bok

Rackarns dotter

Siri Lassesdotters dagbok 1844

Lena Kallenberg

Författare

Beskrivning

2003-04-28
Svenska
9-12

Författare

Lena Kallenberg

Siri är dotter till rackaren, bödelns dräng. Hon bor med sin far, bödeln Wulf och hans son August i Rackarbergen söder om Skanstull. I skuggan av den höga galgen går de osaliga igen om nätterna. Bödeln och hans folk tillhör stadens utstötta eftersom deras arbete betraktas som otäckt och orent. Siri är 12 eller 13 år, snart vuxen, och vill bort från bödelsstugan. Lär hon sig bara läsa, skriva och räkna i den nya folkskolan ska hon nog klara att försörja sig själv, trots att hon är flicka. Siri saknar sin mor som försvunnit under mystiska omständigheter. Det ser också riktigt mörkt ut för både far och August som hamnar i finkan medan bödeln slipar sin yxa . Boken ingår i Rabén & Sjögrens historiska dagboksserie tillsammans med bland andra Bo R HolmbergsDrängen i Klingre och Börje Isaksons När ryssarna kom.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-04-28

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129658088

Antal Sidor

224

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

185

Vikt (kg)

0.34

Bredd (mm)

130

 

Om boken

Bland sabeltigrar, gryningshästar och mammutar. Urdjursboken berättar däggdjurens spännande historia som började för 200 miljoner år sedan, då det första däggdjuret föds. Lena Kallenberg och Bisse Falk beskriver sedan lättläst om hur däggdjuren levt och utvecklats under årmiljonerna, fascinerande illustrerat av Ingela Almgren. Andra fristående faktaboken i serien Jordens och livets historia. De andra två är Urdjursboken och Boken om Urmänniskan. Lena Kallenberg och Bisse Falk har skrivit en historisk exposé över hur däggdjuren har levt och utvecklats under årmiljonerna, med fantasieggande färgillustrationer av Ingela Almgren. Vi möter grottlejon och tapirer, märkliga djur som skräckgrisen, jättelika mastodonter och hästar små som rävar, elefanter som vandrar i Europas skogar. Många däggdjur är utdöda sedan länge men en del lever mitt ibland oss än idag, t. ex. hunden, katten och hästen. Och igelkotten som är världens äldsta däggdjur! Docent Lars Ewrelin på Naturhistoriska riksmuseet har faktagranskat både text och bild. Urdjursboken är den andra fristående faktaboken i serien Jordens och livets historia. De andra två är Urtidsboken och Boken om Urmänniskan.

Lena Kallenberg, Bisse Falk, Ingela Almgren

Urdjursboken

Relaterat

Jag tappade min tand

Om boken

Jag tappade min tand är en galen bilderbok på rim fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand.
"Jag vickar och vickar och ingenting händeroch så kan det va när man vickar på tänderMan vickar och vickar i massor av darMan vickar och vickar, men tanden är kvar"En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så P L O P P lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg.Jag tappade min tand är skriven av uppmärksammade rimmästaren Nils Andersson som 2021 prisades med Lennart Hellsing-stipendiet. Illustrationerna är gjorda av populära finska Sanna Mander som belönats med Finlandiapriset och Rudolf Koivu-priset i hemlandet. Detta är Andersson och Manders första samarbete i bokform.Presstexter om Nils Anderssons tidigare böcker:”Våra stadsdjur är något så sällsynt som en bok som är rolig från början till slut.” Expressen”Nils Anderssons fyndiga rim ökar lusten att resten av dagen tala på vers .” Sydsvenskan”Rent språkligt är boken en pralin – med ordglädje som främsta eftersmak.” DN

Nils Andersson, Sanna Mander

Jag tappade min tand

Roliga ramsor

Om boken

Kan du fortsättningen på En sjöman for till aj, aj aj? Och hur var det nu med Pelle Plutt eller råttan som kokar te? Här kommer en samlingsvolym med alla de bästa ramsorna, rimmen, tungvrickarna och gåtorna. Både välkända ramsor och sådana du kanske aldrig hört förut. Här finns också klapplekar, räkneramsor, hopprepslekar och mycket annat skoj. Passar perfekt på skolgården eller i förskolan. Fräckt, klurigt och med bubblande språkglädje, med lekfulla, fnissiga bilder av Maria Källström.

Antologi , Maria Källström

Roliga ramsor