 januari

Spindelbenen av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan

Visste du att spindlar inte har några öron? Eller att vissa spindlar har åtta ögon medan en del inte har några? Och att det finns över 42 000 olika arter av spindlar i världen? Det och en massa andra klibbiga fakta kan du läsa mer om här i sjätte delen av Lättläst-serien Intresseklubben. Allt serverat med en stor portion humor och garanterad rysfaktor.
Utgivningsdatum 3 januari

Katten Nils och mysteriet med Katten Kidds skatt av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson

Andra boken om Katten Nils och hans vänner i Lättläst-serien! När katten Nils och hans kompisar Morris och Lisa Sylt kommer tillbaka till Enigma Katts hus börjar mysterieradarn att pipa igen. Det verkar som om museet i Slököpinge har problem. Där finns Katten Kidds skatt, men på senaste tiden har det börjat försvinna mynt ur skattkistan. Vem kan det vara som stjäl dem?
Utgivningsdatum 3 januari

LÄSÅLDER 9-12

Agnes Evander och De dödas sjö av Anna Lundgren

Från att ha varit "ingen speciell" i skolan, förändras allt för Agnes Evander när hon får plats på Ljungvikens sommarskola för särskilt begåvade. Där samlas ungdomar med liknande talanger för att lära sig kontrollera och utveckla dem.
Men snart börjar mystiska saker hända på Ljungviken. Har det någonting att göra med Legenden om Marius? Berättelsen som alla säger är påhittad, kanske för att de inte vågar tänka på vad som skulle hända om den vore sann.
Utgivningsdatum 21 januari

Falafelflickorna av Christina Wahldén

Christina Wahldéns Falafelflickorna, vinnare av Spårhunden 2018, finns nu i pocket!
”Falafelflickorna är en varm feelgoodroman med allvarlig underton.” SvD
Utgivningsdatum 13 januari

UNGA VUXNA

Hotet, Kampen, Flykten av Mats Söderlund

”Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta. [...] trilogin ”Ättlingarna” är något av det mest ambitiösa som skrivits när det gäller svenska ungdomsböcker.” DN
Nu finns Mats Söderlunds hyllade Ättlingarna-trilogi i pocket!
Utgivningsdatum 10 januari

Relaterat

Året runt

Om boken

Jockum Nordström är en av Sveriges mest hyllade konstnärer. Hans tidigare barnböcker om radarparet Sailor & Pekka har lästs och älskats av generationer barn.

I diktsamlingen Året runt skildrar han årstidernas växlingar, stjärnor på himlen och städer som luktar piss och snus. Här träffar vi återigen myran, gräshoppan och pudeln, som vi känner från tidigare böcker (Vart ska du? och Fabler och andra berättelser). Vi får räkna katter, snöflingor och tändsticksaskar och stifta bekantskap med spännande karaktärer.

En fisk i oceanens vatten
över gatan rusar katten.

Efter henne kackerlackan
i den bruna läderjackan.

Hästen går på smala ben
han är sen.

Jockum Nordström ställer ut sin konst på gallerier runtom i världen. Året runt är hans första barnbok på många år. Vi känner igen den Nordströmska bildvärlden: figurerna, landskapen och stadsmiljöerna, den karaktäristiska humorn, stämningen och vemodet. Året runt är en vacker bok för alla åldrar.

Jockum Nordström, Jockum Nordström

Året runt

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

Spionen

Om boken

Max och Penny är superbra på att lösa mysterier! Och det är tur, för det händer en hel del skumma saker runt omkring dem.

Max och Penny är med Pennys föräldrar i Stockholm över helgen. De bor på hotell och har fått ett eget rum! Efter middagen ser Max och Penny en äldre man som går runt med ett förstoringsglas i korridoren, och senare på kvällen knackar han på deras hotelldörr och ropar på Penny. Vem är mannen - och hur kan han veta vad Penny heter? Nästa dag smyger de efter mannen till en park och då förstår de att han är riktigt farlig ...

Skoldeckarna är en lättläst serie av författaren Lena Lilleste och tecknaren Lena Forsman. Böckerna har kort och läsvänlig text, spännande handling och massor av färgstarka bilder. Själva berättelserna är skrivna med små bokstäver, men i bilderna finns pratbubblor med stora bokstäver. Man kan alltså öva läsning på två nivåer. Och det bästa av allt: Det är så spännande att man glömmer att man övar!

Lena Lilleste, Lena Forsman

Spionen

Kråkan säger SEN!

Om boken

Mamma Mu vill leka med Kråkan. Hon vill bygga snögrotta, plocka vitsippor och gunga, men Kråkan har aldrig tid. Han håller på med något mycket hemligt. Hur ska Mamma Mu orka vänta? "SEN" är ju så tråkigt! Den roliga dialogen och de fantastiska bilderna gör det här till en perfekt bok för de yngsta Mamma Mu-läsarna. Mamma Mu och Kråkan är inte alltid överens, men de har roligt ihop!

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist

Kråkan säger SEN!