bok

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Gunnar Ardelius

Författare

Beskrivning

2011-08-10
Svenska
12-15

Författare

Gunnar Ardelius

När vet man att det verkligen är slut? Det undrar Morris. Han försöker springa ifrån minnet av Betty. Varv efter varv i elljusspåret. En dag är det någon som springer ikapp.
Fortsättningen på den älskade, prisbelönta debutromanen Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket.

Pappa är entusiastisk. Ringer varje dag nu. Frågar hur han mår. Om han har lust att springa. Men båda vet att det inte handlar om lust. Inte bara. Det handlar om att springa oavsett vad. Även om han blöder näsblod. Även om hjärtat slår dubbla slag.

En dag är det någon som springer ikapp Morris i elljusspåret: Lena. Hon är en ny värld, med liten mun och ettriga kyssar. Med Lena är det inte samma sugande virvel mot botten. Inte som med Betty. Han måste inte röra vid Lena för att överleva.
Tillsammans med pappa och Lena åker Morris till Skåne för att träna inför halvmaran. Resan slutar inte som någon av dem har tänkt.

I Bara kärlek kan krossa ditt hjärta får vi återigen träffa Morris som vi mötte i Gunnar Ardelius bejublade debutroman Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Nu är det efter den första himlastormande kärleken men ännu finns minnet av Betty kvar.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-08-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129677744

Antal Sidor

256

Ryggbredd (mm)

17

Höjd (mm)

138

Vikt (kg)

0.137

Bredd (mm)

110

Recensioner

hd.se

”Vital tonårsskildring”

"Det var länge sedan jag läste en ungdomsroman som så till den grad gestaltar, i stället för att bara beskriva. Varje realistisk iakttagelse av Morris förortsvärld har en vidare symbolisk betydelse för hans känslolägen."Björn Gunnarsson

”en ovanligt mogen författare” /Länstidningen Södertälje

”En skimrande pärla i bokbloden” /Ingalill Mosander, Aftonbladet

"En oemotståndlig roman om kärlekens baksida. Betty har gjort slut med Morris och hanlider. Och vi lider med honom. Han försöker trösta sig genom träna löpning med sin psykiskt sköra pappa. Med sin desto mer okomplicerade mamma för han vardagliga samtal.Hon svarar på alla frågor och har inga hemligheter. En skimrande pärla i bokfloden."

www.gp.se

”en mästare på att berätta om det flertydiga i människan”

"Romanens styrka ligger i personskildringen. I en tid som dyrkar entydighet har Gunnar Ardelius blivit en mästare på att berätta om det flertydiga i människan. Morris ser på världen med skarp, sinnlig blick som fint zoomar in precisa detaljer – en franskafrökens fräknar, det röda under pappans näsa efter löpturen – men han själv är långt ifrån precis, utan svårbestämd, föränderlig. /.../ I vår positioneringsglada tid där människor mer och mer uppmanas att agera som leende säljrepresentanter för den egna förträffligheten blir berättare som Ardelius helt omistliga. Jag har hört att han har många läsare, jag önskar honom ännu fler."Malin Lindroth

barnochungdomsbok.blogspot.com

”en poetisk och alldeles fantastisk bok”

"Bara kärlek kan krossa ditt hjärta är en poetisk och alldeles fantastisk bok om kärleken och sorg. Om att lämna, förlora, finna och gå vidare. Om hela det knepiga livet. Gunnar Ardelius debuterade 2006 med ungdomsromanen Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Boken blev Augustprisnominerad samma år och fick utmärkelsen Slangbellan för bästa debutbok. Jag tycker att den här boken är minst lika bra."

flaskposten.wordpress.com

”Annorlunda och bra!”

”Kärleksfullt med mollton” /Norrtelje Tidning

"Här möter vi fint tecknade personporträtt, som andas kärleksfull vördnad inför den äldre generationen."Staffan Engstrand

kafkapajobbet.se

”Jag älskar den.”

"Nu skulle man med lätthet kunna påstå att jag älskar den här boken bara för att Gunnar Ardelius har skrivit den och för att den handlar om stukad faderskärlek, men det är faktiskt inte riktigt så enkelt. Jag älskar den också för att Ardelius har ett så oerhört vackert språk, och för att karaktärerna är fullt ut trovärdiga, särskilt i dialogerna med varandra. Jag älskar den för att den är så sorglig och för att den har så ruggigt snyggt omslag. Jag älskar den för att jag vill krama den där pappan och sparka honom på smalbenen samtidigt. Jag älskar den för att jag har några elever som behöver den. Jag älskar den. Är det någon som har missat att jag älskar den? Jag älskar den."

 

Vill ha dig så illa

Om boken

Han andas in i hennes öra, hon blundar, viskar, drar i jeansen.

Ett tag tänker han att han ska berätta allt.

En strålande smärta genomfar honom.

Det är det som är så förskräckligt. Det är en stund som bara kan finnas till om man inte tänker på konsekvenserna.

Channa, Jeppe, Beate, Roozbeh, Olof och Lea. Sex kompisar från gymnasiet. Skolan är slut och allt känns plötsligt så länge sen. Channa har försvunnit. De andra är kvar. Under ytan vibrerar ett hot, en mörk hemlighet. De borde ha pratat om det. Nu är det försent.

Prisbelönte Gunnar Ardelius är tillbaka med en brännande och träffsäker berättelse om den sköra tiden efter gymnasiet. Då livet ska lossna. Men tänk om man förlorar allt man drömt om innan det ens börjat?

Gunnar Ardelius

Vill ha dig så illa

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Om boken

När vet man att det verkligen är slut? Det undrar Morris. Han gör sitt bästa för att springa ifrån minnet av Betty. Tillsammans med pappa springer han varv efter varv i elljusspåret. En dag är det någon som springer ikapp.

Pappa är entusiastisk. Ringer varje dag nu. Frågar hur han mår. Om han har lust att springa. Men båda vet att det inte handlar om lust. Inte bara. Det handlar om att springa oavsett vad. Även om han blöder näsblod. Även om hjärtat slår dubbla slag.

Pappas hjärta stannar ibland. Han har sprungit i hela sitt liv. Sprungit ifrån depressioner och rakt in i dem. Ibland får läkarna sätta elektroder på bröstet och knuffa igång hjärtat.

Mamma har en dikt hon skrivit inramad på väggen. Pappa ramade in den för att han tyckte att den var så vacker. Hon tar aldrig ner den för minnet är så flyktigt. Mammas och pappas kärlek gjorde dem sjuka. Sjuka och lyckliga.

En dag är det någon som springer ikapp Morris i elljusspåret: Lena. Hon är en ny värld, med liten mun och ettriga kyssar. Med Lena är det inte samma sugande virvel mot botten. Inte som med Betty. Han måste inte röra vid Lena för att överleva.

Tillsammans med pappa och Lena åker Morris till Skåne för att träna inför halvmaran. Resan slutar inte som någon av dem har tänkt.

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta är en fristående fortsättning på Gunnar Ardelius hyllade debutroman Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Den belönades med debutantpriset Slangbellan och blev nominerad till Augustpriset. Nu får vi möta Morris på nytt, efter den första himlastormande kärleken men ännu med minnet av Betty kvar. Till skillnad från första boken är detta en roman och inte kortprosa.

Gunnar Ardelius

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Relaterat

Tredje tecknet

Om boken

"Olivia log igen och skulle just gå, när någonting fick henne att ta en ny titt. Tjejen i spegeln hade naturligtvis lett tillbaka, men Olivia rynkade pannan och la huvudet på sned. Tjejen i spegeln gjorde likadant. Ändå var det någonting som inte riktigt stämde. Som om spegelbilden gjorde rörelserna lite, lite för sent. Olivia la prövande huvudet åt andra sidan. Spegelbilden också. En tiondels sekund för sent. Olivia stirrade förvånat på flickan i spegeln. Och plötsligt fick hon en egendomlig känsla av att hon inte visste vem det var hon såg. Att flickan som stirrade tillbaka inte var hon."

Ingelin Angerborns mysrysare Tredje tecknet börjar med en nyckel som inte verkar passa någonstans. Sen börjar Olivias katt Smilla bete sig underligt, hissen åker ner till källaren av sig själv, det dyker upp nyckelpigor lite varstans. Och de där orden hon själv skrivit i sitt block, "Jag är med dig", vad betyder de? Olivia drömmer märkliga drömmar om nätterna, en låda i skrivbordet öppnar sig hela tiden, hon tror det spökar i lägenheten, och allting blir bara mer och mer mystiskt. Att allt har att göra med när hon var bebis på barnhemmet i Colombia skulle hon aldrig kunna föreställa sig. Inte ens i sin vildaste fantasi.

Tredje tecknet är andlöst spännande läsning med en dramatisk och oväntad upplösning.

Ingelin Angerborn är oöverträffad när det gäller magisk realism för mellanåldern. Hon blandar det vardagliga och hemtama med det magiska på ett sånt sätt att allt känns möjligt.

Ingelin Angerborn

Tredje tecknet

Kanske ett mirakel

Om boken

Ibland kan man inte göra annat än att blunda och hoppas på ett mirakel. Så är det för Ida, för just nu är allt verkligen kaos.
Först är det mamma. Som aldrig har några pengar och är helt upptagen av sin konst och sin nye kille. Nu ska hon dessutom vikariera som bildlärare på Idas skola. Katastrof! Sen är det morfar. Som jobbar natt och dag för att få uppfinningen klar till den stora tävlingen. Men han stör ju grannarna! Så nu säger hyresvärden att han kanske måste flytta, men vart ska han ta vägen? Katastrof igen! Och sist är det Alicia, som inte varit i skolan på veckor. För hennes mamma har cancer. Det måste vara jättehemskt! Inte för att Ida bryr sig, för Alicia och hon har aldrig varit vänner. Eller? Tur att Ida har sin kompis Ufuk. Och hunden Börje! För allt är lättare när man är flera. Och just nu behöver Ida all hjälp hon kan få …Vänskap, humor och tvära kast i den andra boken om Ida och Ufuk. Kanske ett mirakel är den fristående fortsättningen på Nån som jag.Röster om förra boken:Mycket skickligt skildrar Gerell det utbredda fenomenet att barn numera känner till det mesta om sina föräldrars vuxenliv; Ida märker på en sekund när mamma förbereder sig för en dejt.// Idas egna, hemliga tankar ljuder klart och rent, och till dem behöver många barn få lyssna.Martina MonteliusSydsvenskanHun har en god fornemmelse for de udfordringer, der knytter sig til at være en pige på vej i puberteten, og hun har gjort Ida til en troværdig og sympatisk hovedperson i en genkendelig verden, børn kan relatere til.Jette Holmgaard Greibewww.litteratursiden.dk”Jeg får lyst til at stille spørgsmålet: om ABC forlag har en særlig skandinavisk guldåre, hvor de bare kan blive ved med at importere kvalitetsbøger i en uendelig køre??For den her roman er endnu et bevis herpå. “En som mig” af Boel Gerell er en herlig tween- og nyudsprungen teen-roman, som handler ønsket om at passe ind.Mette Sofie Kirkedalwww.bogoplevelsen.dk/

Boel Gerell

Kanske ett mirakel