bok

Siv sover vilse

Pija Lindenbaum

Författare

Pija Lindenbaum

Illustratör

Beskrivning

2009-09-03
Svenska
3-6

Författare

Pija Lindenbaum

Illustratör

Pija Lindenbaum

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon älskar henne! Cerisia har två marsvin och en hund som heter Pållan. Cerisias storebrorsa heter Elme. Själv heter Siv bara Siv.
Cerisia bor i ett annat hus och nu ska Siv sova över hos henne första gången.

Cerisia bor i en stor våning med många dörrar. Där bor även hennes mamma, pappa, gammelfarmor, hennes storebror Elme, hunden Pållan och två marsvin som luktar messmör.

Mamman försöker få Cerisia att bli en snäll flicka, men Cerisia gör lite som hon vill. Hon tävlar i tuffhet med sin storebror Elme och ser till att hon får fördelar, oavsett det gäller bästa sängplats, flera isglassar eller många kex.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som det är i vanliga familjer.

Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012.


Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-09-03

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129670035

Antal Sidor

40

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

297

Vikt (kg)

0.423

Bredd (mm)

223

Recensioner

elinochsiska.blogspot.com

Se ett klipp där bibliotekarien Elin tipsar om Siv sover vilse

"En väldigt, väldigt bra barnbok med hög igenkänningsfaktor om man är en feg liten bibliotekarie." Elin

www.gp.se

”världens - mest märkvärdiga bilderbokskonstnärskap”

"När Pija Lindenbaum 2000 fick Augustpriset för sin bilderbok Gittan och gråvargarna berättade hon att hon en gång av en yrkesrådgivare spåtts en lysande framtid som el-teletekniker.Tur, tänker jag medan jag för säkert tjugoelfte kvällen på raken högläser hennes nya bok Siv sover vilse, att hon inte tog rådgivaren på orden. I så fall hade vi gått miste om ett av Sveriges - och, vågar jag påstå, världens - mest märkvärdiga bilderbokskonstnärskap: Alla de här lite skevt surrealistiskt skruvade berättelserna i ord och bild som sedan debuten med Else-Marie och småpapporna gestaltat barndomens rädslor till ett ackompanjemang av vuxenvärldens bredhöftat bastanta och uppmuntrande tillrop: "Oh, så trevligt!"."Ingrid P Bosseldal, Göteborgs-Posten

bohuslaningen.se

”Klart det är uppfriskande barnläsning!”

"Historien passar väl in i Pija Lindenbaums författarskap, där små rädda flickor alltid visar stort mod inför livets försök att skrämmas. Varje liten tjej som sovit eller velat sova över hos bästa vännen kan nog känna igen sig, samtidigt som det har drömkaraktär nog att inte bli alltför påträngande likt. Och så är det både vackert och osentimentalt. Klart det är uppfriskande barnläsning!" Marita Adamsson

hd.se

”förbluffande öga och öra för hur det är att vara ett känsligt barn”

"Pija Lindebaum är begåvad på många sätt, som bildkonstnär och ordbehandlare, men det är hennes förbluffande öga och öra för hur det är att vara ett känsligt barn, en Siv, inte en Cerisia, som gör hennes bilderböcker till extra stora upplevelser."Diana Holmberg, Helsingborgs Dagblad

augustpriset.se

Siv sover vilse nomineras till Augustpriset 2009!

Pija Lindenbaums Siv sover vilse har nominerats till 2009 års Augustpris med motiveringen: "Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand."

www.sn.se

”Det skulle inte förvåna mig om vilsna Siv kammar hem ett Augustpris med den övernattningen.”

"När Siv traskar hem på morgonen konstaterar hon krasst: ”Nu har jag sovit över. Det var inte så jättekul”. Där kan man snacka om integritet. Det skulle inte förvåna mig om vilsna Siv kammar hem ett Augustpris med den övernattningen."Kattis Streberg

www.folkbladet.se

”En ren lovsång till alla barns fantasi”

"Med Siv sover vilse befäster Pija Lindenbaum sin position som en av våra främsta barnboksförfattare. Boken gör skäl för sin läckert guldkantade rygg, den har en alldeles utmärkt lyhördhet för barnet och är en ren lovsång till fantasin."Sara Schüldt

”något alldeles extra!”

"”Siv sover vilse” är en mycket genomtänkt bok. Inget lämnas åt slumpen och Pija Lindenbaum gestaltar barnets utsatthet med verklig inlevelse. Vi vuxna har en tendens att se på barn från ett ovanförperspektiv. Här får vi uppleva den komplexa verkligheten genom barnets ögon. ”Siv sover vilse” blir en läsupplevelse som är något alldeles extra!INGEBORG AHLANDER, Nerikes Allehanda

www.expressen.se

”ett av den svenska litteraturens mest självklara genier.”

"Vi har läst den här boken ihop nästan varje kväll i två veckor, ett sällskap på 4, 6 och 9 och 39 år. Vi är lika fascinerade allihop.Jag tror att det beror på att slutet inte är helt dechiffrerbart; det är inte klart vad som hänt eller ens att det hänt. Vem satte ett plåster på den äckliga hundens vårta? Varför är Cerisia så dum mot Siv? Sover Siv fortfarande? Och hur förhåller sig boken till Calderón de la Barca och drömtematiken under den spanska barocken?Många frågor, men bara ett klart svar: Pija Lindenbaum är just nu ett av den svenska litteraturens mest självklara genier."Björn Wiman

www.svd.se

Stefan Eklund, SvD, intervjuar Pija Lindenbaum

"Pija Lindenbaum är en av våra mest uppskattade bilderboksförfattare. Alldeles nyligen kom hennes senaste bok, Siv sover vilse. SvD:s kulturchef Stefan Eklund undrar om det egentligen är en bok om klassfrågor."

 

Siv sover vilse

Om boken

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i en stor lägenhet och nu ska Siv sova över hos henne för första gången.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom alla dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt, precis så som det är i alla familjer.

Boken utkom för första gången 2009.
Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 och filmatiserades i Sverige 2016.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Siv sover vilse

Gittan gömmer bort sej

Om boken

Ny mästerlig bok om Gittan, en av våra mest älskade och intressanta bilderbokskaraktärer. Att råka göra fel och få skäll - hur hanterar man det? När Hjördis barnflicka ropar: "Vad har du gjort!" fryser Gittan till is. Hon vill bara försvinna.

Pija Lindenbaum är tjugohundratalets stora förnyare av bilderboken. På tio år har hon har skapat sju unika bilderböcker med oförglömliga porträtt av barn från vår tid; Gittan, Åke, Kenta, Lill-Zlatan, Siv och deras respektive vänner.

2011 har Pija Lindenbaum återvänt till en av sina mest älskade och omskrivna karaktärer, Gittan. Den nya boken, Gittan gömmer bort sej, tar på ett subtilt sätt upp känslorna skuld och skam. Grannflickan Hjördis vilda lekar och infall driver fram ett crescendo av känslostormar som oförskyllt går ut över Gittan.
När Gittan dessutom är den som får skäll av Hjördis barnflicka, Puma, drabbas hon av en förlamande känsla av rädsla och skam och rusar gråtande därifrån. Hon kan aldrig berätta för någon vad som hänt. Nu vill Gittan bara gömma bort sej.

Bokens raffinerade bildspråk skildrar outsagda känslor och relationer som visar både Gittans fascination och beundran för Puma, som har fina tatueringar, och hennes överseende med den impulsiva Hjördis, som behandlar de små dagbarnen som leksaker bakom Pumas rygg. Här finns massor att fundera vidare på.

Pija Lindenbaum rör sej obehindrat mellan olika samhällsklasser och miljöer i sina böcker och lyfter fram tidens brännande frågor i ljuset. Vi känner igen både oss själva och varandra i barnen, deras familjer, dagis, vänner och medmänniskor. Hennes böcker är litterära universum där bild och text, humor och allvar smälter samman och skapar läsupplevelser och bjuder på stor bilderbokskonst.

Pija Lindenbaum

Gittan gömmer bort sej

 

Relaterat

Så sover staden

Om boken

Två syskon har satt frön i sina fönster
nu gror små plantor där, dom växer i en radI parken där står träden i ett mönsterför så ska det se ut i parken i en stadEn stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?En vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags.

Oskar Kroon, Josefin Sundqvist

Så sover staden

Djuren i staden

Om boken

Välkommen till betongdjungeln!
Det finns många fördelar med att bo i stan och det har även en del vilda djur upptäckt! I den här boken får man bland annat träffa skvallriga småsparvar, höghus-byggande skator, nattpatrullerande rävar, tunnelbane-åkande duvor och stadens listigaste invånare – råttan.Med fakta och humor i perfekt symbios berättar och levandegör Sarah Sheppard djuren och naturen för stora och små.
Några pressröster om böckerna Djuren i skogen och Djuren i vattnet:

"Massor av lärorika fakta, smittande humor." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Sarah Sheppard har verkligen öga för det där, det som är roligt och som samtidigt förmedlar någonting om djurens liv." Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Humor och kunskap i en ljuv förening." Jenny Berntson Djurvall, Naturmorgon, SR P1”… boken andas både lust att lära och lära ut.” BTJ”Imponerande hur Sarah Sheppard lyckas förmedla massor av fakta med humor och ett djup.”Naturmorgon, SR P1

Sarah Sheppard, Sarah Sheppard

Djuren i staden

Nyheter

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.

Gittan och fårskallarna vinner Storytel Awards 2021

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2021 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Barn är Gittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum, inläst av skådespelaren Sissela Kyle.

Två nyheter i Rabén & Sjögrens klassikerserie!

I år fyller Pija Lindenbaums älskade Gittan 20 år. Och Barbro Lindgrens och Eva Erikssons vilda bebi fyller 40. Det firar vi med nyutgåvor av de första böckerna som en del i vår klassikerserie!

”En tragikomisk fullträff”

Pija Lindenbaum hyllas för sin nytolkning av sagan om Mäster skräddare – i både bok och opera!

Pija Lindenbaum ger ny skrud åt klassisk folksaga

Sagan om den lille mannen som blir lovad en vacker rock men i slutänden inte får någonting alls, är en berättelse som har fascinerat vuxna och barn i generationer.