bok

Vad hatet gör kan ingen fatta

Marie-Chantal Long

Författare

Beskrivning

2011-05-26
Svenska
12-15

Författare

Marie-Chantal Long

Ingen har sett Martha innan Adde. Han frågar varför hon är så arg. Och hon börjar berätta ... En psykologisk thriller som är så nära huvudpersonerna att man känner dem andas.

Martha känner sig ägd. Ägd av sin mamma som inte bryr sig om henne och har skaffat ny familj. Ägd av pappa Mikis som har träffat blonda, söta Solveig och förändrats från en bullrig, mysig kompispappa till en patetisk och nyförälskad sjuttonåring. Ägd av klasskompisarna för att de ser henne som den tjocka, fula tjejen som inte har på dansprogrammet att göra. Hatet växer inom henne ...

Ingen ser Martha som hon är, som hon känner sig inuti, förrän Adde dyker upp. Han känner sig också missförstådd, och är den första som frågar Martha varför hon är så arg. Martha börjar berätta, och Adde lyssnar.
På något konstigt sätt ger de varandra kraft och de kommer fram till att allt skulle bli bättre om inte Solveig fanns. Innan de hinner tänka efter är de i full gång med att planera en kidnappning.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-05-26

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129678109

Antal Sidor

208

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

177

Vikt (kg)

0.106

Bredd (mm)

110

Recensioner

”Bygger skickligt upp en både yttre och inre spänning” / GP

"Longs bok är svår att lägga ifrån sig, det är en stark historia, lika stark som titeln, och innehåller en kidnappning som blir till ett koncentrat av det kaos som råder i tonåringen Marthas inre; hatet, det svarta heta hatet, osäkerheten, den sköra längtan efter kärlek - Long bygger skickligt upp en både yttre och inre spänning. "Göteborgs-Posten

”Marie-Chantal Longs text lever.” /DN

"Marie-Chantal Longs text lever. Här gestaltas dansen från tanke, genom träning och vilja ända fram till det handsvettigt viljekraftiga uttrycket. Författaren räds varken burlesken eller grotesken. Marie-Chantal Long beskriver intuitivt hur dansen här blir ett sätt att utmana egna och omgivningens låsningar."Pia Huss

www.sydsvenskan.se

”En riktig bladvändare”

"Marie-Chantal Long har skrivit en riktig bladvändare. Tyvärr framstår bokens vuxna som väl endimensionella, de är oförbätterliga med få eller inga försonande drag.Behållningen är porträttet av den såriga, arga och sköra Martha som långsamt reser sig, det stannar kvar länge."Suzanne Frieberg

dagensbok.com

”Svärta med lyckligt slut”

"Så glad jag hade varit om jag haft böcker som Vad hatet gör kan ingen fatta i min närhet när jag var sexton! /.../Det är med stort inkännande Marie-Chantal Long närmar sig det tabubelagda hatet. När hon skriver är hon inuti Martha, det är Marthas tankar och logik, Marthas språk vi får. Språket är träffsäkert, tydligt, men aldrig övertydligt. Marthas hat är mitt hat. Och hon hatar på liv och död, som tonåringar gör."

 

Vi är väl vänner!

Om boken

Om en lärare som går för långt. Om en sextonåring som försöker komma till rätta med sina känslor. Om en pappa som blir utmålad som ett monster av tidningarna.
En riktig bladvändare om ett brännbart ämne.

Jon är en sextonårig språknörd som knappt har några vänner men älskar att läsa. Han tycker om att ha det så. En inrutad tillvaro. Kontroll. Som utomstående skulle man nog säga att han lider av Aspergers. Själv säger han att han saknar kompass. Men den här våren förändras allt. Den karismatiska litterturälskande svenskaläraren Liselotte Sand kommer till klassen, och plötsligt har Jon någon som delar hans intressen:

"'Jag bryr mig inte om att du är mycket yngre och min elev', fortsatte Liselotte Sand, 'det är bara dumma regler och fördomar. Är man vän så är man, eller hur? Du och jag, vi tänker lika. Vi är syskonsjälar.'
Det är lätt att komma med facit i efterhand. Det är lätt för andra att vända upp och ner på tidningen och läsa det rätta svaret. Jag hade inget facit. Jag visste ingenting. Jag trodde ingenting. Jag hade just fått en vän. Jag hade blivit utvald. Jag, den lillgamla språknörden utan liv, hade fått en vän som såg ut som en vacker mor och som ville ha mig så som jag var. Precis som jag var."

Med ett rasande driv skriver Marie-Chantal Long om ett laddat ämne. Om sexuella övergrepp, mediers övergrepp mot misstänkta gärningsmän och den skada som rykten och lögner kan åsamka. Kontroversiell, stark och rysligt spännande.

Marie-Chantal Long

Vi är väl vänner!

Relaterat